dadyr-vilt
Alle innlegg Ett glass Oppskrifter Røde viner Vilt

Godt i glasset – En kraftfull og intens Italiener til helgens viltmiddag.

0 Flares 0 Flares ×

Det jaktes vilt både i fjellet og i de norske skoger i disse dager. Men de færreste av oss er nok så heldige å ha dette lett tilgjengelig og må nok nøye oss med det vi finner i butikken. Men butikkene bugner nå av både rådyr, rein, elg og annet vilt så det er god tilgang på disse delikatessene.
Så hvorfor ikke unne seg noe ekstra godt på tallerkenen og i glasset denne helgen.

De aller fleste av oss setter stor pris på viltkjøtt. Det høstes i naturen og kjøttet er både magert, barekraftig , intenst og ikke minst smakfullt.  Jakt har alltid fasinert meg, og i de siste årene har lysten til å ta jaktprøven blitt større og større. Jeg er en litt utålmodig person, så jeg er redd jeg ville blitt lei om jeg skulle sittet ved post en hel dag og ventet på at elgen skulle kommet forbi. Så rypejakt og smådyrjakt er kanskje tingen for meg. Da får jeg tid til å oppleve både natur og vært ute samtidig. Men fordi tiden dessverre ikke helt strekker til om dagen, må jeg foreløpig nøye meg med å kjøpe det i butikken eller få det servert fra driftige venner som jakter både reinsdyr, elg og rype.

Jeg er glad i kombinasjonen vin og vilt, og når det gjelder vin faller fort valget på Amarone eller en vin med god fylde. Jeg har vært så heldig å blitt kjent med flere Amarone produsenter i Italia. Masi er en av produsentene jeg har blitt kjent med og som jeg liker svært godt.  Hos Masi produserer de flere og ulike typer Amarone, og på polet har du mulighet til å stifte bekjentskap med flere av dem.
Masi startet sin reise i 1772 og har noen av de beste vinmarkene i Valpolicella , navnet Valpolicella betyr fritt oversatt «dalen med de mange kjellere». Området Valpolicella omgir byen Verona på nordsiden og består av nord-sydgående dalfører og ligger også i nærheten av Gardasjøen som gir området ett godt klima. Distriktet er mest kjent for amarone- og reciotovinene, samt valpolicella- og ripassovinene som har kommet til de siste årene.  Jeg har aldri vært og besøkt Masi, men det frister å reise på besøk en gang i framtiden. 

Vinen Amarone som passer perfekt til kraftigere viltretter, er passitoviner fremstilt av tørkede druer. Det vil si at de beste druene plukkes ut og legges på ett tørkeloft til ut på nyåret. Disse druene får da svært redusert veskeinnhold og det gjør at smaken på disse vinene blir svært konsentrert og kraftig.
Vinene blir ofte svært alkoholsterke og kan komme opp mot 14-17 prosent. 

Så har du lyst til å unne deg noe godt til helgens middag kan jeg anbefale deg en av Masis deilige Amarone viner.

Masi Costasera Amarone Classico 2012

vin til vilt-amarone


Smaksrik og lett sødmefull, preg av tørkete og modne frukter. Har en god og lang ettersmak og lukter noe fat og mineraler. Passer perfekt til vilt og storfe.

Vinmonopolnr:774101, kr 379,90,

Eller om du virkelig skal slå på stortromma og unne deg noe helt spesielt kan

Masi Campolongo di Torbe Amarone della Valpolicella Classico 2011 være ett godt valg.

vin til vilt

 

Dette er en amarone med dyp rød farge og har en kraftig smak av mørke bær, tørket frukt og fat. Lang ettersmak med innslag av vanilje og sjokolade. Druene er tørket på bambusmatter i 50 dg. Modnet 3 år på slovensk eik og  6 md. på flaske. Så om du skal feire noe spesielt eller bare nyte en god vin til helgens middager finner du denne vinen på vinmonopolet med vinmonopolnr: 1882901, kr. 799,90. Denne må bestilles, men det gjøres enkelt på ditt eget pol eller på vinmonopolet.no

Ønsker du å lage noe godt av vilt finner du oppskrifter her:
Klikk på bildet så får du oppskriftene eller søk opp vilt og kjøtt så får du oppskrifter på mange andre gode retter.

Dådyrfilet med soppstuing – Får du ikke tak i dådyr kan du benytte hjort eller reinsdyr som råvare.

dadyr-vilt
Ide og matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe

 

Lammeskank med Rotmos og kantareller – (Klikk på bildet om du ønsker oppskrift)

fest-fine-lamme-skanker
Ide og matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×