ring-fjerner-bord
Alle innlegg Rengjøring Vaskemetoder Vaskemidler

Stygge hvite merker og ringer på møblene dine?

0 Flares 0 Flares ×

Det er høysesong for varme drikker som kaffe, te eller gløgg. Men de varme koppene kan fort lage skjemmende merker og ringer på bordet ditt. Skulle du være så uheldig er det ingen grunn til å fortvile. Antikkvoks eller ringfjerner/lakkfornyer gjør jobben, og fjerner både gamle og nye ringer raskt og effektivt.

Ringene på en lakkert bordflate kan oppstå på to forskjellige måter:

Ringene skyldes ofte varme kopper eller alkohol som har skadet lakken og lagd små blærer på overflaten. Disse karakteriske melkehvite ringene og flekkene ses når lyset bryter blærene som har oppstått.

Hvordan du skal fjerne dette er å gni antikkvoksen inn i overflaten, slik at voksen fyller blærene og stopper lysbrytningen.

En annen årsak til ringene er fukt og vann. Uansett hvor god kvalitet lakk det er brukt, er det bare et tidsspørsmål før den krakelerer. Små, nesten usynlige sprekker i overflaten på lakken fungerer som et trekkpapir på vann og da oppstår disse hvite ringene.

Før du starter kan det være lurt å ha tilgjengelig:

  1. Møblerens
  2. Stålull nr 0
  3. Stålullnr 0000
  4. Voks
  5. Ringfjerner

Men hvis du er usikker på hva som er årsaken til ringene er det lurt å starte med voksen først. 90 % av alle ringer kan fjernes med voks. Da gjør du dette:

  • Klipp av en bit stålull nr. 0, dypp den i møbelrens og gni lett over hele bordplaten. Møbelrensen løser opp smuss og fett i overflaten og tetter porene. Fjern så møblerensen med en ren og lofri bomullsklut. La treverket tørke et par timer.
  • Klipp av en bit stålull nr. 0000 (ekstra fin) og dypp den i voksen. Gni så fram og tilbake over ringen, og det er viktig at det gjøres i trefibrenes retning. Friksjonen mellom lakken og stålullen vil tynne ut voksen, slik at den fyller opp blærene i lakken og stopper lysbrytningen. Når du har fjernet ringen vokser du hele bordplaten for å få lik glans på bordet. La så bordet stå en stund før du polerer det opp med en lofri bomullsklut.

Men du kan jo risikere at du ikke får bort ringen, da er det ringfjerneren som må gjøre jobben.

  • Rist flasken godt. Fukt en lofri bomullsklut med ringfjerner. Gni kraftig over ringen til den forsvinner. La så bordet få tørke noen minutter. Poler deretter hele overflaten med ringfjerneren for å få lik glans. La det tørke noen minutter og gå over igjen med en tørr og myk bomullsklut. Ringfjerneren gir en høyglans overflate og kan brukes for å gi ny glans til gammel og matt lakk.
0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×