karamell-puddng
Alle innlegg Desserter Ett glass Oppskrifter

Luksus karamellpudding med lagret akevitt som godt følge

0 Flares 0 Flares ×

Akevitt har alltid vært ett naturlig følge til julens middager. Min første opplevelse med akevitt var da jeg som 1 åring dyppet fingeren i mammas akevittglass og jeg kan vel minnes at det ikke var noen stor suksess. Det ble ingen flere smakinger eller masing om hva som var i glassene og det gikk flere tiår før jeg tok sjansen på å smake det som stod i klunkeflasken som akevitten alltid var helt over i. Men årene går og smaken endres, så nå er den helt klart ett fast følge og en naturlig del ved mitt julebord også, Nå er det jeg som har den vakre klunkeflasken etter foreldrene mine stående på bordet.

Men i det siste har jeg oppdaget at akevitt også smaker nydelig til desserter og småkaker. 
Karamellpudding er min faste juledessert på julaften så i år vil det som det siste punktum bli skjenket ett lite glass med Gilde Ekstra Modnet juleaquavit 2017.  Denne akevitten har en velbalansert krydder- og fatpreg med god sødme og gir en lang ettersmak. Du må gjerne prøve den til småkaker også, men her har jeg en annen tradisjon som jeg ønsker å fortsette med, nemlig å servere ett lite glass med sherry til småkakene kl 14 julaften.

Verdens beste karamellpudding

karamell-puddng
Ide og matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe

8 porsjoner
Til glassering:
2 dl sukker
Puddingen:
5 dl kremfløte
4 dl melk
3 ss sukker
1 vaniljestang, delt på langs
8 egg
Smelt sukkeret forsiktig til karamell i en stekepanne eller direkte i formen over middels varme. Ikke rør i det mens det smelter, men rist forsiktig på pannen eller formen så det blir jevnt gyllent. Pass på så det ikke blir brent. Bruker du panne, hell ca- halvparten av den varme karamellen i ønsket form og vipp på formen eller formene rundt slik at det blir et jevnt lag karamell i bunnen og på kantene.
Kok opp fløte, fløte, sukker og vaniljestang og frø. Trekk kjelen til side og blandingen stå i 10-15 minutter for å trekke smak.
Visp eggene så vidt sammen og vend de, inn i den varme fløtemelken i en tynn stråle i formen gjennom en sikt. La formen eller formene med blandingen stå på benken og hvile i minst 30 minutter, slik at luftboblene forsvinner. Det er ett av tipsene for å oppnå en kremete pudding.
Sett ovnen på 120 grader og sett så formen eller formene i en langpanne og sett den inn nederst i ovnen
Hell på kokende vann i formen til vannet står til midt på formen/formene. Formen/formene skal alltid stå i vannbad. La formen stå i ovnen i ca. 2 timer. Steketiden vil variere litt fra gang til gang.
Sjekk med baksiden av en fuktet skje på overflaten av puddingen om den er fast og elastisk. Avkjøl puddingen i formen eller formene til neste dag.
Sett stekepannen med karamell tilbake på platen og tilsett ca. 1-2 dl vann. La det småkoke til all karamellen har løst seg opp i vannet. Sil sausen og avkjøl helt. Du må gjerne bare benytte sausen som den er og ikke koke den ut med vann. Det er helt opp til deg hva du ønsker og er vant med.
Sausen kan serveres som den er, eller blandes med krem eller fløte.
Pynt med krem og gjerne friske rips eller bringebær på toppen.

Gilde Juleaquavit ble lansert for første gang i 1988. Hvert år spares en andel Juleaquavit som benyttes som base for neste årgang. På den måten vil Gilde Juleaquavit alltid inneholde dråper fra alle tidligere årganger.

Juleaketvitt
Foto: Arcus

 

Akevitt er definert som et brennevin med hovedaroma fra karve og/eller dill. Akevitt skal inneholde minimum 37,5 volumprosent alkohol, og spriten kan fremstilles av korn, poteter eller andre jordbruksprodukter. I dag er det de nordiske land og Tyskland som fremstiller akevitt. Norsk akevitt skiller seg fra andre nordiske og tyske akevitter ved at den er produsert av potetsprit, og lagret på gamle sherryfat.

Ønsker du å bestille eller se om du finner aquaviten på ditt vinmonopol, kan du lese mer om drikken her.

https://www.vinmonopolet.no/vmpSite/Land/Norge/Gilde-Ekstra-Modnet-Juleaquavit-2017/p/3405501

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×