goro-kaker
Alle innlegg Julekaker Oppskrifter

Goro eller gode raad

0 Flares 0 Flares ×

Gode raad, eller Goro som den som oftest blir kalt, er populære småkaker å bake til jul. Kanskje fordi de ser så tradisjonelle og flotte ut? Ikke vet jeg, men jeg synes kanskje at disse kakene er noen av de mest vanskelige kakene å bake. Deigen er ganske løs og den klistrer seg fort til underlaget om den blir for varm. Tilsettes for mye mel blir det ofte en melsmak på kakene, og det skal det ikke.
Lag en mal i papp som passer jernet og skjær ut passe størrelser på kakene.
Hold kjøkkenet så kaldt du kan, samt at du setter alltid deigen kjølig mellom hver gang du tar ut en ny deigklump og bruker malen til å lage kakene. Sett kakene kjølig etter at de er tegnet ut. Da blir det lettere for deg å steke fine kaker.
Bak goro med smult som er vært brukt til å steke smultringer eller annen smultbakst. Smult smaker i utgangspunktet veldig lite. Men brukes brukt smult som du skal i denne oppskriften, blir det en rundere smak på kakene. Dette er en oppskrift som jeg har fra min mor, men den står også i Henriette Schønberg Erkens store kokebok. Når du baker julekaker etter gamle oppskrifter må du bruke små egg. Egg tidligere var mye mindre enn de som vi får kjøpt i dag, derfor er det viktig at du i julebaksten bruker de små eggene og ikke de store.    
 

Ca. 50 stk.
1¾ dl kremfløte

1 egg
125 g sukker
175 g smør
175 g smult, brukt
½ ss vaniljesukker
1 ss konjakk
1 ss potetmel
1 ts revet sitronskall
475 g hvetemel
Visp fløten stiv.
Visp eggedosis av egg og sukker.
Bland krem og eggedosis.
Bland vekselvis i mykt smør, mykt smult, mel med krydder.
Smulten bør ha vært brukt til å koke smultringer i, da får kakene litt mer smak.
Det er viktig å få fordelt fettet jevnt. Er det igjen klumper, vil det lage hull i kakene.
Lag deigen dagen før den skal bakes ut. Kjevle deigen tynt som mulig.
Klipp mønster etter jernet, slik at du enkelt kan skjære ut riktig størrelse på leiven.
Sett de utskårne kakene kaldt og stek så de kalde kakene pent gyllenbrune i goro-jern.
Oppbevar i tett boks.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×