Sommer og piknik
Alle innlegg Brød og rundstykker Fisk og skalldyr Gjærbakst Kjøtt Kylling og fjørfe Oppskrifter

Overrask med piknik – her får du de beste tipsene til en vellykket dag

0 Flares 0 Flares ×

Gjør det så stort eller så lite som du har lyst til. En piknik kan være alt fra å ta middagsrestene fra i går med til parken eller stranda, til å feire en spesiell dag med familie og venner.

Start med å finne et koselig sted å ha pikniken. Det kan være i en park, et fint sted i naturen, på stranda eller hvorfor ikke ha det i egen hage.
Mitt favorittsted å ha piknik på svabergene på hytta. God mat er et must når man skal ha piknik, men man trenger ikke mye forskjellig mat for at det skal bli vellykket. Noen reker med gode sauser, en pai, en salat, litt frukt og godt bakverk er egentlig alt du trenger.
En bringebærpai smaker utolig godt og likes av både store og små.

Pakk med deg et fint piknikteppe, gjerne tykt slik at man sitter godt og stoffservietter løfter pikniken. Ha gjerne med sitteputer, da får du ekstra god komfort.
Det er viktig å pakke smart for at maten skal holde seg fram til bestemmelsesstedet, og være enkel å pakke opp. Så sørg for å ha et bra utvalg av lufttette, gjenbrukbare oppbevaringsbokser, de kommer i mange størrelser og varianter. Fargerik salat og oppskåret frukt holder seg godt og ser ekstra fristende ut på syltetøyglass. Bruk gjerne en kjølebag til maten.
De gammeldagse piknikkurvene er fine og praktiske, og har ofte egne lommer til dekketøyet. Gå for gjenbrukbare alternativer fremfor engangsservise i plast og papp, det finnes mye fint i for eksempel bambus. I tillegg bør du huske på å ta med:
En skarp matkniv.
Flaskeåpner.
Krydder, salt og pepper.
Et godt tips til varme dager, er å legge plastflasker med vann i fryseren kvelden i forveien. De fungerer som fryseelementer, i tillegg til å forsyne deg med iskaldt drikkevann ettersom de gradvis smelter. 

Skinke og bacon pai


8 stk

1 pakke filodeig
1 pk bacon
1 pk. skinke
1 ts salt
1/2 ts pepper
1 hvitløk
1 rød paprika
100 g sopp
1 rødløk
1 ss smør
4 egg
3 dl fløte
1 ts salt
1/2 ts pepper
1 dl gulost
Legg filodeigen i en paiform.
Del bacon og skinke i biter
Rens og finhakk hvitløk og del grønnsakene i biter.
Smelt smør i en panne og stek først bacon og skinke før grønnsakene tilsettes og brunes lett.
Ha grønnsakene over i paiformen
Visp sammen egg og fløte, salt, pepper og finhakket.Tilsett eggenblandingen og strø på revet hvitost
Stekes i ovnen på midterste rille ved 200 grader i ca. 30 minutter eller til eggeblandingen er stivnet.
Ta ut, putt den i et håndkle og ta den med i piknikkurven.

Focaccia

Focaccia er den type brød som passer til alt, enten det er som tilbehør til reker, grilling eller ved siden av en god salat
15 stk
1 l hvetemel
1 pose tørrgjær
2 dl lunkent vann
3 dl kesam
½ ts salt
1 ts sukker
2 ss olivenolje
Topping:
2 ts flaksalt
1 ½ dl olivenolje
1 neve frisk rosmarin, lavendel eller timiankvister

Bland mel, tørrgjær, sukker, salt og lunkent vann i food processor. Kjør til en jevn tykk deig. (Du kan eventuelt erstatte tørrgjær med fersk gjær, men da trenger du å løse den opp i lunken væske først.) .
Tilsett olivenolje og kjør maskinen kun et par omdreininger, slik at oljen bare legger seg rundt deigen. La focacciadeigen heve i ca 30 minutter på et lunt sted, gjerne under plast.
Sett stekeovnen på 180 °C. Til denne oppskriften på hjemmelaget focaccia trenger du en smurt kakeform eller liten langpanne ca 20×30 cm som du smører godt med smør eller olje.

