Sukkerboller
Alle innlegg Gjærbakst Oppskrifter

Supersaftige og gode sukkerboller

0 Flares 0 Flares ×

Elsker du gjærbakst? Det gjør nemlig jeg og veldig mange jeg kjenner kan ikke motstå mine deilige sukkerboller.
Innerst i kjøleskapet dukket det nemlig opp en boks med kesam. Den hadde gått ut på dato for et par uker siden, men med ingen usmak eller lukt, fant jeg ut at denne ville egne seg godt å ha i hvetedeigen. Det meste sure melkeprodukter gjør seg godt i gjærbakst. I tillegg ventet jeg besøk av en journalist som skulle intervjue meg om bloggen og om det å vaske vinduer på best mulig måte. Så da passet det ekstra godt å ha de gode duftene i huset når hun kom på besøk. Og ikke for å skryte, men jeg tror jeg kan si at dette er noen av de beste bollene jeg  har spist. Og med et deilig lag med hvit perlesukker på toppen går disse bollene ned på høykant! 

20 stk.

150 g smør
3 dl kesam
3 dl lunkent vann
50 g gjær
150 g sukker
3 ts kardemomme
1 ts bakepulver
1 egg
ca.1,1 kg hvetemel
Pensling:
1 egg
1 liten klype salt
1 skvett vann
1 dl perlesukker, gjerne hvitt

Smelt smøret. Ha kesam og lunkent vann i bakebollen.
Løs opp gjæren i væsken.
Tilsett sukker, kardemomme, bakepulver og egg. Kjør alt noen runder slik at væsken blander seg godt.
Tilsett mesteparten av hvetemelet, og kjør deigen til den slipper bakebollen, bruk eventuelt litt ekstra hvetemel hvis deigen kjennes klissete. Og kanskje må du ha litt ekstra til utbaking. Sett deigen på et lunt sted med et klede over og la den heve i ca. 1 time.  Del deigen i 20 like store emner.
Trill runde boller som alle settes på er bakepapirkledd stekeplate. La bollene etterheve i ca. 1 time.
Bland sammen egg, litt salt og vann. Pensle over bollene med eggeblandingen , og strø over perlesukker .
Stekes i ovnen på midterste rille ved 200°C i ca. 14 minutter, til de er gylne og gjennomstekte.
Avkjøles på rist. Kan gjerne fryses om de ikke spises med en gang.

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×