Bringebærpai
Alle innlegg

Bringebærpai

0 Flares 0 Flares ×

Ingenting er så deilig som en frisk og søt bringebærpai på en varm sommerdag. Denne oppskriften er inspirert av den franske klassikeren tarte aux framboises, med vaniljekrem og sesongens bringebær.

8 stk

240 g hvetemel
2 ss sukker
1/4 ts salt
1 egg
2 ss flytende smør
5 ss kaldt vann
1 vaniljestang
5 dl helmelk
Vaniljekrem:
4 eggeplomme
100 g sukker
60 g maisenna
Topping
250 g bringebær

Forvarm ovnen til 200 grader.
Pensle en paiform på 24-26 cm i diameter med litt Olivero.
Smelt Olivero i en liten kjele eller i mikrobølgeovnen. Sett til side.
Bland sammen mel, sukker og salt i en bakebolle.
Lag en grop i melblandingen og tilsett egg og smeltet smør.
Vær obs på at størrelsen på egget er viktig for å unngå at paibunnen blir for tørr.
Bruk en gaffel til å jobbe alt sammen til en sandaktig konsistens.
Tilsett kaldt vann og elt deigen sammen med hendene.
Kjevle paibunnen ut til den er 3-4 mm tykk. Press deigen lett mot bunnen og langs sidene for å bli kvitt luftbobler. Rull kjevlen over kanten på paiformen og skjær bort overflødig deig.
Prikk bunnen med en gaffel. Dekk til hele bunnen med bakepapir og fyll på med tørkede erter eller tørr ris. Den ekstra vekten hindrer at paiskallet blåser seg opp når det stekes. Stek på rist midt i ovnen i 10 minutter.
Fjern den ekstra vekten og bakepapiret, og stek videre i 10-12 minutter til paiskallet har fått litt farge. Avkjøl på rist.

Vaniljekrem
Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene. Kok opp melk, vaniljestang og vaniljefrø i en kasserolle. Ta kasserollen bort fra varmen og løft ut vaniljestangen.
Visp eggeplommer og sukker sammen. Sikt inn maisenna og visp videre til en klumpfri masse.
Fjern eventuell snerk fra vaniljemelken og hell den varme væsken i eggeblandingen, i en tynn stråle, mens du hele tiden visper.
Hell alt tilbake i kasserollen og varm opp under omrøring. Visp kontinuerlig til vaniljekremen blir tykk, uten at den koker opp. Det tar cirka 5-6 minutter før kremen får den rette konsistensen. Vaniljekremen skal være tykk nok til at den danner myke topper når du løfter på vispen.
Fjern kasserollen fra varmen dersom det virker som at kremen begynner koke for å unngå store klumper og at kremen svir seg i bunnen. Om det oppstår litt klumper går det fint, disse vil forsvinne når du pisker opp igjen vaniljekremen ved montering.
Rør til slutt inn smeltet Olivero. Hell vaniljekremen over i en stor bolle. Dekk den med plastfolie og sett i kjøleskapet til kremen er 15-20 grader. Rør om av og til så det ikke danner seg snerk.
Pisk opp vaniljekremen før du legger den i et jevnt lag i paiskallet.
Topp med friske bringebæ

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×