sjokoladepudding
Alle innlegg

Ønsker du å vite hemmeligheten bak den beste hjemmelagde sjokoladepudding og vaniljesaus du kan tenke deg?

0 Flares 0 Flares ×

(Annonse)
I disse juletider med mye tradisjonell mat er det ikke lett å komme utenom de deilige, kremaktige og søte dessertene. En av mine favoritter er sjokoladepudding med hjemmelaget vaniljesaus. Hemmeligheten bak denne deilige desserten er at jeg bruker Viking Melk, både den kondenserte boksen og tørrmelken. Er du ikke vant med å bruke Viking Melk i desserter, vil jeg anbefale deg å prøve dette ut. Følger du oppskriften under vil du få en nydelig og en litt mindre mektig og fettrik dessert enn den vanlige sjokoladepuddingen og vaniljesausen som du kanskje lager. 

Sjokoladepudding er en gammel og kjær dessert og jeg vet at mange lager denne spesielt i jula. Når du lager sjokoladepuddingen selv, kan du variere hvor mørk sjokolade du vil bruke.
I dag er vi så vant med å bruke fersk melk og fløte at vi nesten glemmer å bruke Viking Melk som finnes som kondensert melk på boks og som tørrmelkpulver. I eldre tider da det ikke var så god tilgang på fløte eller melk i vinterhalvåret, ble Viking Melk husmorens redning.
Konservering av melk ble en suksess på 1800-tallet da man lærte å dampe inn melken under vakuum ved lavt kokepunkt. Etterhvert fikk sukret kondensert melk en enorm etterspørsel ute i verden. Her i Norge ble produktet først produsert på Hamar i 1875 av dansken Jess Thomsen. I 1887 fant Dr. Olav Johan Olsen frem til en metode for å gjøre melken holdbar uten å tilsette sukker, og i 1889 kom de første blikkboksene med usukret kondensert melk på markedet. Produktet ble kalt Viking Melk, og ble blant annet brukt under Fridtjof Nansens polarekspedisjon fra 1893-1895.

Viking Melk var helt klart med på å revolusjonere det norske husholdet. For det å lage melk som var tilnærmet lik fløte, og som i tillegg hadde lang holdbarhet, gjorde at husmødrene både kunne lage smakfulle kaker, fyldige sauser og ikke minst kremaktige desserter både til jul og resten av vinterhalvåret.
I den kondenserte melken er vannet fordampet bort og produktet som er igjen er en tykkere melk og mer konsentrert enn vanlig melk. Produksjonsmetoden for tørrmelk er langt på vei den samme som for kondensert melk. Først fjernes noe av vannet ved kondensering. Så blir den kondenserte melken spraytørket eller valsetørket, slik at alt vann fjernes og man sitter igjen med melkepulver. Tørrmelken er kraftig varmebehandlet slik av myseproteine er denaturerte. Dette fører til at proteinene binder mye vann og tørrmelk passer derfor utmerket i bakst, desserter og varmretter. Tørrmelk egner seg også godt som reservelager og turproviant. Men det mest fantastiske er at melkens egenskapene er beholdt og har mange av fløtens egenskaper, men inneholder bare 8 prosent fett kan den benyttes der en ellers tenker å benytte fløte. Jeg er sikker på at det ikke er så mange som vet at en til og med kan piske krem av melken på boksen om den er oppbevart kjølig en stund.

Personlig har jeg gode minner om disse to produktene. Jeg husker at både min mor og mine tanter alltid hadde Viking Melk i kjøkkenskapet eller i spiskammeret, og var da alltid beredt om det skulle komme en gjest eller to innom på en kaffetår. For det å ikke by noe til kaffen var ofte en skam for husmoren og en fornærmelse for gjesten som kom innom. Så hadde du egg, sukker, hvetemel og ikke minst Viking Melk i hus kunne, du enten lage en vaffelrøre, en kake eller en dessert på null komma null.

Så nå har jeg børstet støvet av begge disse to produktene og brukt dem i sjokoladepudding og den hjemmelagde vaniljesausen du ser på bildet. Begge disse produktene tenker jeg å servere til en av julens romjulsmiddager. Hvis du ikke er kjent med å bruke Viking Melk kan den benyttes i alle retter hvor det er brukt melk og fløte, altså i alle puddinger, kaker og sauser. Så ett tips til deg er å alltid ha en eske med tørrmelk eller en boks med vikingmelk i kjøkkenskapet eller skuffen for da kan du trylle fram de aller beste retter.

Sjokoladepudding med hjemmelaget vaniljesaus med Vikingmelk

sjokoladepudding

6 porsjoner

6  pl gelatinp
3 dl Viking Tørrmelk
1 boks Vikingmelk
1 dl sukker
200 g sjokolade
Vaniljesaus:
4 egg
½ dl sukker
1 boks Vikingmelk
1 vaniljestang
Ca 1 ss sukker

1.Bland ut tørrmelken etter anvisning på pakken med vann.

ingredienser sjokoladepudding2- Bløtlegg gelatin i kaldt vann i 5 minutter

trinn 2 - sjokoladepudding

3, Ha det i en kjele sammen med boksen med kondensert Vikingmelk og sukker  og kok opp under omrøring til sukkeret er oppløst.

Trinn 3 - tilsett sjoolade

4. Ta kjelen av varmen og rør inn hakket sjokolade slik at den til smelter.

 

Trinn 4 - gelatin

5. Klem vannet ut av gelatinen og rør ut i sjokoladeblandingen til en glatt røre.

 

Sjokoladepudding i former7. Hell over i en stor form eller i porsjonsformer slik jeg har gjort og la  de stå i kjøleskapet til de er stive, ca. 2 timer.

Hjemmelaget Vaniljesaus:

trinn 1 - ingredienser vaniljesausDu trenger Vikingmelk i boks, Vikingmelk tørrmelk, vaniljestang, egg og sukker

Trinn 2 - melk i kjele

  1. 2

Vaniljesaus med vikingmelk

2. Rør hele tiden og la den tykne, men pass på at den ikke koker, da skiller den seg.  Hell sausen gjennom en sil. Hell den over i en liten mugge og strø på ett lag med sukker på toppen. Da slipper du snerk.

Framgangsmåte Sjokoladepudding: 
Bløtlegg gelatin i kaldt vann i 5 minutter. Ha det i en kjele sammen med boksen med kondensert Vikingmelk og sukker  og kok opp under omrøring til sukkeret er oppløst. Ta kjelen av varmen og rør inn hakket sjokolade slik at den til smelter. Klem vannet ut av gelatinen og rør ut i sjokoladeblandingen til en glatt røre.
Hell over i en stor form eller i porsjonsformer slik jeg har gjort og la  de stå i kjøleskapet til de er stive, ca. 2 timer.  

Fremgangmåte :Hjemmelaget Vaniljesaus:
Du trenger Vikingmelk i boks, Vikingmelk tørrmelk, vaniljestang, egg og sukker.
Ha egg, sukker, vaniljestang og frø og vikingmelk i en kjele. Rør forsiktig mens den varmes forsiktig opp. Pass på at du ikke bruker sterk varme, for da har egget lett for å koagulere og bli klumper.Rør hele tiden og la den tykne, men pass på at den ikke koker, da skiller den seg.  Hell sausen gjennom en sil. Hell den over i en liten mugge og strø på ett lag med sukker på toppen. Da slipper du snerk.

(Dette er et samarbeid mellom Vikingmelk og Husmorlykke)

(Kilde: Melk.no og Neslè)

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×