Havrebrød
Alle innlegg Brød og rundstykker Gjærbakst Oppskrifter

Grovt havrebrød

0 Flares 0 Flares ×

Havre er en av våre aller sunneste kornsorter som smaker godt. Det gir deg også en behagelig metthetsfølelse som motvirker småspising mellom måltidene. Havre inneholder flerumettet fett som ikke kroppen kan produsere selv, de er med på å senke kolesterolet og er også godt for magen, fordi de vannløselige fibrene forbedrer tarmens mikroflora. I tillegg til alle disse helsefordelene, er havre rimelig å kjøpe. Brød har økt mye i pris den siste tiden, så du vil helt klart merke det på lommeboka om du baker brød selv. Så fristes du til å bake disse får du to saftige og gode brød ut av denne oppskriften. De egner seg godt å fryse. Del gjerne brødet på forhånd, og ta opp bare den mengden du og familien spiser om. Oppskåret brød tiner fort på benken.

2 stk.

6 dl vann
4 dl skummet melk
1 pk gjær
300 g lettkokt havregryn
150 g sammalt hvete, grov
100 g havrekli
750 g hvetemel
2 ts salt
2 ss sukker
1/2 dl rapsolje
Pynt: 
1 egg
1 neve havregryn

Varm vann og melk til 37 grader og rør ut gjæren.
Bland sammen havregryn, sammalt hvete, havrekli og halvparten av hvetemelet i en bakebolle. Tilsett væsken og elt godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin på laveste hastighet. Deigen vil være klissete. Dekk bakebollen med plast og la den stå på benken i 20 minutter.
Ha resten av hvetemel, salt, sukker og rapsolje i samme bakebolle. Smuldre i gjæren og elt deigen godt. Deigen vil fortsatt være litt klissete.
Dekk bakebollen med plast eller et klede og la den stå lunt i ca. 40 minutter til deigen har blitt dobbelt så stor.
Del deigen i to like store emner. Form avlange brød. Pensle brødene med sammenvispet egg. Rull dem i havregryn og lag forsiktig ett eller flere snitt med en skarp kniv. Legg brødene i to smurte 2-liters brødformer. Dekk formene med et klede, og sett dem på et lunt sted til de har hevet til dobbel størrelse.

Stek brødene på en rist nederst i ovnen ved 220 grader i ca. 45 minutter.
Ta ut av formen og avkjøl brødene på rist.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×