lutefisk-med-tradisjonelt-tilbehor
Alle innlegg Fisk og skalldyr

Lutefisk på tradisjonelt vis

0 Flares 0 Flares ×

Flere og flere vil ha lutefisk til jul. Om ikke akkurat på selve julaften, så i hvert fall en av førjulsdagene eller i romjulen. Hjemme her hos meg er det bare jeg som liker lutefisk. Men jeg lager da lutefisk til meg selv, og resten av familien får lettsaltet torsk med det samme tilbehøret. Jeg er vant å spise lutefisk med poteter, lefse og ribbefett.  Mange av dere spiser dette helt sikkert ute på restaurant sammen med gode venner, men det er utrolig  enkelt å tilberede lutefisken selv og lage et skikkelig lutefisklag hjemme også. Tilbehøret varierer fra landsdel til landsdel. Det skal ikke være noe fiks-faks med lutefisken vi serverer til jul. Den skal serveres med bacon, en deilig ertestuing,  gode poteter som gulløye, mandelpotet eller Ringerikspoteter og flatbrød og lefse hører også med. I tillegg bruker noen hvitsaus, tørrsennep, sennepsaus, brunost, sirup, ribbefett osv osv. .. Men det viktigste er at du finner det tilbehøret du liker aller best og at du nyter et godt lutefiskmåltid enten alene eller sammen med gode venner. Et lite glass med akevitt og en øl hører med om du ønsker det.

6–8 porsjoner

3–4 kg lutefisk
3–4 ss salt
Ertesting:
2–3 bokser hermetiske, tørre erter
1–1½ boks vann
1 ss smør
1 ss hvetemel
salt, pepper
Tilbehør:
200 g bacon
4–5 ss smør eller ribbefett
Ringerikspoteter eller mandelpoteter
lefser
sennep
Dryss fisken med salt å la den ligge i 1–2 t.
Legg dem over i langpannen med skinnsiden ned og uten vannet som er trukket ut.
Dekk langpannen tett med aluminiumsfolie og kok fisken til den er gjennomkokt i ovn på nederste rille ved 200 grader i ca.30 minutter.
Kok ertene møre i vannet, de må gjerne koke så lenge at de begynner å mose seg litt.
Rør sammen smør og mel og rør det i ertene.
La ertene småkoke i 2 minutter.
Smak til med salt og pepper.
Stek baconterninger i smør på middels varme slik at fettet fra baconet også trekker ut.
Server fisken rykende varm på varme tallerkener med alt det gode tilbehøret.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×