uke07
Alle innlegg Menyer

Uke 7 – Middagstips

0 Flares 0 Flares ×

Ny uke, og nye dager å skulle fylle med sunne, smakfulle og spennende middager uten at det tar så lang tid.  Så her gir jeg deg 7 oppskrifter til middager du kan lage denne uka, For mange starter også vinterferien til helgen og den byr ofte på litt latere dager og mye kos. Enten om du skal til fjells eller bare være hjemme. Fredag er det Valentinsdagen og mange kommer til å ville feire den litt ekstra. Så om du trenger inspirasjon til en spennende meny med drikkeanbefaling komme. 

Mandag:
Hot tomatsuppe med godt brød

hot-tomatsuppe
Matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe

4 porsjoner
4 løk
1 båt hvitløk
1 ss olivenolje til steking
1 ss tomatpuré
1 boks hakkede hermetiske tomater
6 dl vann
1 terning grønnsakbuljong (terning)
½ ss sukker
½ ts salt
½ ts kajennepepper
Fres løk og hvitløk myk og blank i en kjele med litt olje.
Tilsett tomatpuré, og la det surre ett minutt. Ha deretter i hakket hermetiske tomater, vann, buljong og sukker. Kok opp og la det småkoke i ca. 10 minutter.
Kjør suppen til ønsket konsistens med stavmikser eller i hurtigmikser.
Smak til med salt og kajennepepper.
Fyll opp med suppe og pynt med litt urter på toppen.

Tirsdag:
Skrei Portugal

skrei-tomatisert
Ide og matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe

4 porsjoner

700 g skreifilet, uten skinn og ben
2 ss olivenolje
2 ss smør
1 stor løk
1 boks hakkede tomater
1 båt hvitløk,
1 ½ ts salt
½ ts pepper
2 dl hvitvin
hakket persille
Varm olje og smør i en kjele, det skal ikke bli brunt.
Rør inn hakket løk, tomater og finhakket hvitløk og la det surre til det tykner litt. Rør inn salt og pepper.
Skjær fisken i fire jevnstore stykker og legg dem i sausen, hell på hvitvin og la fisken trekke under lokk til den er gjennomkokt, ca. 7 minutter.
Anrett fisken på varme tallerkener med saus over.
Dryss persille på toppen. Spis godt brød til.

Onsdag:
Ratatouille med kylling og pasta

Ratatouille med kylling og pasta
Ide og matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe

4 porsjoner

300 g pasta, gjerne fullkornspasta
2 kyllingfileter
1 løk
1 grønn squash
1 hode brokkoli
4 båter hvitløk
½ rød chili
2 ss smør
½ ts salt
¼ ts pepper
2 dl revet ost eller parmesan

Kok pasta etter anvisningen på pakken.
Del kyllingfiletene i biter og stek dem lett i stekepannen.
Skrell og skjær løk i strimler.
Kutt squash og brokoli biter.
Skrell og finhakk hvitløk og chili.
Stek løk, hvitløk, chili, squash og brokkoli i en stekepanne med smør i 3–4 minutter.
Tilsett salt og pepper.
Bland sammen pasta, grønnsaksblanding og kyllingbitene.
Fordel på tallerkener og strø over litt ost.
Server med litt timian på toppen og gjerne litt godt brød ved siden av.

 

Torsdag:
Lakseburger med reker og vårløk 

fiske-burger
Matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe

4 porsjoner)

400 g laksefilet, uten skinn og bein
200 g reker
½ bunt vårløk
1 – 2 båter hvitløk
½ – 1 rød chili
saft av 1lime
1 ts salt
1⁄2 ts pepper
1 ss olje
Tilbehør:
4 grove hamburgerbrød
1 rødløk
1 rød paprika
4 salatblader
4 båter lime
4 små tomater
Finhakk laksefileten med en skarp kniv, eller skjær dem i små terninger og kjør dem raskt sammen i hurtigmikseren. Rens reker og finhakk dem. Behold noen som pynt på toppen.
Bland inn vårløk, finhakket hvitløk, finhakket chili, limesaft, salt og pepper.
Del deigen i fire like store deler og form fire fine burgere.
Varm oljen i en stekepanne og stek lakseburgerne ca. 2 minutter på hver side.
Legg lakseburgerne i varme hamburgerbrød sammen med salat, rød paprika, rødløk e

ller annet tilbehør du er glad i.
Litt hjemmelaget aïoli smaker godt til om du ønsker en dressing ved siden av. Eller en urterømme, eller urtekesam

 

Fredag:
Potetlasagne 

potetlasagne
(Mastyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe)

