Juleribbe
Alle innlegg Hvite viner Rosèvin

Folkets drikkeanbefaling av musserende viner til julemat og aperitiff.

0 Flares 0 Flares ×

Det blir stadig flere som velger vin til de tradisjonelle julemiddagene. Men norsk tradisjonsmat og særlig pinnekjøtt og ribbe kan by på utfording for vinvalget.

Husmorlykkes smakspanel, består av 16 vinglade mennesker, både damer og menn. Dette er både rutinerte vindrikkere og ikke så rutinerte vindrikkere. Men alle hadde ett ønske om å smake,teste vinene og gi sine kommentarer.

Det snakkes om at vin til julemat handler om navigering i ett matfat som inneholder sødme, syre , salt og umami. Det handler om en navigering i et matfat som inneholder godsaker som fett, sødme, syre, salt  og umami som ikke er så enkelt å sette vin til. 

11 musserende viner  var valgt ut på bestilling og ble levert av 4 vinimportører. Bestillingen var at dette skulle være viner som skulle passe til tradisjonell julemat som ribbe, pinnekjøtt, kalkun med diverse tilbehør.

Blindtest av alle viner.

Alle vinene fikk utdelt ett nummer, deretter ble de kledt inn i aluminiumsfolie så det ikke skulle være mulig å kjenne dem igjen.

Vinene hadde samme temperatur og de ble servert i samme type glass. Det ble servert små smaksprøver med tradisjonell julemat, bakgrunnen for dette er at det blir mer reelt å smake en vin med julemat i munnen.

Vinen ble snurret, sniffet og smakt på. Kommentarene var mange  og de er lagt med under presentasjonen av hver vin.

Vi har brukt karakterskalaen 1 – 6, der 6 er best.

Vinene som har fått gjennomsnittskarakter, 4 og oppover, gav smakspanelet navn :
Nam, nam.

Viner som fikk gjennomsnittskarakteren 3 til 4, fikk navnet:
Helt ok.

De under gjennomsnittskarakteren 3  ble kalt for:
Faller igjennom.

Dette betyr ikke at disse vinene ikke er gode, men at det ikke ville være deres førstevalg. Og husk, vi smaker forskjellig og det vil alltid være hva den enklete har av preferanser og erfaringer når en smaker. 

Det ble testet musserende viner, unntatt Champagner og Prosecco, og det er kanskje litt spesielt ettersom champagner er den drikken en kan drikke gjennom et helt måltid. Prosecco er også mange nordmenns favoritt og mange sverger til denne drikken. Men min bestilling til importørene var at de skulle velge ut noen musserende viner som passet til julemat, og derfor ble det utvalget dette.

Ved senere blindtester  bør alle kategorier være tilstede som Champagne, prosecco, Cava, Cremant osv.
Det nærmer seg med stormskritt jul. Har du lyst å vite hva husmorlykkes smakspanel – Folkets drikkeanbefaling, vil anbefale deg av musserende viner til julens middager? Det er kanskje litt annet en det proffene ville valgt, men ta en titt og se om det er noe du har lyst til å prøve. Her er det mange godbiter som du kanskje ikke har hørt om eller smakt tidligere.

Husmorlykkes smakspanel var enig om at dette var spennende og lærerikt. Ut fra kommentarene var det ingen tvil om at smaken varierer og gir smakstesten dette spriket av tilbakemeldinger.

Så har du lyst til å teste noen av disse vinene vi har gjort, er det mange gode viner som kanskje overrasker deg som vindrikker.

Nam Nam:  

Von Buhl Riesling Brut 2016, kr 249,90

Smakspanel: Veldig god; God, fyldig; god og mye smak; søt, fruktig, god ettersmak; frisk og veldig god; godt med bobler, fint balansert med syre/sødme; god størrelse på bobler, nok bobler og dybde;

Karakter: 5,0

folk

 

Paul Ginglinger Cremant d`Alsace Chardonnay Brut Nature 2014, k. 229,90  

Smakspanel: Mye bobler, god; litt gul, fruktig, kraftig lukt, lite bobler, søt; litt mer enn grei; mye lukt, søt og fruktig, gode små bobler, smaksrik (også etterpå); Lys strågul, god og fyldig;

Karakter: 4,5

(Bildet mangler fra importør)

 

Lykkebobler Brut Nature 2016, kr.139,90

Smakspanel: Noe syntetisk smak, lite farge; små bobler som forsvinner fort; enkel først; likte denne, litt lite bobler men kan drikke mer av denne, behøver ikke mat til;
Karakter: 4,1

lykkebobler

 

Raventos Blanc de Blanc 2015, kr.180,90

Smakspanel: Lite bobler, dyp gul, sur/tørr; Litt ferskenfarge, tørr, syntetisk smak, bitter ettersmak; dypgul, lett frisk; litt søtlig; velbalansert, god dybde, nyanser kommer gjennom, interessant farge, god lukt (frukt/jord), balansert.

Karakter: 4,0

raventos

Helt ok: 

Cecilia Brut NV, kr. 175,00,

Smakspanel: Nydelig farge, veldig god, håper denne er billig; mye skum, klar/blank, tam, lite lukt, smaken kom etter hvert; Helt grei, litt sur; syrlig, lite lukt, bunnfall?; kompleks

Karakter: 3,8

ceciliebrut

 

Pedregosa Reserva Clos Brut Nature 2015, kr. 139,90

Smakspanel:   Fine bobler, lett; tørr, mye bobler, fruktig ettersmak, kjellerlukt; veldig sur;  flat; frisk/fruktig, legger seg lett i munnen, gode og lette bobler;

Karakter: 3,2

musserende

 

Ch. Grand Housteau Crémant de Bordeaux Rosé Brut, kr.139,90 

Smakspanel: Helt greit; rosa smakløs, lite bobler; nydelig farge, for lite bobler, litt bitterhet til slutt

Karakter : 3,2

musserende test

 

Lykkebobler Brut Rosé, kr.149,90 

Smakspanel: Helt grei;  rosa, lite bobler, smak forsvant fort, litt kjedelig; Litt syrlig, smak forsvant fort; elegant rosa farge; fruktig, litt falsk rosa, deilig til mat.

Karakter 3,1

lykkebobler rosa

Faller igjennom:

Dom. Alain Voge Les Bulles d’Alain 2012, kr. 279,90  

Smakspanel: Fin og lett; litt sur;  kjedelig og tam, lite futt, lite bobler; kort smak; litt pregløs;

Karakter 2,8

 

J.P. Chenet Ice Edition, kr.116,90
Smakspanel: Mer som dessertvin, veldig søt og god (drink); Lite bobler, klar farge; god med isbiter (til sommer)?; altfor søt; passer til unge voksne

Karakter 2,5

 

J.P. Chenet Oce Edition rosê,  kr 116,90

Smakspanel: Søt og god; rosa, lite bobler, fruktig; god med isbiter (til sommer), passer til unge voksne

Karakter: 2,5

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×