Alle innlegg Ett glass Lunsjretter Oppskrifter Rosèvin

Rosé og Kanapé

0 Flares 0 Flares ×

Det er vår i lufta, sola skinner, i hvert fall utenfor vinduene mine, og vi kan endelig trekke utomhus etter en litt lang og kald vinter. Både på grunn av pandemien, restriksjoner men også værmessig kjølig.
Men nå er det virkelig på tide å teste ut noen deilige og smakfulle roseviner i helgen og lag gjerne noen småretter og server til?

Rosévin blir mer og mer populært. Det er mange som tiltrekkes vinens delikate lyse rosa farge. Derfor selges vinene som regel på gjennomsiktige flasker. Det er også fargen som gir rosévinene dens egen identitet, et eller annet sted mellom rødvin og hvitvin.
Når man skal finne drikke til mat og ikke vet hva som vil være det beste, kan et tips være å ty til en rosévin.
Røde bær fra hagen, er også aroma du ofte kan kjenne i rosévin. Det kan være rips, bringebær eller jordbær. Og friske grønne urter.

Her er noen forslag til roséviner fra forskjellige land og på ulike druer. Test ut en av disse deilige vinene, og jeg vet du ikke kommer til å bli skuffet.

Solis Lumen Rosé
Frankrike , Pays d’Oc

Frisk, elegant og balansert. Smak av, røde bær og sitrus frukter. Ung og fersk lys frukt, noe dropspreg.
Bløt og fersk med fin lett syre.
Druene høstes om natten. Modnet i ståltanker

Finnes i 3liter, flaske og boks.
kr 489,90 (3 liter) kr 139 (flaske), kr 59,90 (boks)

Torres Digno Riesling-Rosé
Fra Chile , Valle Central
Delikat, lys lakserosa på farge.
Rund og fruktig, med eple, stikkelsbær og rips på duft og smak. Lang avslutning.
Kr 124,90

Ch. de Valcombe Pastel Rosé
Frankrike , Rhône , Costières de Nîmes

Elegant og fruktig med aromaer av sitrus, grønne epler og grapefrukt.
Kr 169,90

Mosaic Rosé
Portugal

Tørr med balanse mellom frukt og syre. Rips, sitrus og urter. Lang, frisk ettersmak.
Kr 429,90 (3 liter)

Gassier Coteaux d’Aix-en-Provence 2019
Frankrike , Provence , Coteaux-d’Aix-en-Provence

Frisk med preg av røde bær, noe floralt og svak saltaktig avslutning.
Kr 458,90 (3 liter) 169,90 (flaske)

Røkt laks med rødløkskrem på toast
røktlaks med rødløkskrem

Matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe

ca. 10 stk
100 g røkt laks
1 1/2  rødløk
1 dl crème fraîche
1/2  sitron
salt og pepper
basilikum, frisk
1 baguette
olivenolje
Sett stekeovnen på 180 grader
Finhakk røkt laks og rødløk i små terninger og bland med crème fraîche.
Smak til med salt, pepper og saften av sitron.
Skjær baguetten i tynne skiver, drypp olivenolje på et stekebrett og legg på baguettskivene.
Stekes i ovnen til skivene er sprø og gyllen, ca. 5 minutter.
Ha rødløkskremen med røkt laks på toastskivene rett før servering. Server med et blad basilikum på toppen.

Bruchetta med tapenade og fenalår
fena-lar-med-tapenade

 

(Matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe)

Tapenade er en puré som brukes mye i Frankrike. Tapenade kan kjøpes ferdig i velassorterte butikker, men lage den selv for det tar ikke så lang tid. Tapenade smaker kjempegodt til spekemat og passer også godt å ha på tapasbordet. Godt å smøre på en skive med fersk loff også. Mulighetene er mange.

PORSJONER

16 skiver baguette
1 båt hvitløk
4 ss olivenolje til pensling
16 skiver fenalår
4 ss tapenade

TAPENADE:
200 g sorte oliven
½ gl. kapers uten lake
8 ansjosfileter
2 båter hvitløk
1 dl extra virgin olivenolje
kvernet pepper

PYNT:
timian
8 små tomater

Del hvitløksbåten i to og gni dem over brødskivene.
Pensle brødskivene med olivenolje på begge sider. Grill dem til de har fått en gylden stekeskorpe.
Bland alle ingrediensene til tapenaden til en jevn røre i en hurtigmikser. Smak til med pepper.
Smør på et lag med tapenade og rull på en skive fenalår og pynt en halv tomat på skivene og litt timian på toppen.

Lun brie med nøtter, honning og fiken
Skal du ovnsbake ost er det best å velge en hel, ikke for stor ost. Bruker du et stykke ost, kan det være lurt å pakke den først i litt bakepapir og deretter i litt aluminiumsfolie før du varmer den i ovnen, ellers vil den smelte og renne utover.

500 g brie
1/2 dl flytende honning
100 g nøtteblanding
2 fiken

Fjern emballasjen fra brien (om den ikke er beregnet på oppvarming). Legg den på en ildfast tallerken.
Varm stekeovnen til 180-200 grader
Sett osten midt i ovnen i 10-12 minutter.
Topp osten med honning, nøtter og fiken og server.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×