Det blir ikke sommer om det ikke blir i hvert fall en makrellmiddag en gang i sommer. Jeg er sikker på at dette er retten som minner de aller fleste om sommer og er virkelig en klassiker som aldri går av moten. Hva er vel bedre enn en sprøstekt makrell med rømmesaus og rabarbrasuppe til dessert? Enkelt og fantastisk deilig sommermat!
4 porsjoner
3–4 makreller
3 ss hvetemel
2 ts salt
½ ts pepper
smør og olje til bruning
1½ dl vann
3 dl seterrømme eller lettrømme
Agurksalat:
1 agurk
2 – 3 ss sukker
2 ss eddik, 7%
2 ss vann
litt salt og pepper
Potetstappe:
1 kg poteter
1 1/2 dl melk
1/4 ts salt
3 ss smør
eller bare nypoteter
Rens fiskene og skjær av hodene. Tørk fiskene godt og vend dem i en blanding av mel, salt og pepper.
Brun fisken hel på begge sider i smør og olje.
Hell på vann og rømme og la fisken surre i 8-10 minutter til den gjennomstekt.
Skjær agurk i tynne skiver. Rør sukker ut i eddik, og bland med litt vann. Smak til med salt og pepper og bland inn agurkskivene.
La den stå og safte seg litt, for agurk inneholder maye vann som blir til deilig lake.
Server makrell i rømmesausen med potetstappe og agurksalat ved siden av. Eller du bare kan koke nypoteter så servere det til, nydelig og veldig enkelt.