Alle innlegg Gjærbakst

Epledagen

0 Flares 0 Flares ×

 

I dag er det 26.september og den norske epledagen.  Det bugner av norske epler både i hager og i butikkene og de er utrolig saftige og smakfulle på denne tiden. Men jeg vet ikke om du har tenkt å feire, men om du har lyst, så gir det deg en god grunn til å hylle denne deilige og saftige frukten full av deilige vitaminer og mineraler med at du baker eller lager noe godt av eple.
Vi vet at epledyrkingen er flere tusen år gammel. En har funnet funn etter epletrær i Kakasusfjellene så langt tilbake som til steinalderen. Og i Norge ble de første epletreene plantet i Hardanger, mye på grunn av milde vinder og lange kjølige sommernetter som gir eplene en syrlig smak.
I utgravingene med Osebergskipet, fra ca 850 e.kr,  ble det funnet 54 godt bevarte epler. Dette viser oss at eplene ble høyt verdsatt.  I tillegg kan vi nok takke munkene for at epledyrkingen ble alminnelig kjent og utbredt i Norge. Eple er godt å spises ofte som det er , men det kan brukes til så mye mer. Så for å hylle det gode norske eplet har jeg samlet noen gode oppskrifter som du kan klikke deg inn på og få inspirasjon til å bruke den i mer enn i kake.  

Eplesnurrer

Nydelig variant av kanelsnurrer med skikkelig god smak av eple. Bak dobbel porsjon og putt i fryseren.

ca. 10 stk.

50 g gjær
50 g smør
3 dl melk
1 dl sukker
1 ts malt kardemomme
6 – 7 dl hvetemel
2 dl eplemos
2 epler
1 ss sitronsaft
2 ts malt kanel
2 ts sukker
Pensling: 

1 egg 

Smelt smøret, tilsett melken og varm til det er fingervarmt, ikke over 37 grader .
Hell litt av væsken over i bakebollen, tilsett gjær og rør til den er oppløst.
Tilsett resten av væsken, sukker og mel, men spar litt mel til utbakingen.
Arbeid deigen til den er smidig og slipper bakebollen.
Sett deigbollen på et lunt sted og la den heve til dobbelt størrelse – minst 40 minutter.
Kjevle deigen til et rektangel, ca. 40×30 cm.
Smør eplemos på deigen, men la det være igjen en kant på 2-3 cm i den ene enden.
Skrell eplene og skjær dem i små terninger. Drypp noen dråper sitron over.
Dryss epleterninger, kanel og litt sukker på.
Rull leiven sammen. Bruk litt vann som lim på enden.
Skjær rullen i 1,5 til 2 cm tykke skiver.
Legg skivene på bakepapir på et bakebrett, med god avstand. Fordel evt på to brett. Om du ønsker en kake kan du legge dem tett i tett i egnet form.
Dekk bakebrettet til og etterhev i minst 40 minutter.
Pensle med sammenpisket egg og stek dem midt i oven på 200 grader i 12-15 minutter.
Avkjøl eplesnurrer på rist.
Ringle gjerne melisglasur over rett før servering.
Du kan også pensle bollene med melk om du ikke tåler egg.

Matfoto: Kristin Jøtun

Rustikk eplekake med salt karamell

4 porsjoner

2 plater frossen butterdeig
2 ss vaniljekrem
2 store norske epler
2 gode ss sukker
30-40 g kaldt smør, bruk helst godt saltet smør
Salt karamellsaus:
1 dl vann
4 ½ dl sukker
3 dl kremfløte
150 g meierismør i terninger
3 ts salt (flaksalt)

