romme-grot
Alle innlegg

Rømmegrøt med ”grautpinne”

0 Flares 0 Flares ×

Spekemat, flatbrød og ost passer utrolig godt sammen med rømmegrøt. Skjær gode skiver av osten og rull den inn i en skive med spekeskinke og server det ved siden av sammen med hjemmebakt flatbrød. Nam og veldig sommerlig.

4 PORSJONER

6 dl seterrømme eller
3
dl seterrømme og 3 dl lettrømme
2½ dl hvetemel
6 dl helmelk
1 ts salt
Evt:
1/2 ss salt
ca. 1 dl sukker – men smak deg fram med å bruke ss av gangen.

TILBEHØR:
Sukker
Kanel
smør evt fløtt som tas fra grøten

GRØTPINNE:
200 g ridderost eller en fast ost
8 skiver spekeskinke

Kok rømmen under lokk i ca. 2 minutter. Tilsett halvparten av melet og rør til smøret pipler frem. Skum det av med en liten øse og hold smøret varmt. Dette har jeg blitt opplært i at det kalles for fløtt – Valdresuttrykk.

Tilsett resten av melet og spe med melken. Rør til grøten er jevn og la den koke ca. 5 minutter Smak til med salt og server med rømmesmøret, sukker og kanel på toppen.

Vil du gjøre som meg, så tilsetter du ca.1/2 ss salt i stedet for 1 ts salt og smaker til med sukker direkte i grøten. Her er det viktig å smake seg fram til den riktige balansen. Det krever både tålmodighet og øvelse. Men du får en syrlig og søt rømmegrøt på samme tid som du slipper å sukre når du skal spise den. Dette er en gammel oppskrift som jeg har arvet etter min far som kom fra Øystre Slidre i Valdres.

Skjær rause skiver av osten, gjerne uvasket ridderost. Legg osteskivene og spekeskinken på fat og server gjerne frukt og bær ved siden av.

Rød saft smaker godt til eller et glass øl og akevitt.

Tips:

Noe av melken kan gjerne byttes ut med syrnet melk. Da får grøten en syrligere smak.

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×