Alle innlegg Brennevin Drinker

Hei hå, nå er det jul igjen!

0 Flares 0 Flares ×

Det lakker og lir mot jul, og jeg kjenner at jeg ser fram til denne tiden av året. 

For meg som jobber som matjournalister er høsten vært preget av julemat, kaker, bakst og alt som har med jul å gjøre, men jeg er jo ikke alene om dette. Staben i Anora, de som blander og lager årets akevitter har lenge vært i julemodus. For  9. oktober var det duket for årets juleakevittlansering med Anora og som tradisjonen tro var kvelden preget av mystikk og hemmelighold, og som vanlig skuffet ikke akevittambasadør Atle Minotti og resten av gjengen i Anora. En må vel bare bøye seg støvet og ta av seg hatten for denne fantastiske kvelden.

Kveldens drink – Amanda Marchisio fra HIMKOK

Kvelden ble åpnet av Amanda Marchisio fra HIMKOK som serverte en akevittbasert cocktail som satte standarden.

Det perfekte uperfekte  julebordet

Årets tema og etikettdesign er inspirert av de gode samtalene og møtene rundt et dekket festbord.  På denne kvelden hadde de fått med seg interiørdesigner Aina Sollie Steen til å dekorere og komme med sine beste tips om hvordan man kan skape et minnerikt festbord. Sollie Steen er opptatt av gjenbruk og naturlige materialer når hun dekorerer, og har i den sammenheng også laget unike glass av gamle Gilde juleaquavit-flasker sammen med glassblåser Heidi Skofsrud hos Studio Sirkel, dette kommer jeg tilbake til i et senere innlegg om julens perfekte uperfekte julebord.

 

Juleakevittene ble etterhvert høytidelig presentert av dem som blander disse edle dråpene.  For hvert år siden lanseringen i 1988, har Gilde Juleaquavit blitt laget etter samme kriterium. Én andel av akevitten er modnet i ett år, én del er modnet i flere år og resten er den unike moderandelen.

Årets Kokk, 2023 – Håvard Werkland

Kveldens middag ble servert og laget av Årets Kokk 2023, Håvard Werkland og hans team. Det var ikke de tradisjonelle rettene, men på menyen stod det poetetsnacks, kveite, lam og en deilig søt og vakker dessert, og alt tilsmakt med akevitt. Og ikke nok med det, ble rettene servert med forskjellige akevitter som er nøye tilpasset de forskjellige rettene. Dette ble rett og slett et uforglemmelig måltid.

 

Gilde Juleaquavit 

 

Årets utgave er en rik og velbalansert akevitt med fyldige og intregrerte sherryfataromaer, litt sødme og en delikat krydderprofil. I tillegg har den et deilig innslag karve, vanilje, anis, karamell og tørket frukt. Gilde Juleaquavit passer derfor godt til alle julens måltider, men kanskje aller best til ribbe. Kr 434,90/ 70 cl

 

Gilde Juleaquavit 2023 Ekstra Modnet

Akevitten har en rik og konsentrert smak med innslag av vanilje og krokan fra fatmodning. Integrert krydderpreg med innslag av tørket frukt og florale smaker. Lang ettersmak med god og behagelig sødme. Akevitten passer utmerket som avec, til oster eller dessert. Dette er akevitten for dem som ønsker det lille ekstra! Kr 519,90/ 70 cl

 

For deg som ønsker å teste ut andre akevitter kan kanskje en av disse være av interesse.

Gammel Opland Juleaquavit er en rund og balansert akevitt og representer det ypperste av århundrelange håndverkstradisjoner. Den unike krydderblandingen fra 1872 kombinert med 5 års fatmodning gir en elegant akevitt med smak avkarve, anis, lakris, varm sitrus og florale noter, samt vanilje, krokan og tørket frukt. Kr 549,90/ 70 cl

Lysholms Høytid Juleaquavit er en moderne akevitt inspirert av Trøndelags farger og smaker. Den uslåelige kombinasjonen av tørket frukt og sjokolade bringer julehøytiden inn i hver dråpe. Akevitten er rund og fruktig med innslag av fatnoter, krydder, tindved og kakao. Kr 474,90/70 cl

Løiten Julaquavit er en blend fra nøye utvalgte Løiten-fat som gir et modent og fyldig preg, og smak av sitrus og lakris med noter av kanel og kardemomme. Akevitten får sødme og eikenoter fra 12 måneders modning på sherryfat, og er toppet med eksklusiv 10 år gammel Løiten Aquavit. Kr 364,90/ 50 cl

Strand Julaquavit har et rikt, avrundet krydderpreg fra klassiske akevittkrydder, i tillegg har den et fruktig innslag fra modne multer, og et spennende urtepreg fra kjørvel. Kr 414,90/50 cl

Simers Bohemens Jul har et fruktig urtepreg fra tørkede kaffebær, og et fyldig fatpreg fra tre års modning på sherryfat. Kr 374,90/ 50 cl

Aalborg Jule Akevitt har blitt laget på den samme suksessoppskrift de siste 40 årene. Den er fremstilt på destillat av karve-, dill og korianderfrø, og har deilig smak og lukt av karve, og ettersmak av appelsin, mandel og koriander. Kr 514,90/ 70 cl

Håvaldsen Juleaquavit har hint av lakris med balanserte innslag av krydder, sitrus og karve. Den har fatpreg med lang ettersmak floral med preg av karve, krydder og lette sitrustoner. Kr 414,90/50 cl

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×