Alle innlegg

Byggotto med kylling og kantareller.

0 Flares 0 Flares ×

 

Byggotto med kylling og kantareller, annonse

Fredag og lyst på noe annet enn taco til middag? Da kan jeg anbefale denne deilige byggottoen med kylling og kantareller. Jeg har byttet ut riosttoen med byggryn som gir en deilig og fyldig smak av nøtter.  I både risotto og byggotto brukes det kraft som skal kokes inn i flere omganger. Kraft tar tid å lage, men du kan bruke ferdig buljong som blandes ut i vann. Her har jeg brukt Maggi kyllingcup fond. Den er flytende, blandes ut i vann og brukes direkte i retten. Det gir en god smak og gjør at du lykkes med denne retten. ‘

Men vet du egentlig forskjellen på fond, kraft eller buljong?
Det er fullt mulig å koke kraft selv, men det er tidkrevende. Det brukes ofte bein/kjøtt av strofe, kalv, saus, vilt, grønnsaker, høns og kylling når en lager dette selv. Noen synes kanskje det er juks å bruke ferdig buljong, men fordi industrien har gjort det enkelt for oss, finnes det nå gode og enkle løsninger som gjør at det blir enklere for deg å lage god mat med deilig smak. Jeg mener det må være lov å ty til industrielle valg innimellom og i hvert fall i en travel hverdag med tidsklemme.

Det er ikke like enkelt å vite hva forskjellen er, for søker du opp på nettet er det mye forskjellige svar.  Men her skal jeg forsøke å forklare dette enkelt for deg og gjøre deg mer bevisst på hvorfor du skal velge en fond eller kraft i mat du lager hjemme.

Fond har lenge vært ordet kokker bruker om innkokt kraft. Men etter som vi får mer kunnskap om mat, så begynner ordet å bre seg også blant vanlige forbrukere. Kjøttkraft lages enten av bein og kjøtt av kalv, vilt eller storfe, kyllingkraft lages av høns og kylling, og grønnsakskraft av forskjellige rotgrønnsaker og krydderurter. Kraften kokes kraftig inn til under det halve, slik at vannet fordamper. Kraften eller det produsenten og kokker kaller for Fond, får derfor en sterkere smak og tar mindre plass og kan oppbevares kjølig.

Kraft med grønnsaker er kjøttbein som er kokt sammen med forskjellige typer grønnsaker og krydderurter den siste timen.  Brun kraft er når beina er stekt i stekeovnen en tid og fått fin stekefarge. Så tilsettes vann og gjerne salt og så kokes det på samme måte som kraft med grønnsaker. Men kraft trenger ikke bare være kokt på kjøtt men også være kokt på grønnsaker eller fisk.
Buljongterning/brikker er tørkede smaksstoffer og smaksforsterkere tilsatt fett, oljer og stivelse, og passer godt når du skal koke pølser for eksempel.

Buljong og aspik skal være klar og blank. Det er en silt kraft som igjen er klaret med eggehviter og eggeskall. Den må ikke forveksles med buljongterning.

Stiv kraft, det er kraft som er kokt på bein av unge dyr, men den er ikke så sterk i smak som krafta av eldre dyr.

#annonse #betalt samarbeid mellom Husmorlykke og Maggi Fond

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×