akevitt og jul
Alle innlegg Drinker Ett glass

Ingrids gyldne juledråper!

0 Flares 0 Flares ×

Det måtte altså en kvinne til på 1700-tallet for å utvinne sprit av poteter. Eva Ekeblad, potetspritens og potetsmelets oppdager (1724 – 1786) var agronom, vitenskapskvinne og grevinne. 
Men det er lenge siden 1700-tallet, og de siste årene har destillatør-rollen stort sett vært forbeholdt menn. Så hva skal til for at kvinner i større grad satser på en karrière som akevitt-destillatør?

Foto: Arcus

Entré inn i det gode selskap.

Det er kjent at kvinner er gode med både lukt og smak. Gjennom århundrer har de kvinnelige smaksløkene blitt trent opp til å fange opp bitterheten i planter og vekster.

Hovedårsaken til forskjellen på kvinner og menn er det kulturelle. Vi læres tidlig opp til at det er maskulint å drikke akevitt. Når gutter vil lære å like denne drikken, som de i utgangspunktet ikke liker, trener de seg opp til å like den til slutt. Dette er også en strategi jentene bør følge mener Ingrid. Vi ser også nå at flere og flere kvinner liker både akevitt og øl i kombinasjon så det går sakte, men sikkert mot likestilling også her.

Akevitt i glass med høyt stett – Kanskje en mulighet til å få jenter til å bytte ut boblene med akevitt?

– «De gangene jeg er ute og holder foredrag for kvinner om brennevin, opplever jeg oftere og oftere at kvinner ikke har noe imot å nippe til et glass med disse gylne dråpene. Og ved at jeg stort sett serverer akevitten i høye glass med stett, mener jeg det er med på å gi drikken et mer elegant og feminint uttrykk.

-«Så kanskje flere burde investere i noen nye glass med høye stett som gjør smaksopplevelsen og ikke minst følelse mer elegant og feminin», foreslår en entusiastisk Ingrid Skistad.

Foto: Arcus

Men hvordan fange interessen for denne type jobb?

Ingrid er utdannet kjemiingeniør fra NTNU i Trondheim, og etter å ha jobbet som ølbrygger i Nøgne Ø i 2 ½ år, dukket plutselig drømmejobben opp i Arcus.
Så hvorfor er akkurat dette drømmejobben?
– «Jeg må vel kalle meg for en mat- og drikkenerd. Jeg er oppvokst i en familie som har vært genuint opptatt av å lage mat fra bunnen av. Forrige helg stod jeg på kjøkkenet hjemme sammen med foreldrene mine og parterte en halv elg. Og kjøkkenet er nok stedet i huset jeg oppholder meg mest.
Jeg elsker nemlig å eksperimentere meg fram til de gode smakene og jeg digger å lage de gode sausene. For vi som elsker mat og godt drikke, vet at en god saus med på å heve en hver matrett. Og sånn er det også med det du har i glasset, forteller en entusiastisk Ingrid.
Med dagens jobbmuligheter og likestillings-debatter, bør det ikke komme som en overraskelse av kvinner har ansvar for å utvikle akevitt for det norske markedet, forteller en engasjert Ingrid Skistad, eneste kvinne i produktutviklingteamet i Arcus.

Så hva skal til for at jenter skal få opp øynene for akevitt?

-«Vi jenter må tørre å smake og ikke minst lære oss å like akevitt. Det er en kjensgjerning at kvinner er mer sensitive ovenfor alkoholdunst og alkoholstyrke, så jeg tror mye av grunnen ligger her. Men akevitt passer godt sammen med fet og salt mat. Og fordi vi spiser en del mat som både er fet og salt i jula, er akevitten med på å dempe alkoholopplevelsen og den bidrar også til å kamuflere alkoholsmaken forteller Ingrid. 

-«Et tips som jeg ofte gir damer som synes akevitt er for sterkt, som min mor for eksempel, er å tilsette noen dråper vann i glasset. Da dempes alkoholopplevelsen og det blir lettere å like akevitten», foreslår Ingrid.

Jeg vet du har hatt en finger med å lage årets juleakevitt. Hva er spesielt med årets utgave?

-«Gilde juleaquavitt skal ha den samme kjente familielikheten som tidligere årganger. Men i år har den nok fått et tydeligere krydderpreg enn tidligere år. Akevitten er nok litt rundere og oppleves nok også litt mer feminin. Så kanskje den passer litt ekstra godt til damene i år», foreslår Ingrid.

Står du eller dere aldri fast i hvilken akevitt som er årets beste og som den som vil slå best an?

-«Rart du spør, for i år stod vi rett og slett bom fast. Valget sto nemlig mellom to akevitter som begge var gode, men vi klarte ikke å velge. Vi måtte rett og slett teste akevittene opp mot mat. Heldigvis er det mulig å få ribbe året rundt, det samme gjelder jo for surkål og sennep. Så da var det bare å dekke opp til festlunsj på labben i juni, hvor vi testet ut begge variantene mot juleribba. Underveis i måltidet ble valget opplagt og vi landet på årets juleakevitt. Så liker du denne er det ingen ting i veien for at du kan bruke den til alt av julemat som pinnekjøtt, sild, lutefisk og rakefisk. Selv om vi også har spesial-akevitter utviklet til disse rettene om du skulle ønske å prøve en av dem.

Så min oppfordring er at jenter bør prøve å bytte ut boblene med en god akevitt og servere dem i glass med høye stett, for da tror jeg at flere vil like å sette pris på denne drikken», sier en smilende Skistad.

-«Så nå er er det bare å løfte glasset, nippe og nyte nasjonaldrikken vår i små slurker» avslutter Ingrid.


Skulle du ønske å prøve deg årets juleakevitt, finner du Gilde Juleaquavit 2019, varenummer 165102 Kr. 304,90, 50 cl på vinmonopolet.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×