Fastelavnbolle
Alle innlegg Bakeskole
0 Flares 0 Flares ×

Til helgen er det mye å feire. Da er det både morsdag, fastelavn og i tillegg fyller svigerinnen min år.
En av tingene som hører med på denne dagen er å bake en porsjon saftige og super gode boller. Jeg har en rekke oppskrifter på deilig gjærbakst, men valget faller nesten alltid på denne.  Så her deler jeg min favorittoppskrift med deg.


Ca. 15 stk

120 g smør
5  dl melk
1 egg
50 g gjær
180 g sukker
½ ts bakepulver
1 ts kardemomme
½ ts salt
Ca. 800 g hvetemel, kanskje litt mer
Pensling:
1 egg
Fyll:
3 dl kremfløte
1 – 2 ts melis

Pynt:
melisstrø

Smelt smøret i en kjele, tilsett melk og varm den til ca. 37 grader.
Rør gjæren ut i litt av melkeblandingen og ha alt over i en bakebolle.
Tilsett lett sammenpisket egg, sukker, bakepulver, kardemomme, salt og mesteparten av melet. Elt sammen til en smidig deig, tilsett eventuelt resten av melet men hold igjen litt, slik at deigen ikke blir for hard. Det er bedre å ha deigen litt løs enn for hard.
Elt deigen og gjerne i en kjøkkenmaskin til deigen slipper bakebollen, men ikke for lenge er min erfaring.
Dekk bakebollen med plast eller ett klede og sett den til heving på et lunt sted i ca. 30 minutter.
Ta deigen ut på bakebordet. Del den i to og rull ut til lange pølser.
Del deigen opp i ønskede emner og trill bollene ut til runde emner.
Bruk gjerne begge henger og klem deigen lett mellom håndflatene, for så å begynne å rulle deigen rundt, slik at du får en rund og fin bolle. Du kan også bruke bakebordet hvis det er enklere for deg.
Sett bollene på en bakepapirkledd bakeplate og legg på ett klede eller plastpose på toppen.
Sett dem til heving  i ca. 30 minutter.
Pensle med lett sammenpisket egg.
Stekes i ovnen på nederste rille ved 200 grader i ca, 15 minutter. Avkjøl på rist.
Husk at alle ovner stekes forskjellig, så tiden og temperatur er veiledende.

Tips!
Baker du dem i dag eller i morgen, bør de fryses før du tar dem opp og tine dem søndag formiddag.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×