Hell den forholdsvis løse deigen over i kakeformen/langpannen. Trykk med fingrene slik at det blir hull. Fordel oliven over, strø på salt og hell over olivenolje. Bruk hendene og klapp deigen ned slik at det dannes mange smågroper på overflaten av foccaciaen.
Etterhev ca. 10 minutter. Stekes på midteste rille ved 210 graderbrødet i ca. 25 minutter midt i ovnen eller til det er pent gyllent og gjennomstekt.
Avkjøl på rist.

Tips
Focaccia kan godt fryses ned. Tin det gjerne igjen i en panne med lokk på svak varme en stund før servering.

Reker med fire gode sauser

1 ½ – 2 kg reker til 4 personer

YOHURTSAUS MED HVITLØK
2 dl matyoghurt
1—2 hvitløkbåter
1 ts sitronsaft
2 ss hakkede urter, persille, dill, timian
salt, pepper

CHILIVINAIGRETTE:
1 rød chilipepper
½ ts revet, frisk ingefær
3 ss olivenolje
2 ss rødvinseddik eller sherryeddik
salt

Aioli
4 eggeplommer
1 ss sitronsaft eller vineddik
1 ts dijonsennep eller annen sennep
2 båter presset hvitløk
4 dl nøytral matolje
1/4 ts salt
1/4 ts pepper

GRØNNSAUS:
1 liten sjalottløk
1 ss hvitvinseddik
½ dl hvitvin
2 dl kesam
2 ss hakket persille
2 ss hakket dill
2 ss hakket gressløk
1 ts hakket timian
salt, pepper
Til servering:
bladpersille, sitron
Legg rekene opp på et stort fat eller bolle sammen med sitronbåter og bladpersille.
Lag de forskjellige sausene og la dem trekke en stund i kjøleskapet før de brukes.
Yoghurtsaus med hvitløk: Smak yoghurt til med hvitløk og sitron, rør inn urter og smak til med salt og pepper.
Chilivinaigrette: Rør alle ingrediensene sammen og smak til med salt.
AIOLI: Bruk en bolle som ikke er for stor og vid og en god visp. En hurtigmikser er også fin å bruke.
Visp eggeplommer og salt til de er lyse og tykke. Bland inn krydder og hvitløk, og halvparten av sitronsaft/eddik.
Spe forsiktig med oljen mens du fortsetter å vispe – en teskje om gangen er nok. Øk etter hvert mengden olje. Pass på at aïolien hele tiden er glatt og blank. Blir den for tykk kan du justere konsistensen med litt vann.
Smak til med krydder og sitron/eddik. Synes du aïolien smaker for mye egg, kan du fortsette å spe inn mer olje.
Ferdig aïoli skal være så tykk at den holder fasongen.
Grønn saus: Kok sjalottløk i eddik og vin til væsken har kokt nesten helt inn. Ta kokekaret av varmen og rør inn kesam og urter. Smak til med salt og pepper.
Alle sausene blir best om de får trekke i kjøleskap i minst 1t.

Bringebærpai


Ingenting er så deilig som en frisk og søt bringebærpai på en varm sommerdag. Denne oppskriften er inspirert av den franske klassikeren tarte aux framboises, med vaniljekrem og sesongens bringebær.

8 stk

240 g hvetemel
2 ss sukker
1/4 ts salt
1 egg
2 ss flytende smør
5 ss kaldt vann
1 vaniljestang
5 dl helmelk
Vaniljekrem:
4 eggeplomme
100 g sukker
60 g maisenna
Topping
250 g bringebær

Forvarm ovnen til 200 grader.
Pensle en paiform på 24-26 cm i diameter med litt Olivero.
Smelt Olivero i en liten kjele eller i mikrobølgeovnen. Sett til side.
Bland sammen mel, sukker og salt i en bakebolle.
Lag en grop i melblandingen og tilsett egg og smeltet smør.
Vær obs på at størrelsen på egget er viktig for å unngå at paibunnen blir for tørr.
Bruk en gaffel til å jobbe alt sammen til en sandaktig konsistens.
Tilsett kaldt vann og elt deigen sammen med hendene.
Kjevle paibunnen ut til den er 3-4 mm tykk. Press deigen lett mot bunnen og langs sidene for å bli kvitt luftbobler. Rull kjevlen over kanten på paiformen og skjær bort overflødig deig.
Prikk bunnen med en gaffel. Dekk til hele bunnen med bakepapir og fyll på med tørkede erter eller tørr ris. Den ekstra vekten hindrer at paiskallet blåser seg opp når det stekes. Stek på rist midt i ovnen i 10 minutter.
Fjern den ekstra vekten og bakepapiret, og stek videre i 10-12 minutter til paiskallet har fått litt farge. Avkjøl på rist.

