meg og stor trøffel
Alle innlegg Reisetips

Gotland – en reise i trøfler og spennende smaker

0 Flares 0 Flares ×

Kanskje det bare er meg som ikke er så opplyst, men for meg var det ganske ukjent at tett under torvlaget i de Gotlandske skoger vokser det trøfler av fantastisk kvalitet.

stor trøffel

I fjor var jeg på Gotland under den årlige trøffelfestivalen i Visby. Helgen bød på After trøffelwork, hvor alle restauranter og barer serverer små retter med trøffel, en høytidelig trøffelsermoni i den ærverdige og vakre domkirken i byen med påfølgende trøffelbankett, hvor mennene stilte i smoking eller svenske nasjonaldrakter, og damene i lange kjoler eller svenske bunader. Søndagen var viet trøffeljakt med trøffeljeger Olof og trøffelhunden Bruno. Rett og slett en perfekt helg for glade journalister med sansen for spennende matopplevelser-

Norden og Sverige er kanskje ikke landet en vanligvis forbinder med trøfler, i hvert fall var det ukjent selv for meg som jobber som matskribent. Jeg har vært på trøffeljakt i Frankrike, men at også Gotland av alle steder har egnede vekstvilkår for å dyrke trøfler, var for meg totalt ukjent. Men fordi Gotland ligger i ett området med mildt klima og har ett spesielt jordsmonn med høy ph og høyt innhold av kalk, vokser denne soppen seg stor og attraktiv. Trøffelen er avhengig av disse to forholdene for at den skal kunne vokse under ett lite lag med jord.

Men for å finne denne delikatessen er en helt avhengig av å ha med seg en god turvenn, og det er en spesialtrent  trøffelhund. Mange tror at det fortsatt brukes griser til å finne trøffelen under jorden, men det har blitt meg fortalt at det sluttet med det på 1700-tallet, så det å bruke griser er mer enn myte enn en sannhet. Gotland har heller ikke villgris som resten av Sverige, og villgris er heller ikke ønsket på denne øya. Noe som er forståelig ettersom grisen elsker trøfler.

 visby

Følge med et knippe journalister ankom vi Visby med fly fra Oslo, med ett lite stopp i Stockholm, med overgang til Visby og Gotland. Været kan være variabelt, surt, vindfullt og litt kjølig i starten av november. Men denne dagen viste Gotlands seg som en generøs vertinne for sine gjester. Blått, solrikt og vakkert.  

Vi starter med en deilig lunsj på Restaurant Bakfickan som er en av de 17 restaurantene som er med i oversikten over de beste restaurantene i White Guide Nordic. Dette er en liten og intim restaurant med god mat og spesialiteter fra Gotland. Jeg ble servert røkte reker med hjemmelaget majones og godt brød til som er en delikatesse fra omårdet.røkte reker

Etter den smakfulle lunsjen var det å besøke byens kjøpesenter hvor trøffelforeningen hadde satt opp stand. Her ble det servert gode og velsmakende smaksprøver på trøffelrisotto, trøffelkrem, og trøffelsmør og øyas trøffeljegere bød på trøfler til reduserte priser.   kjøpesenter på gotland

After trøffelwork er stort på Gotland, da møtes gode venner og kollegaer til ett godt glass, og ikke mist noen gode og smakfulle små trøffelretter. 

fiket

Vi datt innom flere av disse stedene og ett av stedene var Fiket mat og bar. En hyggelig bar og kafe som virkelig er verdt å ta turen innom om du er på tur på Gotland.

