Grytebrød uten pålegg
Alle innlegg Gjærbakst

Grytestekt surdeigsgrovbrød

0 Flares 0 Flares ×

Nå som alle priser går opp, da er det lurt å bake brød selv. Dette er et enkelt og ikke minst et skikkelig godt og grovt brød som egentlig lager seg selv. Stekt i gryte for å få den gode og sprø skorpen, slik du opplever i en bakerovn.
Jeg bruker ofte brød som tilbehør til både gryter og supper til middag.

2 stk

25 g fersk gjær
1 pk. surdeig
3 dl rømme/skummet melk
6 dl lunkent vann
1 ss sirup
400 sammalt hvete, grov
600 g hvetemel (ca)
100 g gresskarkjerner

50 g smør
2 ts salt

Smuldre gjæren i en bakebolle. Tilsett en pakke surdeig, rømme/skummelt kefir og lunkent vann.
Rør alt sammen slik at alt løses opp.
Ha i de øvrige ingrediensene, men ikke ta i alt hvetemelet på en gang. Elt inn litt og litt av melet til du får en glatt og smidig deig.
Bruker du kjøkkenmaskin, la maskinen gå i langsom fart i ca. 5 minutter og deretter litt raskere i ca. 2 minutter. Det er enkelt å bruke en kjøkkenmaskin med eltebolle og eltekrok. Tilsett så det romtempererte smøret, og elt videre til alt smøret er blandet inn. Gjerne 15 minutter.
Deigen skal ikke være klissete, men den skal slippe bollen.
Strø litt mel over deigen. Dekk til med plast eller et rent kjøkkenhåndkle og sett den til heving på et lunt sted i ca. 40 minutter.
Sett ovnen på 230 grader, og sett inn to gryter eller kjeler med lokk.
La grytene stå i ovnen mens brødene heves. Da er du sikker på at grytene oppnår god temperatur.
Ha deigen over på et melet bakebord, del deigen i to og form til runde brød.
Sett brødene på hvert sitt lett melete bakepapir. La brødene heve ca. 40 minutter.
Ta ut kjelene med gode gryteklyter, det er viktig for pass på for dette er varmt. Hvelv brødene over i hver sin kjele.
Sett på lokkene, og sett grytene med lokk tilbake i ovnen på nederste rille.
La ovnen stå på 230 grader i ca. ½ time, ta så av lokkene og slå ovnen ned til 210 grader.
La brødene steke i kjelen i ca. 20 minutter til. Ta gjerne kjelen ut av ovnen, bank på brødene for å høre om de er ferdig. Hører du en hul lyd er de ferdig. Hvis ikke sett brødene tilbake i ovnen på rist, uten kjele og la de steke noen minutter til de er ferdige.

Er du usikker, kan du benytte steketermometer. Sett inn et steketermometer når du tar av lokket og ta brødene ut når termometeret viser 95 grader. Jeg er glad i brød som ikke er helt tørre, så derfor velger jeg å ta dem ut litt før.

Avkjøl brødene på en rist og server dem gjerne til en gryte, eller til matpakka, eller der det hører hjemme med brød.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×