gullmunn
Alle innlegg Drinker Ett glass

Gullmunn – en av julens edle dråper.

0 Flares 0 Flares ×

De siste årene har destillatørrollen stort sett vært forbeholdt menn, med noen få unntak. Men svinger du en tur innom vinmonopolet i disse dager og tar en titt i akevitthyllene, vil du finne flere av julens edle dråper laget av kvinner.

En av disse kvinnene er Marthe Bøhn. Hun er Markedsjef på vin hos Vin og Brennevinimportøren Prizelius.
Marthe tok sin fagutdannelse som destillatør hos det norske Cognac-huset Braastad i Frankrike. Hun jobber fortiden mest med vin, men har et brennende hjerte for brennevin.  Så i fjor høst gikk hun i gang med å blande sin egen akevitt som fikk navnet Gullmunn. Gullmunn ble lasert i slutten av november i samarbeid med Oslo Håndverksdestilleri. Flaskene er nummererte og kommer i et lite opplag på 3600 flasker.

«Denne gangen har de stått for selve destilleringen, mens jeg har blendet akevitten», forteller en smilende og stolt Marthe Bøhn

Akevitt, mest for de tøffe gutta?

«Nei, dette er gammel myte, sier Marthe entusiastisk. Jentene har blitt mye tøffere i smaken, og mange liker selvfølgelig de samme akevittene som gutta. Smaksmessig er det nok ikke noe forskjell på kvinner og menn. Bortsett fra at mange jenter synes det fort kan bli for alkoholsterkt. I tillegg har jeg en følelse av at jenter liker at akevittene er noe lettere på smak. Og da dras de gjerne mer mot de florale smakene, som sitrus og blomster» forteller Marthe. 

Gullmunn inneholder 38 % alkohol. Er det et ønske om at flere skal like den?

«Jeg skulle gjerne ha senket alkoholstyrken enda litt mer, men for at akevitt skal kunne kalles akevitt, må de ikke gå lavere enn 38 % i alkoholstyrke. Senkes akevitten ytterligere, kan smaksopplevelsen bli en sterke fuselsmak, og det er jo noe vi heller ikke ønsker. Så å finne den riktige balansen på smak og styrke, håper jeg at jeg har klart å skape».

Både navnet og flasken gir et feminint uttrykk, var det en baktanke for å prøve og nå flere kvinner?

«I utgangspunktet var dette ikke en akevitt som først og fremst var ment mot kvinner. Men både navnet og flasken har kanskje blitt mer feminin enn jeg først tenkte. Jeg lette lenge etter navnet, men landet på Gullmunn, basert på boken om Narsiss og Gullmunn av Hermann Hesse, forteller Marthe.

«Gullmunn er ment som en mat-akevitt, og egner seg til lettere julemat som sild og juletorsk. Men skulle du ha lyst til å nyte den til annen julemat som for eksempel ribbe eller om du bare har lyst til å nippe til den som avec, er det jo helt opp til deg hva du synes er best.» forteller Marthe.

Du har valgt en flaske som kanskje er mer feminin eller konkurrentene dine. Hadde du en baktanke med akkurat denne flasken?

«Jeg er opptatt av design, noe denne flasken helt klart bærer preg av. Jeg har valgt ut en Oslo Apotek flaske, og trykket er et silketrykk med 7 forskjellige farger.  Mitt mål er at flasken skal være så vakker at det er helt stuerent å ha den framme på bordet. Og ikke minst når flasken er tom, skal den fortsatt stå på bordet og igjenbrukes. Den er rett og slett for vakker til å kastes.

«Så skulle du ha et ønske om å teste ut denne akevitten, kan det være en idè å ta turen til nærmeste vinmonopol og bestille den. For det er ikke sikkert de har den inne,» forteller en smilende Marthe.

Gullmunn Juleakevitt 2019, Varenummer 11417902, Kr. 439,90 for 50 cl.
0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×