Smakfulle matskatter

butikk

Visby kan skilte med svært gode spesialbutikker, spesielt delikatesseforretningen som har ett stort utvalg av Gotlands spesialiteter. Her var det satt fram de deiligste små smaksprøver, både oster, lokale spekevarer og drikker Jeg falt pladask for den varme og smeltende osten med fersk trøffel. Den kunne virkelig spises med skje…

brie

En tur innom te- og kaffebutikken ble det også tid til, før middagen skulle inntas på g:a Masters, ett lite og sjarmerende sted med nydelig mat og herlig service. Her stod virkelig alle på pinne for at vi skulle få ett «herremåltid» vi sent ville glemme.
Er du i Visby, kan det være lurt å bestille bord til denne restauranten ettersom dette er ett populært og kjent sted.  

 resturant maters

Lørdag – den store seremoni og trøffeldagen

Jeg har en tendens til å våkne tidlig og denne lørdagen var intet unntak. Jeg tittet ut av vinduet og oppdaget fort at dagen var ganske annerledes enn dagen før. Vinden hadde økt, skyene lå lavt og det duskregnet så vidt. Men ut å utforske denne spennende byen var viktig. Da var det bare å kle på seg ull fra innerst til ytterst og bevege seg inn i de trange gatene og ned mot sjøen.

Gotland er kanskje mest kjent for sommerturisme, og det ble meg fortalt at antall turister bare øker for hvert år. Og jeg har ingen problemer med å forstå det når jeg rusler rundt og opplever vakre bygninger på hvert gatehjørne.  Her kan jeg nesten kjenne duften fra de avblomstrede rosene langt inn i hjertet. Så det å oppleve Gotland om sommeren frister, kjenner jeg. Men Visby er også en vakker by å ta en helg i og spesielt under trøffelfestivalen vil du oppleve spennende Gotland fra en ny side.gotland

 Før den høytidelige trøffelsermonien i domkirken ble vi invitert med på seminar av den Gotlandske Tryffel Akademi. Seminaret omhandlet alt fra jord, jordsmonn og vekstvilkår for trøffelen. Ikke visste jeg at dette var så interessant å høre om jord og jordsmonn, så timene forsvant i en fei.

 trøfelakademi

Det er igjen dags for litt mat, og denne gangen var det bestilt lunsj på det gamle Strykejernet Creperi og losji. Ett spennende spisested hvor de serverer deilige store pannekaker med spennende oster og klissete tilbehør.  Ett utrolig herlig sted med varm atmosfære. Verdt å ta turen innom om du er i Visby.

 strykejernet gotland

pannekake

Den høytidelige trøffelsermonien i Visby Sankta Maria domkyrka og trøffelmiddagen 

Så var det dags å få på seg finstasen,  den lange silkekjolen, de høye skoene og sette opp håret med lange lokker. Det er ikke så ofte en blir invitert på høytidelig trøffelsermomi i kirken med påfølgende bankett med trøffel i førersetef,  så her var det bare å trekke i gjøre seg festklar.

Trøffelsermonien starter med vakker korsang og en hyllest til Gotlands og jordens svarte gull. En blir virkelig andektig der en sitter og nyter ettermiddagens start på en spennende kveld. 

gotland

Litt uventet blir vi alle bedt om å stille oss på rekke, Tradisjonen tro var at alle nye medlemmer får utdelt ett vakkert grønt ordensbånd, noe som betyr at vi er tatt opp i det gode selskap og er nå fullverdige medlemmer av Gotland Tryffel Akademiet. Gamle medlemmer får en ny pin i ordensbåndet hvert år og nåde dem som glemmer ordensbåndet for du får bare ett tildelt. Sermonien avsluttes med vakker musikk og så bærer det ned til Visby Hotel Clarion der selve trøffelfestmiddagen finner sted.

æresbånd

I storsalen byr de på en trøffelmeny som er laget av noen av de aller beste restaurantene. Menyen er satt sammen med fjorårets trøffekokk som var Henrik Nordstrøm. Titti Qvarnström ble utnevt som årets trøffelkokk og blir kokken som skal lage Trøffelmeny 2018.

meny

Stemningen rundt bordet er lett og avslappet og jeg er så heldig å bli sittende på bord med to hyggelig trøffeljegere, Carina og Ingrid. De er kusiner og jakter sammen med trøffelhunden til Ingrid. Vi finner tonen raskt og jeg blir fort innlemmet i hvordan de jobber som trøffeljegere. Vi har holdt kontakten gjennom året, og i år har jeg har fått med meg at på grunn av den lange tørken i sommer, er trøffelen er mindre og det finnes mindre av den.

