Grovt brytebrød
Alle innlegg Brød og rundstykker Oppskrifter

Sunt og godt brytebrød med frø

0 Flares 0 Flares ×

Her har du en smakfull oppskrift på lette brytebrød virkelig er verdt å lage. Ved å tilsette kesam i deigen vil du få saftige brød og kanskje det beste vil det smuldre mindre. Kesam er en mager ferskost, også kalt kvarg, med rund og fyldig smak. Den er rik på proteiner, inneholder lite fett, er god kilde til kalsium, jod og B-vitaminer.  Det kan være smart å lage en stor porsjon når du først er i gang, og ha noen i reserve i fryseboksen og ta opp når sulten kommer. Lune brytebrød får du ved å tine brytebrød sakte i en panne med tett lokk på svak varme i ca 30 minutter. Eller om du har mikro, kan du tine dem der, men pass opp slik at de ikke blir seige. I tillegg til å servere det til frokost eller lunsj, passer det perfekt å servere til supper og gryter.

12 -15 stk

1 pk gjær
5 dl vann
1 ½ ts salt
3 dl kesam mager naturell
5 dl sammalt hvete, grov
2 dl grovbakst
2 dl sammalt hvete, fin
7 dl hvetemel (ca. 450 g
1 dl linfrø
1/2 dl
Dryss og pensling:
1 dl solsikkekjerner
1/2 dl vann eller melk

  • Sett stekeovnen på 225 grader.
  • Smuldre gjæren i en bolle og hell over lunkent vann. Rør til gjæren er oppløst og tilsett salt, kesam og alt det grove melet og frøene.Rør inn halvparten av hvetemelet og elt deigen til den er smidig. Dryss inn mer mel til deigen slipper bakebollen, er glatt og ikke kleber.
  • La deigen heve under plast på et lunt sted i ca. 30 minutter, gjerne lenger om du har tid.
  • Ha deigen over på benken, del i passe biter og rull dem runde. Legg dem med litt mellomrom, men ikke for mye, for de skal heve inn i hverandre.
  • Legg dem i en godt smurt form, om du er usikker på om bollene slipper bunnen, legg i et bakepapir i bunnen.
    La bollene etterheve under plast på et lunt sted i ca. 20 nye minutter.
  • Pensle med melk eller vann og dryss på solsikkekjerner.
  • Stekes på midterste rille ved 225 grader  i ca. 20 minutter, bank på brødet for å høre om det er ferdig stekt. Høres en hul lyd er brødet ferdig stekt. Avkjøl på rist.
  • Bryt biter av brødet eller server det helt, slik at alle bryter selv sin del av det.
0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×