Tin butterdeigsplatene. Legg platene oppå hverandre, og kjevl ut en sirkel, bruk gjerne en liten tallerken som mal for å skjære ut en sirkel, ca. 20 cm i diameter.
Legg butterdeigsbunnen over på et stekebrett med bakepapir. Prikk bunnen med en gaffel og smør vaniljekremen jevnt utover, men ikke helt ut i kanten, la det være igjen et par cm som skal brettes opp og brukes som kant på kaken.
Skrell eplene og fjern kjernehuset. Del eplene i to og skjær hver halvdel i tynne skiver. Legg skivene pent tett i tett (taksteinsvis) på bunnen. Dryss sukkeret jevnt over og topp med smør i tynne skiver.
Brett kanten opp slik at du dekker det meste av eplene.
Stek epleterten midt i ovnen ved 215 grader i 15-20 minutter. Serveres lun med ønsket tilbehør og et lite dryss kanel.
Salt karamellsaus:
Ha vann og sukker i en tykkbunnet kjele og kok på lav til middels varme. Kok til sukkeret får en lys gyllen farge. Ikke rør mens sukkeret smelter og blir gyllent.
Ta kjelen av platen og rør inn smøret.
Tilsett fløte under omrøring og sett kjelen tilbake på plata. Kok opp og rør til glatt og fin saus.

Matfoto: Kristin Jøtun

Tips
Du kan sile karamellsausen om den har fått sukkerklumper i seg.

 

Eplemuffins med smørkrem     

Lette og smakfulle eplemuffins med en deilig krem på toppen som bare forsvinner når du spiser den. Fantastisk deilig og mektige!                                      

(8–10 stk.)
2 dl sukker
125 g smør
2 egg
1 ¼ dl melk
2 ½ dl hvetemel eller glutenfritt mel
½ ts natron
½ ts bakepulver
1 dl eplegele
1 ts sitronskall
1 ts vaniljesukker
Smørkrem:
5 eggeplommer
500 g sukker
500 g smør
1 ts vaniljeessens eller vaniljesukker
Pynt:
Rosa perler
Pisk smør og sukker hvitt og luftig.
Tilsett eggene ett og ett og pisk det sammen på høy hastighet. Tilsett melk, hvetemel eller glutenfritt mel, natron, bakepulver, eplegele, sitronskall og vaniljesukker.
Fyll muffinsformene ca. 2/3 fulle
Stekes i ovn på midterste rille ved 180 grader i ca.12 minutter.
Pisk eggeplommer og sukker over vannbad til ca. 60 grader, bruk gjerne et termometer for å kontrollere temperaturen.
Hell det over i en bolle og pisk dette på høy hastighet.
Bland inn temperert smør, ikke smeltet, litt om gangen og fortsetter pisking til en luftig krem. Tilsett vaniljeessens eller sukker. Du må gjerne tilsette konditorfarge om du har lyst på farget krem.
Sprøyt på en fin rose på hver muffins og pynt gjerne med rosa kakeperler på toppen.

Matfoto: Kim Holthe

Sjokoladerullekake med eplefyll

sjokolade-eple-kake

Nydelig sjokoladerullekake fylt med krem og eplebiter . Den er spesielt myk i konsistensen fordi det er potetmel i kakedeigen. Smaker godt både til dessert og til kaffen. Passer også fint til de med glutenallergi da den ikke inneholder hvetemel.

12 stk
3 egg
125 g sukker
¾ dl potetmel
30 g finmaltemalte hasselnøtter
2 ss kakao
1 ts bakepulver
Fyll:
3 dl kremfløte
2 røde epler
Pynt:
2 dl kremfløte
1 rødt eple
Sitronmelisse
Visp egg og sukker til stiv eggedosis.
Sikt potetmel, bakepulver og kakao sammen og bland det sammen med de finhakkede nøttene.
Kle en langpanne, 30 x 40 cm med bakepapir. Smør eventuelt papiret og hell i røren. Stekes i ovnen på midterste rille ved 220 grader i ca. 8 minutter. Husk at ovner steker forskjellig og at de kan variere i temperatur, så pass på tiden at kaken ikke brenner seg.
Hvelv kaken på et kjøkkenhåndkle eller papir drysset med sukker. Trekk av forsiktig av bakepapiret. Avkjøl kaken med langpannen hvelvet over. Da sprekker ikke kaken når du ruller den sammen.
Pisk kremen stiv og bland med eplebiter. Smør kremen over kaken og rull den sammen fra langsiden. Legg kaken med skjøten ned.
Pisk kremen stiv og pynt med krem og epleskiver på toppen sammen med sitronmelisse.

