speke-mat
Alle innlegg

Spekematanretning med hjemmebakt flatbrød

0 Flares 0 Flares ×

Spekemat hører sommeren til, i hvert fall er jeg oppvokst med det hjemmefra. For  hjemme hos oss speket alltid mamma og pappa en skinke som ble lagt ned i oktober/november og så hengte den tørt på loftet fram til våren. Jeg husker de snakket om at den var ferdig når gjøken gol på våren, så da kunne vi ta en bit og spise det til mammas hjemmebakte flatbrød.
I dag vil vi nok ha skinkene lengre lagret og det beste er å la de speke i 12 måneder eller gjerne lengre. I dag er nok heller ikke så mange som speker pølser eller skinker selv, men det er ikke så vanskelig om du skulle ha lyst til å gjøre det til høsten når råvarene er lett tilgjengelig. Oppskrift på det kommer til høsten.

Så server deilig spekemat,  godt smør, asparges, jordbær og flatbrødet ved siden av. Enklere og bedre enn dette blir det ikke. Lag gjerne en porsjon med rømmegrøt også. Du finner oppskrift på min super deilige rømmegrøt her på nettsiden.

En tommelfingerregel er å beregne ca 150 g per person når du har enkelt tilhør som asparges, flatbrød og rømme. Serverer du i tillegg potetsalat, eggerøre og rømmegrøt, kan du fint klare deg med halvparten. Det går som regel mest av spekeskinke, så beregn mer av det og reduser litt på fenalår og pølser. Har du en oppskjæresmaskin forenkler det jobben,men har du ikke det,  be gjerne butikken skjære det opp i tynne skiver for deg.

4 porsjoner

12 skiver spekeskinke
12 skiver salami
12 skiver fenalår
1 bit sognemorr eller annen spekepølse

TILBEHØR:
Flatbrød, asparges, jordbær og rømmegrøt

Legg opp oppskåret spekemat på en fjøl.
Pynt med asparges og friske bær og server hjemmebakt flatbrød ved siden av. Det ligger en oppskrift her på husmorlykke om du har lyst til å prøve deg på det. Det du trenger er en takke og litt gamle poteter. Nypoteter funker dårlig ettersom de inneholder ganske mye vann og blir ikke så seige å bake av.

 

(Foto: http://www.kimholthe.no )

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×