Alle innlegg

Tips til slunken lommebok og til hvordan du kan drøye matbudsjettet.

0 Flares 0 Flares ×

Still deg spørsmålet, handler jeg mat hver dag? Er svaret ja, kommer det til å bli dyrt for deg.

Enten om du er student, enslig eller en vanlig familie, går en gjerne i butikken når en er sulten og kjøper ofte mat på impuls. Handlevogna blir da fylt opp med ting som du i utgangspunktet ikke hadde tenkt deg å kjøpe. Så har du lyst til å bli litt mer bevisst på handlingen din får du her noen gode tips og råd til hvordan du redusere matbudsjettet og samtidig få noen gode oppskrifter til en slunken lommebok.

Det er lurt å planlegge handleturen og gjøre én storhandel i uka, stedet for mange små. Lag derfor alltid en handleliste over middagene du trenger i uka som kommer. Finn gjerne oppskrifter som inneholder de samme grønnsakene, da kan du variere i kjøtt eller fisk, og bruke opp grønnsaker som gjerne er pakket i større forpakninger. I tillegg så har grønnsakene ikke så lang holdbarhet og faller fort sammen.  

 • Har du plass i fryseren kan du jo alltids fryse ned mat som kommer i større og billigere pakninger. Du sparer i tillegg masse tid, men du må huske å ta dem opp fra fryseren.
 • I alle butikker har de en egen disk hvor de samler opp varer som er i ferd med å gå ut på dato. Ta alltid en titt i disse og se om du finner varer som du kan benytte. Det sparer både miljøet og ikke minst lommeboka din. 
 • Kjøp inn grønnsaker, frukt og bær i sesong, da er det lurt å forvelle grønnsaker og fryse ned bær og frukt  i porsjoner, så slipper du å kaste så mye mat også.
 • Saft og sylt som saft og syltetøy, da blir det å ta det fram når du trenger det. Det vil du tjene godt på gjennom vinteren.
 • Og for all del, ikke gå i butikken på tom mage. Da gjør du mange dyre valg og faller ofte for ting som både er usunne og dyre.
 • Basisvarer som hvetemel, sukker, salt, pepper, krydder, buljong, olje og smør er noe som holder seg lenge i skapet. Så handle det inn og oppbevar det tørt og gjerne kjølig.

 Pytt i Panne: (klikk på bildet så kommer du til oppskriften.)

pytt-i-panne
Matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe

Tips til billige innkjøp!

 • Svinekoteletter og kyllinglår er raskt å tilberede, det koster ikke så mye og det smaker godt i de fleste retter. Magert er det også!
 • Kjøp koteletter på tilbud og strimle det selv til for eksempel woker med mye grønnsaker.
  Koteletter er svinytrefilet, så det er deilig, sunt og mørt kjøtt.
 • Sandwicher er også sunn mat som kan fungere godt som middag. Godt brød, salat, dressinger, kjøttpålegg og du har fullverdig middag.

 Kyllingsandwich : (klikk på bildet så kommer du til oppskriften.)

kalkun-sandwich

Kanskje du til få med deg noen venner til å bytte på å lage middag til hverandre. Det er hyggelig å spise sammen med noen, og man kan til og med lære litt av hverandre.

Pastagryte: (Klikk på bildet så kommer du til oppskriften)

Polse-gryte
Matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe

Tips for enklere middager.

 • Potetene kan skrelles og legges i kaldt vann i kjele kvelden i forveien. Pass på at vannet dekker helt potetene, ellers blir de brune.
 • I stedet for å bruke til på å tilberede grønnsaker, går det like fint å servere cherrytomater, minigulrøtter og sukkererter som de er.
 • Lag salat for 2 dager av gangen og oppbevar i tett boks i kjøleskapet.
 • Når du lager kjøttkaker, fiskekaker eller kjøttboller – lag dobbel porsjon, og legg det i fryseren,  så har du rask middag en annen dag.
 • Drøy sauser med grønnsaker, gulrot, kål, erter, stangselleri eller andre rotgrønnsaker.
 • Brunsaus, hvitsaus, tomatsaus eller andre sauser, kan fryses i små porsjoner.
 • Lag en ukeplan for middagene søndag kveld, eller følg Husmorlykkes middagstips med handleliste.
 • Handle gjerne i den samme butikken, og lag handlelisten etter hvor produktene står plassert i butikken, da går det raskere og du fristes ikke til impulskjøp. Lykke til med høsten og følg gjerne husmorlykkes ukemeny med handleliste. Her fylles det opp med gode, billige og næringsrike middaggsforslag i ukene som kommer.

Laks med hjemmelaget potetmos og enkel salat. 

laks-potetmos
Matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe
Stekt ris med reker og kylling
stekt ris
Mattstyling og foto: Kristin Jøtun
Restepai til fredagskosen
restepai til fredagskosen
0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×