Vaniljekrem
Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene. Kok opp melk, vaniljestang og vaniljefrø i en kasserolle. Ta kasserollen bort fra varmen og løft ut vaniljestangen.
Visp eggeplommer og sukker sammen. Sikt inn maisenna og visp videre til en klumpfri masse.
Fjern eventuell snerk fra vaniljemelken og hell den varme væsken i eggeblandingen, i en tynn stråle, mens du hele tiden visper.
Hell alt tilbake i kasserollen og varm opp under omrøring. Visp kontinuerlig til vaniljekremen blir tykk, uten at den koker opp. Det tar cirka 5-6 minutter før kremen får den rette konsistensen. Vaniljekremen skal være tykk nok til at den danner myke topper når du løfter på vispen.
Fjern kasserollen fra varmen dersom det virker som at kremen begynner koke for å unngå store klumper og at kremen svir seg i bunnen. Om det oppstår litt klumper går det fint, disse vil forsvinne når du pisker opp igjen vaniljekremen ved montering.
Rør til slutt inn smeltet Olivero. Hell vaniljekremen over i en stor bolle. Dekk den med plastfolie og sett i kjøleskapet til kremen er 15-20 grader. Rør om av og til så det ikke danner seg snerk.
Pisk opp vaniljekremen før du legger den i et jevnt lag i paiskallet.
Topp med friske bringebær

Drikketips:
Blant pappviner, eller Bag-in-Box, finnes det unektelig mange dårlige viner. Men som sagt er smaken delt, og det jeg eller du synes er godt, kan andre synes er smakløst eller vondt på smak, så derfor er det lurt å prøve ut flere viner og ikke minst hør på venner som kanskje du vet har litt av den samme smaken som deg.
Så det er jo aldri fasitsvar på hva som er rett eller galt når det gjelder smak. Vinene jeg har valgt ut dekker et bredt spekter i matveien, så samme hva du har tenkt å spise, burde du kunne finne en eller flere viner  som passer å ha med på en piknik.
Det er alt for mange som drikker røde viner for varme. Det at rødviner anbefales å drikke romtemperert er etter min smak feil. Dagens romtemperatur er høyere. Så sever pappviner og også andre rødvin noe avkjølt, da de ofte oppleves som mindre ferske og litt emne på smak.

Hvite:

Ekko Verdejo
Spania , Castilla y León

Dette er en saftig vin med god friskhet, duft og smak av modent eple og sitrus, litt nøtter, asparges og grønne urter.

Alkohol 13%
Syre  5,5 g/l
Sukker <3 g/l

Kr 395,90

La Parra Bariño 2020
Spania

Saftig, fruktig og frisk med god lengde, preg av sitrus og fersken, og innslag av mineraler og blomster.
Alohol 12%
Syre 5,1 G/L
Sukker <3 G/L
Kr 449,90

Rosevin:
Kein Name Niederösterreich Zweigelt Rosé Trocken
Østerrike , Niederösterreich

Tørr, frisk og god lengde med smak og duft av Kirsebær, røde bær og syriner.
Alkohol  12.5%
Syre 6,2 G/L
Sukker  5 G/L

Kr 419,90

Mosaic Rosé
Portugal

Tørr med balanse mellom frukt og syre. Rips, sitrus og urter. Lang, frisk ettersmak.
Alkohol 11.5%
Syre 6 G/L
Sukker 6,2 G/L
Kr 429,90

Rødvin:
Mañana
Spania

Rødvin med lite garvestoffer, histamin og sukker og tilhører Lav på kategorien på polet. Denne er laget for kvinner som kan oppleve ubehag og hodepine ved å drikke rødvin.

Bløt og saftig med mørke, røde bær og hint av urter.

Alkohol 13%
Syre 4,6 G/L
Sukker 6 G/L

Kr 449,90

Ken Forrester Pinotage
Sør-Afrika , Western Cape

Fruktig med god fylde, preg av sødmefulle mørke og røde bær, litt krydder, duft og smak av skogbunn, kamfer og urter.
Alkohol 14%
Syre 5,6 g/l
Sukker 3,3 g/l

Kr 429,90

 

 

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×