sko-fjerne-lukt
Alle innlegg Generelle vaskeråd Tips og råd

5 enkle tips til hvordan du enkelt kan fjerne vond og sur lukt fra skoene dine?

0 Flares 0 Flares ×

Det er ikke uvanlig at sko lukter vondt, surt og gjør gangen i huset til ett nesten uholdbart sted å oppholde seg i. 
Så derfor kan det være lurt å vite at du med enkle grep kan rengjøre skoene som lukter vondt, på en enkel og effektiv måte slik at lukten fjernes, eller i hvert fall minskes.

Sur og vond lukt fra skoene dannes fra svette fra føttene, og det er bakterier som utvikler seg i skoene som forårsaker den vonde lukten. De aller fleste av oss svetter på beina, og ved at svetten holdes innestengt i skoene klarer den ikke å fordampe ut av skoene gjennom en hel dag. Bakterier trives godt der det er fuktig og varmt og derfor vil tette, fuktige sko gi bakterier ett godt vekstmiljø og den vonde lukten vil utvikle seg og forpeste resten av huset om du ikke gjør noe med det. 

Så for å forebygge at det bygger seg opp uønsket bakterievekst i skoene er det alltid lurt å lufte skoene enten om de bare er litt fuktige eller gjennomvåte etter en lang dag. Men det kan være ett tips å bytte sko og ikke gå med de samme skoene gjennom hele dagen.

Ett annet tips er å ikke gå barbeint i sko eller sandaler, og er du en av dem som svetter mye på beina kan det være viktig å forebygge vond lukt ved at du vasker beina og bytter sokker hver dag. Ett annet tips er at det kan det være lurt å bruke tynne ullsokker i stedet for bomull eller syntetiske sokker i skoene.  Ull  er jo en fiber som tar opp en del fuktighet uten at den kjennes våt og fuktig ut, så derfor er en ullsokk ett godt tips for deg som plages av svette bein.

Vask av sko med tekstiler:
Er skoene av vaskbart materiale, kan du putte dem i en bøtte vann med litt såpe. Det er ikke anbefalt å benytte vaskemaskinen, for skoene får ofte for hard omgang i trommelen og både heler og skoene generelt kan bli ujevne og miste litt av formen sin.
Bruk gjerne en børste og vask innsiden av skoene, tørk dem men ikke bruk dem før skoene er helt  tørre igjen. Hvis de er våte setter det seg bare vond lukt i skoene igjen. 

Frys ned skoene: 
Å bruke fryseren er kanskje det beste rådet om du har sure sko. Så le
gg skoene som lukter i en tett pose. Knyt igjen og legg den i fryseren over natten. Da dør bakteriene den vonde lukten blir borte.

Natron: 
Natron kan brukes til mye mer enn bare kaker. Så har du natron i skapet, strø litt i skoene og la de stå med natron i over natten. Fjern natron fra skoene ved å børste dem lett med en skobørste.

Talkum:
Talkum holder føttene dine tørre og det gjør at du ikke svetter så mye. Så etter at du har vasket føttene kan det være lurt å drysse litt talkum på de rene føttene . Etter en stund vil du kanskje kjenne at du blir varm og svett, så strø litt mer talkum på føttene og det vil forebygge vond lukt i skogene.

Pustene tekstiler eller skinn er en fordel:
Bruk sko som har pustende stoffer, dette minimere fotsvette og lukt.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×