kjevler
Alle innlegg Reisetips

Å jul med din glede-Eidsvoll 1814

0 Flares 0 Flares ×

Kalenderen viser starten av november og det veksler mellom snø, sludd og regn i lufta. Temperaturen er rundt null og det frister å gjøre noe som er av det hyggelige slaget. Eidsvolls historie og det som skjedde i de hektiske vårukene i 1814 har alltid fasinert meg,  Så når jeg oppdager at de har offisiell åpning av julebutikken er jeg ikke sen om å ta meg en tur opp til Eidsvoll.

Eidsvoll1814

Tradisjoner og spesielt mattradisjoner har vært en stor del av meg. Så da jeg tidligere i høst var på Eidsvoll i forbindelse med et foredrag om: Mat og drikke hos høy og lav i 1814, og med en tur inn i museumsbutikken, lovte meg selv at jeg skulle opp igjen og ta butikken i nærmere øyesyn når den åpnet julesesongen.

Det er noe fornemt over Eidsvollsbygningen, det slår meg hver gang jeg besøker stedet. Dette bildet ble tatt i midten av september, det var ikke helt det samme vakre været da jeg ankom Eidsvoll i går i sludd og regn. Men det har  selvfølgelig sin sjarm det også. Og det er jo tross alt snart adventstid.

eidsvoll1814
Eidsvoll 1814, 17 september 2016

 

Inngangen til museumsbutikken eidsvoll 1814

Utenfor butikken er det varsomt pyntet og i den enkle steintrappa og i inngangspartiet, er det kun plassert noen lykter med levende lys og noen grønne kranser. Så her er det gudskjelov ingen neonblinkende nisser eller reinsdyr som forstyrrer det høytidelige, vakre og litt nostalgisk huset. Jeg tenker at julenek og flere nisser settes nok fram jo nærmere jul vi kommer.


Inne i butikken er det ingen masete eller høylytt julemusikk, men fra høytaleren strømmer det vakker musikk som smyger seg inn i sjela og gir meg den gode følelsen. Her bydes det fram både hjemmebakte pepperkaker og nytrukket kaffe i krus. De kan virkelig dette med å behage sine kunder disse Eidsvollsdamene som jobber her. De skaper en god og avslappende atmosfære, og er tilstede om du skulle trenge en hjelpende hånd.

Lykter og nisse

Men det er en fare med en slik butikk, og det er selvfølgelig at du rett og slett ikke kommer ut fra butikken uten en lysestake, et vakkert kjevle,  serviettpakke med dekor fra tapetene i Eidsvollsbygningen, eller en eller flere av de vakre julekuler fra Glassklart og Anita Tjelta.

munnblåsteglasskuler

Anita Tjelta og Glassklart, som importerer og selger disse vakre håndblåste og håndmalte julekulene fra Polen var tilstede. Hun kunne fortelle at hun hadde kommet over disse vakre kulene, da hun hadde med seg en skoleklasse på tur til Polen for noen år siden. Disse kulene finnes det ikke mange av, og hver og en er unik og forskjellig.
Kulene får du kjøpt på Eidsvoll, på folkemuseet på Bygdø og på en rekke julemarkeder hvor Anita vil være tilstede.

Behandler du dem pent, er dette pynt du henger på treet år etter år og behandler med andakt. Og i tillegg tør jeg påstå at de går aldri av moten.

Har du lyst å ta en titt på facebooksiden hennes Glassklart og få en oversikt.

Jeg er sikker på at flere enn meg vil ha disse på ønskelisten i år.

gyngehest

I det gamle kjøkkenet i huset har de naturlig satt ut en rekke bakeutstyr som er til salgs.  Og er du som meg litt i overkant opptatt av baking, vil du helt klart falle pladask for disse vakre kjevlene som er frest ut i forskjellige mønstre. Så her er det kjevler både for store og små som du ser, så ingen skal føle at de ikke kan delta i årets kakebakst.
Jeg gleder meg og ser fram til å ta i bruk mitt, så følg med på bloggen og se hvordan jeg kommer til å lage vakre kjeks og kaker med vakkert rosemønster når det nærmer seg tiden for julebakst.

vakre-kjevler

Så har du lyst til å ta turen til Eidsvoll og besøke den nyoppussede Eidsvollsbygningen bør du  virkelig sette av en dag i nærmeste framtid. Eidsvoll 1814 byr på spennende omvisninger, og mange spennende foredrag for store og små, og da er det også obligatorisk med en tur innom denne flotte og unike museumsbutikken.

Her kan du lese mer om Eidsvoll 1814 og alt det spennende som foregår der.  her

Helgen 10. og 11. desember er det jul i Eidsvollsbygningen. Da bakes det i bakerovenen og det blir smakebiter på deilige julekaker.  Les mer om helgen her om du har lyst til å oppleve en litt annerledes og en mer rolig førjulsdag.

Du kan ta bilen opp, eller kjøre kollektivt. Å spasere fra togstasjonen til Eidsvollsbygningen tar ikke lange tiden.  Men ønsker du å ta bil er det parkering på området.

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×