4 porsjoner

10 poteter
400 g kjøttdeig
1 boks tomater
1 båt hvitløk
1 ss Provencekrydder
1 klype sukker
salt og pepper
Hvitsaus:
3 ss hvetemel evt glutenfritt mel
2 ss smør
1 liter melk
2 båter hvitløk
1ts salt
½ ts pepper
Skjær poteter i tynne skiver og legg dem i en bolle med litt vann.
Stek kjøttdeig i stekepannen med litt smør, hell over tomatene, finhakk hvitløken, provancekrydder og smak til med sukker, salt og pepper. La det koke noen minutter.
Lag hvit saus med å ha hvetemel og smør i en kjele, smelt smøret og rør hvetemelet sammen. Spe med melk litt og litt til sausen blir en tykk saus. Pass på å røre, slik at det ikke svir seg i bunnen. Smak til med salt og pepper.
Lager du med glutenfritt mel er det best å riste mel og melk sammen i en tett beholder eller et glass. Ha det i en kjele og varm forsiktig opp, mens du  tilsett smeltet smør, hvitløk, salt og pepper og lar den tykne til hvit saus. Rør godt slik at det ikke fester seg i bunnen. Hvit saus har lett for å svi seg.
Legg lagvis kjøttdeig, poteter og hvitsaus i en ildfast form.
Topp gjerne med revet ost på toppen, men det kan utelates.
Stekes i ovn på nederste rille ved 180 grader i en drøy time til potetene er myke.
La lasagnen stå og hvile ca. 10 minutter før servering slik at den får satt seg litt.
Server en deilig grønn salat til.

 

Lørdag:
Svinefilet med blåmuggsaus 

svinefilet med blamuggsaus
Matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe

6 porsjoner

600 g indrefilet av svin
Salt, pepper og urter

Saus: 
200 g sjampinjong
1 ss smør
3 dl fløte
100 g Selbu Blå eller Norzola
2 ss soyasaus

Tilbehør:
1 pk Brekkbønner
400 g poteter
Tyttebær
timian

Gni filetene inn med krydder og urter.

Brun dem raskt i stekepanna. Legg dem over i den ildfaste formen og sett steketermometer i den tykkeste delen.

Stekes i ovnen på midterste rille ved 125 grader til steketermometeret viser 68 grader, da er den medium stekt. Det tar ca. 20 minutter, avhengig av tykkelsen. La den hvile en stund før den skjæres i skiver.

Skjær soppen i skiver og brun den i litt av smøret. Tilsett crème fraîche, fløte, ost i biter og soyasaus. Er sausen for tykk har du i litt vann.

Kok poteter og legg på skiver med filet, saus og brekkbønner på tallerkenen. Pynt med litt timian på toppen.

 

Søndag:
Indisk currygryte

Indisk lammegryte
Matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe

4 porsjoner

30 g fersk ingefær
4 båter hvitløk
2 røde chili
2 sjalottløk
1 ss kardemommekapsler
1 ts hel sort pepper
1 ts hel nellik
1 ts hel spisskummen
1 ts fennikelfrø
1 ts korianderfrø
1 kanelstang
1 ts gurkemeie
2 ts paprikapulver
1 ts salt
1 boks hakkede tomater
1 kg lammekjøtt, bog eller nakke, 
4 rødløk
2 røde paprika
5 dl yoghurt naturell
frisk koriander til servering
olje til steking

Kjør ingefær, hvitløk, sjalottløk og chili til fin mos i en hurtigmikser.
Rist kardemomme, pepper, nellik, spisskummen, fennikelfrø, korianderfrø og kanel i en tørr varm panne til det dufter herlig aromatisk. Knus de ristede krydderiene i en morter (fjern eventuelt det ytterste «skallet» på kardemommekapslene).
Bland krydderblandingen sammen med ingefær- og chilimosen, og tilsett paprikapulver og gurkemeie.
Fres krydderpastaen i en middelsstor/stor gryte med litt klaret smør eller olje. Fres over middels varme under omrøring i ca. 5-10 minutter.
Tilsett kjøttet oppdelt i firkanter og fres videre til kjøttet har fått farge.
Krydre med salt og tilsett tomater. Legg på lokk og la det hele få putre stille og rolig i ca. 2 timer, med sporadisk omrøring. Tilsett litt vann underveis, hvis sausen virker veldig tykk.
Del rødløken i jevne kløfter, rens og del paprikaene i passe store biter. Fres løk og paprika raskt over høy varme, under omrøring, i en stekepanne. Hell grønnsakene over i currygryta, og la det putre videre uten lokk i ca. 15 minutter.
Juster smaken med salt. Rør til slutt inn yoghurt og en god håndfull hakket, frisk koriander.
Nøtter, som cashewnøtter, kan også blandes inn i sausen eller strøs på toppen.

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×