Surdeigsbrød
Alle innlegg Brød og rundstykker

Surdeigsbrød og surdeigsstarter.

0 Flares 0 Flares ×

Å lage surdeigsbrød er ikke gjort på et blunk, men smaker desto bedre! Her gir vi jeg en innføring i hvordan du lager en surdeigsstarter. Om du ikke har tid, lyst eller har tålmodighet, finnes det ferdig surdeig å få kjøpt i butikken. 
Surdeig er en fermentert eller modnet blanding av mel og vann som domineres av melkesyrebakterier og gjær. En kan si at surdeig er som yoghurt, bare at surdeigen er laget på mel i stedet for melk.
I melet finnes både gjær og melkesyrebakterier naturlig og det er dette som gir den karakteristiske deilige og syrlige smaken på brødet.
Har du lyst til å lage din egen surdeig er det bare å følge framgangsmåten under. Husk å følge rådene under vil du få en sur deig som du kan ha i lang tid framover. Husk at du må mate den innimellom.
Hvordan lager man surdeig hjemme?
Dag 1:
Bland sammen 500 g fint sammalt rug og 500 gr omtemperert vann i en plastbeholder
La blandingen stå i romtemperatur til neste dag
Dag 2:
Fjern 90 % eller ¾ deler av deigen, dette må kastes. Bruk resten og bland inn 300 g fint sammalt rug + 200 g hvetemel sammen med 500 g romtemperert vann
La stå på benken til neste dag
Dag 3:
Gjenta prosessen fra dag 2
Dag 4
Gjenta prosessen fra dag 2
Dag 5
Ta halvparten over i en bakebolle og mat den med 50 g fint sammalt rug og 50 g romtemperert vann
2-3 ganger med 2-3 timers mellomrom til du skal bake.
Resten mater du med 100 g fint sammalt rug og 100 g kaldt vann og setter til lagring på kjøl
Dette gjøres cirka en gang pr.uke for vedlikehold.

Grovt surdeigsbrød
2-3 brød
600 g hvetemel
200 g grov sammalt hvete
100 g grov sammalt rug
100 g byggmel
1 ss havsalt
500 g surdeig
6½ dl lunkent vann
vann til pensling
mel til pynt
Slik gjør du
Bland hvetemel, sammalt hvete grov, sammalt rug grov, byggmel, havsalt og surdeig og vann, men hold igjen 1 dl vann til senere.
Elt deigen godt for hånd eller med kjøkkenmaskin. Start med lav hastighet og øk etter hvert hvis du bruker kjøkkenmaskin. Når deigen nesten er ferdig eltet, tilsettes det siste vannet litt etter litt i små mengder. Deigen er eltet nok når den er smidig og har en blank overflate.
Dekk bakebollen med et klede, og la den stå på benken og heve til dobbelt størrelse. Hevetiden avhenger av temperatur og kvalitet på surdeigen din.
Ta deigen ut på melet bakebord. Del den i tre like store emner. Form til store boller. La bollene heve videre i 30 minutter.
Form til avlange brød og legg dem i smurte toliters brødformer eller rett på stekeplate med bakepapir. Dekk brødene med klede, og la heve til dobbelt størrelse.
Pensle med vann og strø litt mel på toppen av brødene. Snitt brødene med en skarp kniv.
Stek brødene midt i ovnen ved 220 °C i ca 30-45 minutter til de er gylne. Avkjøles på rist.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×