stearin-flekk
Alle innlegg Fett og olje Flekker igjen Flekkfjerning Tøyvask

Stearinflekker på duker og andre tekstiler

0 Flares 0 Flares ×

Høsten og vinteren er høysesong for stearinlys. Men ofte blir lysene utsatt for trekk, enten en dør som smeller igjen eller ett åpent vindu. Noen stearinøys drypper også lett og det som da skjer er at det renner stearin ned på duk eller andre tekstiler.  Det kan være at du har lært å benytte strykejern og trekkpapir, men i dag der ikke det den anbefalte måten å fjerne stearin på.Grunnen til det er at en har funnet ut at du presser stearinen og fettet inn i fibrene, i stedet for å trekke dem ut. Og da blir fettflekken værende inne i fiberen. Så følg rådene under om du er uheldig, og du er garantert ett bra resultat. Dette krever litt tid, men det er verdt å gjøre det.

Gjør da som følgende:

1. Legger tekstilen i fryseren, slik at stearinen fryser.

2. Ta den så ut av fryseren og plukk forsiktig av all stearinen med en kniv eller med fingrene. Som regel vil det sitte igjen en fettflekk på tekstilen som må vaskes bort.

3. Hell på litt oppvaskmiddel som Zalo eller flytende vaskemiddel. I dag finnes det også skånsomme flekkfjerningsmidler å få kjøpt.

4. Gni så forsiktig vaskemiddelet inn, gjerne med baksiden av en skje og la så middelet virke i minst 20 minutter.Men ikke la disse midlene sitte på for lenge, for da kan det bli stygge skjolder på tekstilene. 

5. Skyll godt under varmt rennende vann og vask deretter etter vaskeanvisningen på tekstilen og gjerne på 60 grader om tekstilen tåler det og det gjør stort sett alt av lin og bomull.

 .

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×