17.maikake
Alle innlegg Kremkaker Oppskrifter

17.maikake med marengsstaver

0 Flares 0 Flares ×

Grunnoppskrift på sukkerbrød

Form:

 

20 cm 22 cm 24 cm 26 cm 28 cm
Egg 3 4 5 6 7
Sukker 120 g 160 g 200 g 240 g 280 g
Hvetemel 120 g 160 g 200 g 240g 280 g
Bakepulver ½ ts 1ts 1 ½ ts 2 ts 2 ts

Forvarm stekeovnen til 160 grader.

Pisk egg og sukker til en luftig og stiv eggedosis, 6–8 minutter.

Sikt mel og bakepulver over eggedosisen.

Vend melet forsiktig inn i eggedosisen med en slikkepott. Bruk myke bevegelser og bland til det ikke lenger er melklumper i røren. Husk også å se etter melklumper i bunnen av bollen.

Ha bakepapir i bunnen av en springform. Smør formen med smør. Strø gjerne hvetemel eller semulegryn slik at formen dekkes av melet/grynene. Hell ut det som ikke fester seg.

Hell røren i formen i et sikk-sakk-mønster, og stryk lett frem og tilbake med slikkepotten slik at overflaten blir jevn.

Sett formen på nederste rille i ovnen og stek i ca. 40 minutter, til sukkerbrødet har hevet seg godt, er gyllent og gjennomstekt.

La sukkerbrødet stå i formen et par minutter før det hvelves over på rist. Legg over et rent kjøkkenhåndkle og avkjøl sukkerbrødet.

Bruk romtempererte egg, de har en bedre piskeevne og gir en mer luftig eggedosis. Når er eggedosisen stiv nok? Skriv «Ole» med vispen, klarer du se hele navnet før eggedosisen flyter ut er den ferdig.

Sukkerbrødet kan pakkes inn i plastfolie og fryses om du ikke ønsker å fylle det med en gang.

 

Bløtkake til 17.mai

Hva med en lekker 17. mai-kake i rødt, hvitt og blått til nasjonaldagen? Lag sukkerbrød, vaniljekrem og marengsstenger ferdig på forhånd, og fyll og dekk den med krem dagen før den skal serveres. Så kan bare kose deg med pyntingen på selve festdagen.

(12 porsj.)

1 sukkerbrød, 24 cm

Marengsstaver:
4 romtemperert eggehviter
1⁄4 ts salt
225 g sukker
1 ts sitronsaft

Vaniljekrem:
4 eggeplommer
3 dl melk
1⁄2 dl sukker
frø av 1⁄2 vaniljestang
1 ss maisstivelse (maizena)
3 pl. gelatin

Kremfyll:
2 pk kremfløte
1 ss melis
4 ss bringebærsyltetøy
25 g grovhakkede valnøttkjerner

Dynking:
1/2 dl melk eller eplejuice

Pynt:
1 kurv jordbær
2 beger blåbær
1 ss melis

Bak sukkerbrødet.
Lag marengsstenger til pynt først. Ha eggehviter i en ren, tørr bolle av glass eller rustfritt stål. Pisk dem sakte sammen med litt salt til de danner et mykt skum. Skru opp hastigheten til boblene i skummet er små og jevne. Når skummet danner stive topper, tilsett sukker, litt av gangen. Ha i sitronsaft. Pisk til blandingen er myk og blank og alt sukkeret er oppløst. Ikke visp for lenge, da blir marengsen kornete.

Ha marengsen i en sprøytepose med rund tip (størrelse 10 mm) og sprøyt ut små staver, ca. 10 cm, på bakepapirkledde stekebrett. Sprøyt gjerne ut noen få små topper også, som kan være til pynt oppå kaken. Sett marengsen i stekeovn til tørking på 60–70 grader i ca. 2 timer.

Marengsen kan lages i god tid i forveien. Oppbevar den tørt, gjerne i en tett boks.

Lag vaniljekrem. Ha melk, eggeplommer, sukker og maisstivelse i en kjele. Klipp opp gelatinplater og ha dem i kjelen.

Varm opp under omrøring til kremen tykner. Når konsistensen på kremen er som en tykk vaniljesaus, ta den av platen og hell den over i en bolle. Avkjøl. Pisk kremen lett før bruk slik at den blir jevn og klumpefri.

Trekk kjelen til side hvis det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen sprekke. Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til passe konsistens.

Pisk kremfløte stiv sammen med melis.

Skjær et tynt snitt vertikalt, altså nedover langs kanten på sukkerbrødet. Når kakebunnen fylles og lagene legges oppå hverandre skal snittet treffe hverandre.  Snittet vil være til hjelp for å få en jevn kake ettersom det ikke alltid er like enkelt å skjære sukkerbrødet helt jevnt i to eller tre lag.

Del sukkerbrødet i tre lag.

Legg ett av lagene på et fat og dynk det med litt melk eller juice. Ha vaniljekrem på bunnen og bre den utover i et jevnt lag med en kakepalett. Legg på en ny sukkerbrødbunn, dynk med litt melk og smør utover bringebærsyltetøy. Ha på litt pisket krem og hakkede valnøtter. Bre kremen utover i et jevnt lag og legg på det siste sukkerbrødlaget.

Smør resten av den piskede kremen i et jevnt lag rundt hele kaken med en ren kakepalett. Ha godt med krem foran palettkniven når du gjør dette, så unngår du smuler fra kakebunnen i kremen.

Kaken er klar til pynting. Plasser marengsstengene rundt kaken. Pynt toppen av kaken med jordbær og blåbær. Skjær gjerne jordbær i ulike deler. Kaken blir mer dekorativ om du beholder noen jordbær hele, noen halve, noen i skiver og noen i båter. Legg på marengstopper og pynt gjerne med et dekorativt silkebånd rundt kaken. Sikt melis over de friske bærene rett før servering.

Tips!

Varier gjerne fyllet med frukter og smaker du er glad i.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×