Gresk moussaka
Alle innlegg Grønnsaker og poteter Kjøtt Oppskrifter

Moussaka

0 Flares 0 Flares ×

Moussaka er smaken av Hellas, selv om den opprinnelig kommer fra Midtøsten. Den gode gratengen minner om lasagne, men med aubergine og eller en kombinasjon med poteter og aubergine istedenfor pastaplater som de lager i Italia. Tar kanskje litt tid å lage, men er verdt å vente på.

 4 porsjoner

600 g karbonadedeig av okse eller lam, evt. halvparten av hver
3 ss olje
1 løk
3 båter hvitløk
150 g tomatpure
1½ dl rødvin, kan utelates
2½ dl vann
1 terning kjøttbuljong
1 ts salt
½ ts pepper
¼ ts kanel
1 aubergine
4¬5 poteter
2 ts salt
2 ss olivenolje til steking
2 dl smaksrik gulost
Ostesaus:
4 ss smør
3 ss hvetemel
7 dl melk
1 eggeplomme
1 ts sal
½ ts pepper
Topping:
1¬2 dl revet ost

Varm olje i en stekepanne og stek kjøttdeigen gyllen i pannen. Rens, finhakk løk og hvitløk og stek det med de siste minuttene. Kjøttdeigen skal være så finfordelt som mulig. Tilsett tomatpuré og rør det godt inn. Hell over vin, og la den koke litt inn. Tilsett vann og smuldre i buljongen. Smak til med salt, pepper og kanel. Vær forsiktig med kanelen, et bitte lite dryss er nok. Kok sausen lenge minimum og helst i et par timer.

Skrell potene og skjær dem og auberginen i skiver på 1 cm. Strø over salt.

Legg potet- og aubergineskivene på et oljet stekebrett og pensle dem med mer olje.
Stekes i ovnen på midterste rille ved 200 grader i ca. 30 minutter.

Smelt smøret i en kjele og rør inn melet. Spe med melken mens du rører godt til en jevn tykk saus. La sausen småkoke i fem minutter. Ha eggeplommen i en liten bolle. Ta sausen av varmen, og visp litt av den oppi bollen med plommen, hell eggeblandingen i sausegryten sammen med halvparten av den revne osten. Smak til med salt og pepper.

Smør et ildfast fat og legg potetskiver i et jevnt lag i bunnen. Dryss resten av osten over potetene. Hell over kjøttsausen. Legg aubergineskivene i et jevnt lag oppå kjøttsausen. Hell ostesausen på toppen.

Stekes i ovnen på nederste rille ved 180 grader i ca. 60 minutter.
Moussaka spises lunken i Hellas, men her hjemme liker vi nok best å spise den varm.

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×