havrebrød
Alle innlegg Brød og rundstykker Oppskrifter

Supersaftig frokostbrød

0 Flares 0 Flares ×
Baking er gøy og her er det muligheter for at alle i familien kan være med. Å bake gjærbakst handler først og fremst om tid og litt om planlegging. Det er viktig å gi deigen den tiden den trenger for å få lov til å utvikle seg. For deg vil mesteparten være ventetid. Da kan du utnytte tiden med å gjøre andre ting når du venter på at deigen skal heve seg ferdig. For det finnes nemlig ingen snarveier til god gjærbakst, så nøyaktighet og tålmodighet belønnes når du kjenner den deilige duften som siver gjennom huset når brødene kommer varme og ferske ut av ovnen.

Fordeig:
1 l skummet kulturmelk
500 g sammalt hvete, grov
150 g sammalt rug, fin
400 g sammalt rug, grov

30 g lettkokt havregryn
50 g havrekli
Hoveddeig:
3 dl vann
50 g fersk gjær (1 pakke)
400 g hvetemel
200 g fullkornshvetemel
2 ts salt

Fordeig:
Bland sammen melk, sammalt hvete grov, sammalt rug fin og grov, havregryn og havrekli i en stor bakebolle, ca. 6 liter. Deigen skal eltes godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin på laveste hastighet. Deigen vil være litt være klissete.
Dekk bakebollen med plast, og la den stå på benken i 30 minutter.
Hoveddeig:
Varm vannet til det er fingervarmt, 37 grader. Bruker du tørrgjær, kan væsken ha temperatur opp til 45 grader. Men ikke over. Gjærcellene i tørrgjæren trenger litt mer varme enn den ferske for å komme i gang med å heve.
Smuldre i gjæren og rør den ut i det lunkne vannet eller tilsett tørrgjæren. Tilsett gjærblandingen og ingrediensene til hoveddeigen i samme bakebolle som fordeigen. Elt deigen godt. Deigen vil fortsatt være litt klissete.
Dekk bakebollen med plast, og la den stå lunt i ca. 45 minutter.
Ha deigen ut på et melet bakebord. Del deigen i to like store emner.
Form avlange brød. Legg brødene i smurte 2 liters former. Dekk formene med et klede, og sett dem på et lunt sted i 35-40 minutter.
Når brødene er ferdig hevet pensler du dem med sammenvispet egg og snitter forsiktig ett eller flere snitt med en skarp kniv i brødene.
Dryss over havrekli.
Stek brødene i ovnen på nederste rille ved 200 grader i 50-60 minutter.
Avkjøl på rist.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×