rødvins-flekk
Alle innlegg Flekker igjen Flekkfjerning Kaffe og te Tøyvask

Ta knekken på flekken

0 Flares 0 Flares ×

Vi går nå inn i en tid hvor det er høysesong for stearin-, rødvin – eller leppestiftflekker på klær og tekstiler.

Det finnes knapt noe som er så koselig som rødvin, peis og stearinlys. Men flekkene som ofte følger med er ikke fullt så koselige. Lysene blir ofte utsatt for trekk og gjør at lysene drypper lett og legger igjen store harde flekker på duker og klær.
I tillegg er det fort gjort å lage en ufrivillig rødvinsflekk ved å velte ett rødvinsglass utover tøyet, sofaen eller teppet.

Det er tid for julebord, og etter en slik fest dukker det gjerne opp leppestift og sminkeflekker opp på steder en ikke ønsker dem velkommen. 

I tillegg kan det være at du finner igjen duker og løpere fulle av brungule flekker etter fjorårets julefeiring.

Så hva gjør du med dette?

Forståelig nok blir flotte tekstiler kastet eller stuet bort fordi en ikke ønsker å bruke tekstiler med skjemmende og stygge flekker. Men er du en av dem som har fått på deg en slik flekk, eller har tekstiler liggende med slike flekker, bør du finne dem fram nå og følge disse rådene her.

Det er nemlig god økonomi for deg og i tillegg sparer vi naturen om vi forsøker å ta litt mer vare på tekstilene våre. 

Stearinflekk:
Høsten og vinteren er høysesong for stearinlys og er du som meg som alltid tenner ett lys eller to på bordet uansett om det er til frokosten eller middagen, kan det fort bli noen flekker å fjerne. Stearinlys skaper en koselig og lun atmosfære og de lyser opp ett mørkt frokostbord eller ett dunkelt middagsbord.
Men stearinlys er ofte utsatt for trekk og lys drypper lett og lager ofte stygge flekker som setter merker.
Tidligere anbefalte en å bruke strykejern og trekkpapir, men dette anbefales ikke lenger, ettersom du presser stearinen og fettet inn i fibrene, i stedet for å fjerne det.

stearin-flekk

Gjør da som følgende:
1.  Legger tekstilen i fryseren, slik at stearinen fryser.

2.  Ta den så ut av fryseren og plukk forsiktig av all stearinen med en kniv eller med fingrene. Som regel vil det sitte igjen en fettflekk på tekstilen som må vaskes bort.

3.  Tidligere ble det anbefalt å benytte strykejern og trekkpapir, men det har en gått bort fra. Så kok opp vann i en kjele, stram opp duken, gjerne over en bøtte og hell så kokende vann gjennom flekken.  Hell så mye vann gjennom flekken til du ser at flekken blir lysere og kanskje blir helt borte.

4.  Blir ikke flekken borte, hell på litt oppvaskmiddel eller flytende vaskemiddel. Det finnes også flekkfjerningsmidler på markedet som egner seg. Men noen av den kan gi hvite skjolder så vær litt obs på hvor lenge de sitter på. Følg da bruksanvisning på flasken.
Gni forsiktig vaskemiddelet inn, gjerne med baksiden av en skje og la så middelet virke i minst 20 minutter.

5.  Skyll godt under varmt rennende vann og vask deretter i maskinen etter vaskeanvisningen på tekstilen.

6. Er det en bomull eller en lintekstil med ulltråd må du benytte ett nøytralt ullvaskemiddel, Det finnes flere produkter på markedet, Milo er ett slikt produkt om du er usikker på hva du skal bruke. Pass på at du ikke vasker på høyere temperatur enn 40 grader og bruk ett ullvaskeprogram, slik at ullen vugges i trommelen. Ull er en animalsk fiber som ikke tåler alkaliske vaskemidler, derfor må du benytte ett nøytralt vaskemiddel. Husk at du også kan vaske ullen for hånd.
Vær klar over at ullfiberen tåler høye temperatur så lenge en ikke gnir på ullen og fibrene hekter eller tover seg sammen. Så derfor kan du helle forsiktig kokende vann i en tynn stråle gjennom flekken uten å gnikke og gni til den er borte.

7. Skulle det eventuell være igjen en fargeflekk på duker generelt, kan du forsiktig varme opp rødsprit til ca. 40 grader, dyppe en klut i rødsprit og gni forsiktig på fargeflekken som sitter igjen.

rødvins-flekk

Vinflekker:
Er uhellet ute og du søler rødvin på duken eller på klærne, finnes det flere gode råd. Det eneste du skal glemme er det gamle rådet om å bruke salt på flekken.
Salt har en evne til å fiksere fargen og gjøre at flekken blir værende i stedet for å fjernes.
Så  kok opp vann og hell det gjennom flekken i en tynn stråle og gjenta dette helt til flekken løser seg opp og blir borte. Ser du at det fortsatt er litt farge på tekstilen, hell gjerne litt flytende vaskemiddel direkte på flekken, gni lett og la vaskemiddelet virke i ca. 30 minutter. Vask deretter duken eller klærne på 60 grader med et vaskemiddel som inneholder blekesystem, for eksempel OMO Ultra pulver, Blenda Hvitt eller Vanish. Er det fortsatt antydning til farge, vask plagget på nytt og du vil se at flekken blekes og forsvinner. Dette tipset kan benyttes om du har gamle te eller kaffeflekker også på tekstilene dine. 

Leppestift og sminke.
Det er fort gjort å få stygge sminkeflekker på klærne av mascara, leppestift eller brunkrem. Gutta får ofte ufrivillige flekker fra både leppestift og brunkrem på skuldre, armer eller skjortekrager.
Men skulle du få det på tøyet, fortvil ikke, det finnes råd for det også.
Hell litt flytende vaskemiddel direkte på flekken, gni lett vaskemiddelet inn med baksiden av en skje og la middelet virke opptil ½ time. Vask deretter på så høy temperatur som tekstilen tåler.

Lykke til med flekkene, jeg er sikker på at du får fjernet de aller fleste flekker om du følger rådene her.

 

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×