Alkoholfrie drikker Alle innlegg Rosèvin

Rosé og småretter – sikre vinnere i sommersol

0 Flares 0 Flares ×

Sommerferien er i gang  og dagene er både varme og lyse.

Rosévin blir bare mer og mer populært. Det er mange som tiltrekkes av vinens delikate lyse rosa farge og selges derfor som regel på gjennomsiktige flasker. Det er også fargen som gir rosévinene dens egen identitet, et eller annet sted mellom rødvin og hvitvin.
Når man skal finne drikke til mat og ikke vet hva som vil være det beste, kan et tips være å ty til en rosévin.
Røde bær fra hagen som rips, bringebær, markjordbær og jordbær, samt grønne urter, er aroma du ofte kan kjenne igjen i en rosévin.

Her er noen forslag til roséviner fra forskjellige land og på ulike druer og ikke minst i forskjellige prisklasser.
I tillegg får du noen gode tips til hva du kan servere til disse vinene. Så test ut en eller flere av disse deilige vinene,  det er ingen ting som er rett eller galt. Du bestemmer helt klart hva du liker å ha i glasset. I tillegg gir jeg et tips om en god alkoholfri rosevin for deg som ønsker det.

Rose Mont Rose Less Is More, Kr 126,90

Druene er høstet om natten og kommer fra eiendommen Mas La Chevalière i Languedoc-Roussillon.
Dufter og smaker av markjordbær, villbringebær og grapefrukt. Frisk og fruktig med hint av krydder og blomster.

Fersk og fruktig rosévin som passer til all lett sommermat, men også godt som aperitiff og bare til å nyte alene på terrassen.

Syre: 5,0 g/l
Sukker: under 3 g/l
Alk: 9%

Arne & Carlos Hyggerosé 2022, Kr 129,90

For deg som ikke bare har lyst på en enkel og god vin, men som også er opptatt av en hyggelig etikett. Da er dette vinen for deg.
Denne vinene er laget på Nerello Mascalese-druer og kommer fra Sicilia. Vinen har duft av røde bær, bringebær og markjordbær. Smak av røde bær, med mineralsk preg i avslutningen.
Passer godt til fisk, lyst kjøtt og ikke minst bare til å hygge seg med:-)

SUKKER 5 g/l
SYRE: 5,6 g/l
ALK: 13,0 %

Ackerman Cabernet d´Anjou. kr 144,90

Dette er en gammel traver som har vært på polet i over 50 år.
Den lever i beste velgående på polet da denne snart er den eneste rosévinen med litt restsødme tilgjengelig i hyllene og vil da passe bra for deg som ikke liker de knusktørre vinene. Den har nå fått nytt design og ny årgang er nå tilgjengelig i butikk.
Passer til jordbær, koldtbord og gjerne spicy og mat med mye smak!
Alko: 11%
Syre: 5,1 g/l
Sukker: 18,5 g/l

Gancedo Capricho Rosé Organic 2022, Kr 184,90


En frisk og delikat rosé fra produsenten Gancedo i El Bierzo i Spania – første
økologiske produsent fra Bierzo i Norge! Druene kommer fra gamle
vinstokker og høytliggende vinmarker.

Vinen har fruktig aroma av røde bær, kirsebær, jordbær og blomster. Tørr, frisk smak av rød
frukt og mineraler. Lang ettersmak.
Passer til lyst kjøtt, laks, salater og til bare å nyte avkjølt på varme dager.

SUKKER <3 g/l
SYRE: 5,8 g/l
ALK: 12%

Rosé de La Solitude, 189,90

En vin laget på druene Cabernet Sauvignon 65% og Merlot 35%.

Frisk duft og smak av fersken, røde bær og friske fruktblomster.
Fargen er lys ferskenrosa.
Egner seg godt til skalldyr, fisk og grønnsaker.
Er drikkeklar, men tåler lagring.

Dom. de Montrose Prestige Rosé 2022, kr 205

En god og fyldig rosevin som egner seg godt til fisk og lyst kjøtt. Frisk med smak av
modne sitrusfrukter, mandarin og krydder.
Klar lakserosa i glasset og passer også å servere til aperitiff.

Alko; 13%
Syre: 3,3 g/l
Sukker: under 3 g/l

Henri Bourgeois Sancerre Les Baronnes Rosé 2022, Kr 229,90


Ung, fruktig og saftig, preget av røde bær, grønne urter og sitrus, ettersmak med god lengde.

Passer å servere til aperitiff, til skalldyr og fiskeretter.
Vinen er laget av 100 % Pinot Noir.
Vinen er drikkeklar, og egner seg ikke til lagring.

Alko: 12,5%
Syre: 4,0 g/l
Sukker: under 3 g/l

Alkoholfritt alternativ: 

ALT Sparkling Organic Rosé,

Veil. pris: 149 kr og finnes i et utvalg matvarebutikker. 

ALT ALKOHOLFRI MUSSERENDE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Dette er en frisk og alkoholfri rosevin laget med 100% Tempranillo-druer fra sand- og kalkrikt jordsmonn i Sør-Spania. Frisk syrlighet, elegante bobler og hint av jordbær, vannmelon og urter. Denne passer til både mat og til hygge. God som aperitiff , eller til kyllingretter, laks,  salater, pizza, myk ost og snacks.

