pinne-kjott-i-ol
Alle innlegg Grønnsaker og poteter Kjøtt Oppskrifter

Øldampet pinnekjøtt med en vri

0 Flares 0 Flares ×

Pinnekjøtt er vanvittig godt og er heldigvis ikke lenger en godt bevart Vestlandshemmelighet. Nå erobrer den også resten av landet og takk for det. Bruker du små poteter som mandelpoteter eller Armandinepoteter i bunnen av kjelen som rist, trenger du ikke rist og heller ikke koke poteter ved siden av. Du kan også være trygg på at potetene ikke koker i stykker selv om de har blitt kokt og dampet i mange timer.
Heller du på en flaske med mørkt øl sammen med litt vann, blir det en nydelig smak på kjøttet.
Prøv deg på denne oppskriften om du har lyst på en ny vri, jeg er sikker på at du vil synes det er nydelig. Jeg har lagt ved en oppskrift på rotmosstappe med søtpotet om du har lyst til å prøve deg på den. Hvis du vil ha oppskriften på en vanlig rotmos, så finner du oppskriften her også.
Husk at det er viktig å vanne ut kjøttet før det skal brukes, gjerne i 30 timer i romtemperatur. Bytt gjerne vann flere ganger underveis. Da får du et nydelig kjøtt som smelter på tungen.

4 porsjoner
1.6 kg pinnekjøtt – gjerne mer til et sultent lag
1 kg mandelpoteter
1 fl øl, mørk type
litt vann
Rotmosstappe med søtpotet:
1 liten kålrabi
2 store gulrøtterhem
1 stor søtpotet
2 ss smør
2 ss crème fraîche
½ ts salt
¼ ts pepper
Del pinnekjøttsiden langs hvert ribben. Vann ut i rikelig vann i ca. 30 timer i romtemperatur.
Legg mandelpotetene eller Amardine poteter i bunnen av en vid kjele. Fyll på med ett stort glass vørter øl og fyll resten opp med vann så det står i høyde med risten.
Legg pinnekjøttet over å la det dampkoke på svak varme i ca. 3 timer, med lokket tett på. Pass på så det ikke koker tørt, da må du etterfylle med litt vann og øl.
Pinnekjøttet kan om ønskelig brunes lett i stekeovnen. Legg pinnekjøttet på rist over langpannen, litt høyt i ovnen på sterk varme eller grill i ca. 5 minutter.
Skrell kålroten, gulrøttene og søtpoteten og del i biter.
Kok grønnsakene møre i lettsaltet vann.
Hell av kokevannet og mos grønnsakene. Ha i smør, crème fraîche og smak til med salt og pepper.

Eller ønsker du den vanlige kålrabistappen er denne oppskriften nydelig

Kålrabbistappe
4 porsjoner
1 – 1 1/2 kg kålrot
1 l vann
2 ts salt
¼ ts pepper
2 dl fløte
3 ss smør
Del og skrell kålroten i skiver og gulrøttene i biter.
Kok grønnsakene møre i lettsaltet vann.
Hell av kokevannet og mos grønnsakene. Ha i fløte og smør, rør godt rundt og la den gjerne få stå og tykne litt. Smak til med salt og pepper.

Tips!
Serverer du kålrabistabbe til pinnekjøtt, kan noe av fløten erstattes med litt kraft fra pinnekjøttet. Pass på så det ikke blir for salt. Du kan også koke med et par poteter og gulrøtter i kålrotstappen. Da blir den mildere i smaken.
Tips:
Pinnekjøtt er saltet og tørket/speket og må vannes ut før bruk. Kjøttet får tilbake sin naturlige væskebalanse og saltmengden reduseres. Utvanningstiden varierer litt etter hvor mye kjøttet er tørket, tykkelsen på kjøttstykkene og temperatur på vannet. Lunkent vann gir raskere utvanning.
For uvannet pinnekjøtt beregnes 400 g pr pers, og 500 g for storspisere.
For ferdig vannet beregnes 530 g pr pers og 650 g for storspisere.

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×