(Matfoto: Kim Holthe)

 

Epleroser

Vakre og nydelige epleroser som er i ferd med å springe ut av formen. I dag er det epledagen som feires. Har du lyst kan du gjerne legge på et lag med vaniljekrem. Søtt, men ikke minst veldig godt.

Ca.12 stk.

2 dl melk
25 g gjær
litt salt
¾ dl sukker
400 g hvetemel
2 egg
250 g smør

Fyll:
1 rødt eple
Litt sitronsaft
2 ss kanel
2 ss sukker
1 egg
1 dl melis
litt vann

Varm melken til 37 grader og rør ut gjæren i den lunkne melken sammen med salt og sukker.
Tilsett melet og elt til passe deig, men den skal være ganske løs.
Sett til heving med et klede på et lunt sted.
Rør så i eggene ett av gangen og eventuelt litt mer mel.
Kjevl ut et rektangel og fordel smøret, bruk gjerne en ostehøvel.
Brett deigen sammen og kjevl ut.
Det samme gjentas 3 ganger til smøret er godt kjevlet inn.
Sett så til heving i minst 3 timer.
Kjevle deigen ut til en tynn leiv.
Skjær den opp i strimler på ca 5 x 25 cm.
Fyll en bolle med vann og litt sitronsaft.
Del eplet i to (behold skallet på) og hul ut kjernehuset.
Skjær eplet i papirtynne skiver på tvers.
Legg skivene straks i sitronvannet slik at de ikke blir brune.
Varm deretter bollen med eplet litt i en mikrobølgeovn eller i en kjele til eplene mykner nok til at de kan rulles sammen.
Legg epleskivene halvveis oppå hverandre langs hver strimmel, halvveis på strimmelen med den buede delen av eplet over strimmelen.
Strø på litt kanel og sukker på den nederste delen av epleremsen.
Brett deretter deigstrimmelen over epleremsen, slik at bare den buede delen av eplene stikker opp.
Rull deretter sammen strimmelen til en rose, og sett i et muffinsbrett eller bruk muffinsformer.
Settes til heving i ca. 20 minutter.
Pensle over med egg
Stekes i ovnen på midterste rille ved 190 grader i 30 minutter, eller til de er gylne.
Hvis epleskallet begynner å bli mørkt under steking, kan muffinsbrettet flyttes lenger ned i ovnen.

Server eplerosene lunkne med melisglasur eller dryss. Gjerne med litt vispet krem eller vaniljeiskrem til.

Saftig og deilig eplekake med nydelig fyll. Får virkelig tennene til å løpe i vann!

 

Saftig eplekake

eplekake
Matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe

 (12 stk)

200 g smør
2 dl sukker
4 egg
Skallet av ½ sitron
3 dl hvetemel
1 ts bakepulver

Fyll:
2 dl vann
1 dl sukker
Skallet og saft av ½ sitron
1 bit kanelstang
3 – 4 epler

Pynt:
Kremfløte
Små biter med epler

Begynn med fyllet:
Kok opp vann, sukker, sitronsaft, revet sitronskall og kanelstang.
Skrell og skjær 2 – 3 av eplene i båter, ca.1 eple i biter til pynt. Kok dem knapt myke i laken.

Ta kjelen av varmen og la eplene bli avkjølt i laken. Ta eplebåtene opp av laken og la dem renne av i et dørslag.

Rør smør og sukker hvitt og luftig. Tilsett eggene ett og ett og rør godt.

Tilsett revet sitronskall og til slutt mel blandet med bakepulver. Bre halve røren utover en rund form, ca 24 cm. Fordel eplebåtene over røren og dekk med resten av røren på toppen.

Stekes i ovnen på nederste rille ved 175 grader i ca. 60 minutter.

Avkjøl kaken på rist før den løsnes forsiktig fra formen.

Del gjerne kaken opp i biter før den fryses, men det er ikke nødvendig.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×