Kristin-beste-fiskesuppe
Alle innlegg Fisk og skalldyr Oppskrifter

Kristins aller beste fiskesuppe.

0 Flares 0 Flares ×

Denne fiskesuppen får alltid bein å gå på når den serveres og alle må minst ha en eller to gangers påfyll. Sist jeg lagde den var til ett pressearrangement med mat og vinjournalister, 9 liter til 15 personer, og nesten alt gikk med. Så da kan du være trygg på at denne faller i smak om du også begir deg i kast og lager denne suppen. 

Jeg vet at mange av dere vil stusse når jeg forteller at den inneholder kyllingkraft og ikke fiskekraft. Grunnen til at jeg benytter kyllingkraft er at det gir en mildere smak og ikke så sterk fiskesmak som når du bruker kraft fra fisk. I tillegg har jeg spandert litt akevitt og hvitvin i denne suppa, her har jeg brukt fisk og skalldyrsakevitt, men du må gjerne også benytte dillakevitt om du har det stående i skapet. Kajennepepper gjør susen og gir den ekstra lille smaksbomben vi alle er ute etter. Blir ikke den samme uten, men pass opp, for det er ett kraftig krydder som det fort kan bli litt mye av. 

Hvitvin er også en viktig ingrediens, men har du ikke det, kan du benytte eplejuice.  Fisken salter jeg alltid 15 minutter før jeg skyller det av og legger den opp i suppa. Det gjør at fisken får en god og jevn smak av salt. Prøv den og jeg er helt sikker på at du ikke vil andre.

Alle som har fått den servert har rett og slett blitt hektet.

4 porsjoner

600 – 800 g Laks, steinbit, torsk, hyse, brosme, lys osv
1-2 sjalottløk

1-2 båter hvitløk
2 ss smør, ekte
4 store gulrøtter
½ sellerirot
1 pastinakk
1 fennikel
3 dl kyllingkraft, du kan bruke fond eller hønsebuljong
7 dl fløte
2 -3 dl Fisk og skalldyr akevitt
3 dl hvitvin
1 -2 knivsodd kajennepepper, PASS OPP OG SMAK TIL DETTE LITT OG LITT. 

Del fisken i biter og strø godt med salt på, la den stå i 15 minutter. Skyll av saltet og sett fisken kjølig.

Rens og finhakk løk og hvitløk. Smelt smør i en kjele og tilsett løk og hvitløk, la løken bli blank.
Rens grønnsaker og del alt i biter. Surr alt med løken og smøret.

Hell så på kraft, evt kyllingfond og vann, eller buljong og vann, fløte, akevitt og hvitvin. La alt koke til alt er mørt og gjerne at suppen damper litt inn. Den blir bare veldig bedre av å stå og koke inn noen minutter.

Smak til med salt og kajennepepper. Pass på at det ikke blir for mye, kajennepepper er sterkt og må tas i med forsiktighet. Smak deg fram til en liten sting.

Legg  fiskebitene  i suppen når du er sikker på at basen har fått den smaken du vil ha. Du kan gjerne legge i den hvite fisken først, gjerne noen minutter før du legger i laksen. Laks trenger kortere trekketid.
Husk at fisken bare skal være med de siste minuttene, 6 – 8 minutter.

Server gjerne med litt fersk dill eller andre urter på toppen.

Vinanbefaling : Masi Masianco 201, kr 139,90.

Foto: Per Bjørkum

Ønsker du en god vin som passer til denne suppen? Da bør du velge Masi Masianco 2017.

Det er ett godt og perfekt valg til denne smakfulle og kraftige fiskesuppen. På grunn av at vinen inneholder 15% av den litt fetere og rundere Verduzzo druen som tørkes i 3-4 uker, blir dette en vin med god fylde og som passer godt til fiskesuppe med smør og fløte. I tillegg til Verduzzodruen inneholder den 85 % Pinot Grigio. 

Er du glad i østers? Da bør du prøve denne til det også. 

Vinen har en klar, klar farge. Vinen har dufter og smak av blomster, epler, sitrus og urter. 

Server gjerne fiskesuppen med denne vinen i glasset, fersk loff eller focaccia ved siden av.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×