Baklava fra Middelhavet
Alle innlegg Desserter Formkaker Langpannekaker Oppskrifter

Baklava fra Middelhavet

0 Flares 0 Flares ×

Her får du en baklava laget med en blanding av pistasjnøtter og mandler med en touch av kanel, toppet med honning og appelsinsirup som virkelig er med på å heve smaken – en nytelse som vil gi deg minnene tilbake til sommer og ferie.  

10 stk.

150 g pistasjnøtter
150 g mandler
1½ ss kanel
150 g smør
1 pk. filodeig 
Sirup:
3 dl vann
350 g sukker
1¼ dl flytende honning
1 kanelstang eller 1 ss malt kanel
1 appelsin, saft
1 ts hel nellik, kan utelates
Pynt:
2 klementiner
1 neve mynte

Mal nøtter og mandler i en food prosessor. De skal være knust, men ikke finmalt. Tilsett kanel og bland det sammen.

Smelt smøret i en kjele. Smør en liten ildfast form, ca. 20 cm x 20 cm. Pakk ut filodeigen, dekk til deigen med et håndkle så flakene ikke tørker ut. Legg et lag med filodeig i formen. Hvert lag skal smøres med smeltet smør før du legger neste filodeig på. Etter seks lag strør du over en tredel av nøtteblandingen.

Legg på seks lag filodeig og nøtter på samme måte en gang til. Avslutt med seks lag til med filodeig. Husk at alle lag skal pensles med smør.
Smør det øverste laget og skjær av overflødig deig på kantene. Del opp i små ruter før den stekes og pass på at kniven går helt gjennom alle lagene.

Stekes i ovnen på midterste rille ved 180 grader i ca. 40 minutter til kakene er gylne og sprø. Senk temperaturen til 170 grader hvis kakene blir for fort brune.

Ha vann, sukker, honning, kanelstang eller malt kanel, appelsinsaft og hel nellik, kan utelates, i en kjele og kok opp. La alt småkoke til tykk sirupen, men rennende. Ta baklavaen ut av ovnen og øs halvparten av sirupen over med en skje. La den stå på rist i noen minutter og øs over resten av sirupen. Avkjøl. Pynt med noen skiver klementin og mynte på toppen og litt gresk yoghurt eller vaniljeis til smaker nydelig til.

Tips! Du kan bytte ut pistasjnøtter og mandler med bare valnøtter om du ønsker. Eller bruk de nøttene du liker aller best.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×