flekkfjerning
Alle innlegg Flekker igjen Flekkfjerning Generelle vaskeråd Tøyvask Vaskeguide

Guide til enkel flekkfjerning

0 Flares 0 Flares ×

Synes du det er vanskelig og ikke minst kjedelig å fjerne flekker på klær eller andre tekstiler som duker og gardiner, så er du ikke alene. Mange klær og tekstiler blir liggende langt inne i skapet på grunn av de stygge flekkene. Og det er jo synd, da stygge flekker ikke er så vanskelig å fjerne som du kanskje tror, om du benytte deg av disse enkle rådene her.

Det er alltid smart å fjerne flekkene med en gang de oppdages. Men det er ikke alltid like enkelt å få det til, da vi kan være langt unna både vaskemaskin, vaskemidler og vann. I tillegg er det ikke alltid vi oppdager dem før de er på vei inn i maskinen eller har vært en runde der allerede.


Men har du tilgang på både vann og flytende vaskemidler når uhellet er ute, gjør det til en vane å fjerne flekkene med en gang. Da har du større sjanse til å huske hva flekken bestod av, enten om det var tomat, bær, rødvin eller blod eller noe annet, hvilket er en fordel hvis du må ty til spesialbehandling og spesialmidler.
For lar vi flekken sitte på i lang tid, vet i hvert fall jeg hvor fort det er å glemme hva det var og jeg må tippe meg til hva jeg spiste da jeg hadde på meg den buksa eller den genseren. 

Men noen enkle tips kan det være lurt å følge:

 • Studer alltid vedlikeholdsmerkingen av plagget
 • Plagg som ikke er vaskbare bør leveres på rens.
 • Les nøye bruksanvisninger og eventuelle advarselstekster før bruk
 • Prøv først flekkfjerningsmidlene på et lite synlig sted, innvendig søm eller lignende blant annet for å ser om fargen tåler behandlingen.
 • Oppbevarer alltid vaskemiddel og andre midler utilgjengelig for barn.

Har du en flekk du sliter med, gjør som følger:

 • Hell på litt flytende vaskemiddel rett på flekken, bruk baksiden på en skje og gni det forsiktig inn i flekken. La middelet virke opptil 1/2 time før vask. Vask deretter etter anvisning på tøyet.

Tips til hvordan du skal behandle flekkene dine:

 • Flekker skal løses opp, det betyr at du ikke skal gni og gnukke på flekken slik at stoffet skades.
 • Fjern først så godt som mulig løst smutt og skitt. Bruk gjerne en børste.
 • Legg deretter plagget med flekken ned på et rent frottéhåndkle eller et oppvaskhåndkle.
 • Bearbeid flekken alltid utenfra og innover med vaskemiddelet. Bruk en svamp eller en klut, skyll eventuelt i håndvarmt rennende vann. Det kan være nødvendig å gjenta behandlingen.
 • Vask så plagget etter hva som står på lappen/vaskeanvisningen.
 • Men husk at mange plagg er undermerket og tåler høyere temperatur enn det som står på plagget. Det er unntatt silke og ull. De skal alltid vaskes med et spesialvaskemiddel beregnet for animalske fibre. Bruker du vanlig vaskemidler ødelegges fibrene i tøyet og det krymper eller ødelegges.

(Kilde: Omsorg som arbeid-Kristin Jøtun, Og  Ren kunnskap – Kristin Jøtun/Lilleborg.)

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×