Kvelden går mot natt og det er på tide å finne sengen. For en ny og spennende dag venter. Da skal vi nemlig ut å jakte og finne disse spesielle delikatessene.

Trøffelnissen Kristinmeg og stor trøffel

Jeg er så heldig og skal være med Olof og den vakre men litt gamle trøffelhunden Bruno.

Bruno er spesialist på å lukte seg fram til trøflene som ligger under torvalaget, det er ikke dypt, men vi som mennesker kan ikke se dem og vi kan heller ikke lukte oss fram til dem. Derfor benyttes det hunder som graver seg fram. Det er lenge siden noen har brukt griser for å finne fram til trøflene, hundene er nemlig lettere å dressere og slipper fram jegeren som igjen vil og kan grave den forsiktig fram.
Hvordan hundene finner fram til trøflene, er at trøflene når de blir modne, slipper fra seg en parfyme eller duft, som gjør at hunder og andre dyr finner dem. For de vil nemlig bli funnet og å kunne formere seg igjen.

Når oppdaget en trøfler på Gotland?

Det var ikke før i 1994 at en professor fra Stockholm reiste til Gotland og hadde med seg en trøffeljeger fra Italia og hans trøffelhund. Deres antagelser ble bekreftet for de fant trøfler i massevis til alles glede. Tenk at denne delikatessen hadde gjemt seg her i 1000 vis av år uten at noen hadde tenkt på å prøve å finne den. Trøflene man finner på Gotland er av typen Burgund-trøffel eller Tuber aestivum som er det latinske navnet. De er milde i smaken og de vokser ved røttene til eiketrær og hassel.

Vi trenger rett og slett ikke lete lenge, Bruno svinser rundt, og vi løper etter han for å se hvor han graver men det er ikke like enkelt, for han er ganske så rask og han elsker trøfler. Men i stedet for å spise dem får han hundegodt som belønning. Her kan du få se en liten smakebit på hvordan en trøffelhund og trøffeljengeren jobber. Her er det viktig å være raskt på så ikke Bruno spiser opp trøffelen. 

Han graver seg fram til mange trøfler og jammen meg finner han ikke årets største trøffel, den var kjempestor og i tillegg var den helt perfekt.

Etter en stund blir Bruno sliten, da er det ingen vits i å jakte for trøffeljegeren. Men det er en ny dag i morgen og da er Bruno igjen  nullstilt og klar for nye eventyr.

Takk til Visit Sweden for spennende reise og ikke minst takk til alle de flotte menneskene jeg var så heldig å bli kjent med på denne turen.

Dette blir ikke siste gang jeg besøker Gotland. Allerede neste år har jeg planer om å arrangere en vennetur til denne fantastiske og morsomme festivalen som finner sted andre helgen i november.

( Jeg gjør oppmerksom på at turen var betalt av Visit Sweden)

Om Gotland
Gotland ligger i Østersjøen og er Sveriges største øy. Fra Fårö i nord til Hoburgen i sør måler Gotland 17,6 mil, og på det bredeste er øya 5,2 mil. Øya har drøyt 57 000 innbyggere, hvorav ca. 24 000 bor i Visby, Gotlands største tettsted.

Naturen
Det gotlandske landskapet er i stor grad preget av kalkstein, rauker, småskala-landbruk og åpent terreng. Øya har totalt 80 mil kystlinje, med fine sand- og steinstrender. Generelt sett er landskapet karrigere i nord og mer skogfylt på den sørlige delen av øya.

Klima
I svensk målestokk er Gotland solsikker. Visby pleier å ligge øverst i den svenske solligaen, der antall soltimer i sommerukene måles på ulike steder i landet. Om vinteren kan temperaturen synke til et par minusgrader, mens termometeret en normal sommerdag viser noe over 20 grader.

Kulturen
Middelalderen er til stede overalt på Gotland. Visby er i stor grad en middelalderby med bevart ringmur, og spredt omkring på øya finnes hele 92 middelalderkirker. Samtidig er Gotland en moderne øy med en rik samtidskultur. Kilde: www. gotland.net.

 

 

 

 

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×