Alle innlegg Desserter Frukt og bærkaker Oppskrifter

Havrekjeks med vaniljekrem og salt karamell

0 Flares 0 Flares ×

Dette er virkelig for deg som har det litt travelt, men som ønsker en digg og smakfull dessert eller en kakebit til kaffen. Du kan lage både havrekjeksene og vaniljekremen din selv, men har du ikke tid til det, kan du benytte ferdigkjøpte store havrekjeks og vaniljekrem. Sprøyt på vaniljekrem, legg på bær og ringle tilslutt over salt karamellsaus.

Ca. 10 porsjoner
250 g smør
250 g havregryn
250 g hvetemel
150 g sukker
1 ½ dl melk
2 ts hornsalt
Vaniljekrem
8 eggeplommer
1 dl sukker
1 vaniljestang eller 1,5 ts vaniljesukker
8 dl melk
2 ss maisstivelse (maizena)
1 dl vann
4 ½ dl sukker
3 dl Kremfløte
150 g smør i terninger
3 ts salt (maldonsalt)
Smelt smøret på middels varme og bland i melken. I en bolle blander du alle de tørre ingrediensene og tilsett så væsken.
La deigen hvile i kjøleskap til den er god og kald og dermed lett å kjevle, gjerne natten over. Sett stekeovnen på 190 °C ca et kvarter før steking, og finn fram et stekebrett dekket med bakepapir.
Kjevle ut deigen til en pass tynn leiv. Med et glass, eller noe annet rundt, på ca 8 cm diameter, stikker du ut runde kjeks.
Prikk kjeksene med gaffel før du steker dem gylne i ca 10-12 minutter midt i ovnen. Avkjøl på rist.
Visp sammen eggeplommer og sukker i en kjele.
Vaniljekrem:
Skrap ut vaniljefrø fra vaniljestangen og ha frø og stang i eggeblandingen. Spe med melk og rør ut maizena i blandingen.
Varm opp blandingen på middels varme, rør hele tiden, gjerne med en slikkepott. Kremen skal opp til kokepunktet før den begynner å tykne, dette tar litt tid. Kremen må ikke koke, da vil den sprekke (skille seg).
Avkjøl kremen i kaldt vann. Kremen blir også litt stivere etter avkjøling. Rør i kremen med jevne mellomrom for å unngå snerk.
Legg gjerne plastfolie på toppen av kremen for å hindre snerk.
Ha vann og sukker i en tykkbunnet kjele og kok på lav til middels varme. Kok til sukkeret får en lys gyllen farge. Ikke rør mens sukkeret smelter og blir gyllent.
Salt karamell
Ta kjelen av platen og rør inn smøret.
Tilsett fløte under omrøring og sett kjelen tilbake på plata. Kok opp og rør til glatt og fin saus.
Rør inn salt til slutt og hell på glass. La sausen stå kaldt over natten slik at den tykner.
Ta en kjeks og sprøyt på små tupper med vaniljekrem, legg så på et lag til med havrekjeks og fyll med vaniljekrem. Legg tilslutt på en kjeks til og sprøyt på et lag med vaniljekrem, pynt med friske bær og ringle over så mye salt karamell du ønsker.

Tips
Dropp gjerne saltet om du ønsker en tradisjonell karamellsaus. Karamellsaus holder seg i opptil to uker i kjøleskapet.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×