bollekake
Gjærbakst Oppskrifter

Bollekake med vaniljekrem og rabarbra

0 Flares 0 Flares ×

Er du glad i søt gjærbakst er dette kaken for deg! Lag en enkel bolledeig, ha den i en langpanneform og topp med sesongens rabarbra og en deilig hjemmelaget vaniljekrem. Kaken får garantert bein å gå på!
Tips! Bruker du for mye fyll, kan kaken være vanskelig å få gjennomstekt.

Ca. 15 stk 

Vaniljekrem:
5 eggeplommer 
1⁄2 vaniljestang
3 dl melk
1⁄2 dl sukker
1 ss maisstivelse (maizena)
Bolledeig:
5 dl melk
50 g gjær
1 egg
950 g hvetemel
150 g sukker
1⁄4 ts salt
150 g smør i terninger
Syltet rabarbra:
2 stilker rabarbra
11⁄2 dl vann
1 dl sukker
1⁄2 dl eplecidereddik
Melisglasur:
150
g melis
1 eggehvite
1⁄2 ts sitronsaft (kan sløyfes)
Lag vaniljekrem først. Del vaniljestang i to på langs, skrap ut frøene og ha dem i en kjele
sammen med resten av ingrediensene. Visp alt godt sammen. Varm opp blandingen under omrøring til kremen begynner å tykne. Når kremen har blitt tykk og fin, trekk kjelen av platen og avkjøl kremen.
Trekk kjelen til side hvis det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen sprekke (skille seg). Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til passe konsistens.
Sett bolledeig. Bland sammen hvetemel, sukker og salt i en bolle. Varm melk til den er fingervarm, smuldre gjær i melken og pisk inn egg. Hell blandingen i bollen. Elt deigen på middels hastighet i en kjøkkenmaskin med eltekrok, ca. 10 minutter. Du kan også elte deigen for hånd.
Tilsett romtemperert smør i biter og elt deigen til den slipper bollen og er smidig og fin, ca. 10 minutter.
Dekk til bakebollen med litt plastfolie og sett deigen til heving på et lunt sted. Hev deigen til dobbel størrelse, ca. 1 time.
Lag syltet rabarbrasyltetøyet imens. Skrell rabarbra. Ikke kast skallet, det gir fin farge til laken. Kok opp rabarbraskall, vann, sukker og eddik i en kasserolle. Kutt rabarbra i små biter og legg dem kasserollen når sukkeret har løst seg opp. La det småkoke i 2 minutter. Avkjøl. Oppbevar gjerne syltet rabarbra på glass med lokk.
Smør en liten langpanne, ca. 25×35 cm med smør. Ha deigen i langpannen og klem den ut i formen. Lag små groper i deigen. Dekk til med plastfolie og sett deigen til etterheving på et lunt sted i ca. 30 minutter.
Trykk ned gropene en gang til og fyll dem med vaniljekrem og syltet rabarbra. Bruk en sprøytepose eller en liten teskje for å fordele vaniljekrem utover. Dekk til med plastfolie og sett deigen til heving i ytterligere 30 minutter.
Stekes i ovnen på nederste rille ved 225 grader i ca. 15 minutter. Sjekk med en pinne om den er ferdig stekt, bruker du mye fyll kan kaken være vanskelig å få gjennomstekt. Så ikke fyll den for mye med det gode fyllet.
Sett formen på en rist og avkjøl.
Bland sammen melis, eggehvite og sitronsaft til en glasur. Ha glasuren på kaken rett før

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×