● 100% Tempranillo-druer
● Duft og hint av jordbær, vannmelon og friske urter
● Kun 4 g sukker per 100ml
● Økologisk, vegansk og halal-sertifisert

Skinke og bacon pai


8 stk

1 pakke filodeig
1 pk bacon
1 pk. skinke
1 ts salt
1/2 ts pepper
1 hvitløk
1 rød paprika
100 g sopp
1 rødløk
1 ss smør
4 egg
3 dl fløte
1 ts salt
1/2 ts pepper
1 dl gulost
Legg filodeigen i en paiform.
Del bacon og skinke i biter
Rens og finhakk hvitløk og del grønnsakene i biter.
Smelt smør i en panne og stek først bacon og skinke før grønnsakene tilsettes og brunes lett.
Ha grønnsakene over i paiformen
Visp sammen egg og fløte, salt, pepper og finhakket.Tilsett eggenblandingen og strø på revet hvitost
Stekes i ovnen på midterste rille ved 200 grader i ca. 30 minutter eller til eggeblandingen er stivnet.
Ta ut, putt den i et håndkle og ta den med i piknikkurven.

Focaccia

Focaccia er den type brød som passer til alt, enten det er som tilbehør til reker, grilling eller ved siden av en god salat
15 stk
1 l hvetemel
1 pose tørrgjær
2 dl lunkent vann
3 dl kesam
½ ts salt
1 ts sukker
2 ss olivenolje
Topping:
2 ts flaksalt
1 ½ dl olivenolje
1 neve frisk rosmarin, lavendel eller timiankvister

Bland mel, tørrgjær, sukker, salt og lunkent vann i food processor. Kjør til en jevn tykk deig. (Du kan eventuelt erstatte tørrgjær med fersk gjær, men da trenger du å løse den opp i lunken væske først.) .
Tilsett olivenolje og kjør maskinen kun et par omdreininger, slik at oljen bare legger seg rundt deigen. La focacciadeigen heve i ca 30 minutter på et lunt sted, gjerne under plast.
Sett stekeovnen på 180 °C. Til denne oppskriften på hjemmelaget focaccia trenger du en smurt kakeform eller liten langpanne ca 20×30 cm som du smører godt med smør eller olje.

Hell den forholdsvis løse deigen over i kakeformen/langpannen. Trykk med fingrene slik at det blir hull. Fordel oliven over, strø på salt og hell over olivenolje. Bruk hendene og klapp deigen ned slik at det dannes mange smågroper på overflaten av foccaciaen.
Etterhev ca. 10 minutter. Stekes på midteste rille ved 210 graderbrødet i ca. 25 minutter midt i ovnen eller til det er pent gyllent og gjennomstekt.
Avkjøl på rist.

Tips
Focaccia kan godt fryses ned. Tin det gjerne igjen i en panne med lokk på svak varme en stund før servering.

Reker med fire gode sauser

1 ½ – 2 kg reker til 4 personer

YOHURTSAUS MED HVITLØK
2 dl matyoghurt
1—2 hvitløkbåter
1 ts sitronsaft
2 ss hakkede urter, persille, dill, timian
salt, pepper

CHILIVINAIGRETTE:
1 rød chilipepper
½ ts revet, frisk ingefær
3 ss olivenolje
2 ss rødvinseddik eller sherryeddik
salt

Aioli
4 eggeplommer
1 ss sitronsaft eller vineddik
1 ts dijonsennep eller annen sennep
2 båter presset hvitløk
4 dl nøytral matolje
1/4 ts salt
1/4 ts pepper

GRØNNSAUS:
1 liten sjalottløk
1 ss hvitvinseddik
½ dl hvitvin
2 dl kesam
2 ss hakket persille
2 ss hakket dill
2 ss hakket gressløk
1 ts hakket timian
salt, pepper
Til servering:
bladpersille, sitron
Legg rekene opp på et stort fat eller bolle sammen med sitronbåter og bladpersille.
Lag de forskjellige sausene og la dem trekke en stund i kjøleskapet før de brukes.
Yoghurtsaus med hvitløk: Smak yoghurt til med hvitløk og sitron, rør inn urter og smak til med salt og pepper.
Chilivinaigrette: Rør alle ingrediensene sammen og smak til med salt.
AIOLI: Bruk en bolle som ikke er for stor og vid og en god visp. En hurtigmikser er også fin å bruke.
Visp eggeplommer og salt til de er lyse og tykke. Bland inn krydder og hvitløk, og halvparten av sitronsaft/eddik.
Spe forsiktig med oljen mens du fortsetter å vispe – en teskje om gangen er nok. Øk etter hvert mengden olje. Pass på at aïolien hele tiden er glatt og blank. Blir den for tykk kan du justere konsistensen med litt vann.
Smak til med krydder og sitron/eddik. Synes du aïolien smaker for mye egg, kan du fortsette å spe inn mer olje.
Ferdig aïoli skal være så tykk at den holder fasongen.
Grønn saus: Kok sjalottløk i eddik og vin til væsken har kokt nesten helt inn. Ta kokekaret av varmen og rør inn kesam og urter. Smak til med salt og pepper.
Alle sausene blir best om de får trekke i kjøleskap i minst 1t.

 

Matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe

Nydelig små munnfuller som passer perfekt å starte kvelden med. Smaker rett og slett himmelsk. Du kan også servere dette som en forrett om du har lyst. Godt er det uansett.

24 STK

4 pl butterdeig
2 chevre eller kremost
12 skiver fenalår
12 skiver skinke
2 rødløk
1 potte timian

Tin butterdeigene på benken, og kjevle dem ut til tynne leiver.
Skjær biter i passe størrelser , legg dem på en bakepairkledd stekeplate.
Smør på et lag med chevre eller kremost.
Rens og skjær løken i strimler.
Legg på løk og fenalår og skinke og topp med litt timian.
Stekes i ovnen på midterste rille ved 200 grader i ca. 10 minutter, eller til de er gylne.
Server dem gjerne lune.

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×