Alle innlegg

I siste liten? Smakfulle forretter til juledagene med drikkeforslag.

0 Flares 0 Flares ×

Her er noen av de beste forrettene med sjømat som du kan servere i julen, i tillegg gir jeg deg noen gode vintips som passer godt.Trykk på navnet på vinen og kom direkte til vinmonopolet. Alle viner kan bestilles om de ikke finnes i basis. 

Kamskjell med smørsaus:

kamskjell med gourmetsaus

4 porsjoner

8 kamskjell
1 båt hvitløk
¼ – 1/2 rød chili
1 ss smør
Saus:
2 dl kraft fra kamskjellene
3 dl fløte
50 g smør
2 ss sitronsaft
Tilbehør:
8 asparges
salt og kvernet pepper
1 klype sukker
salat
Pynt:

4 skiver lime
koriander

Legg frosne kamskjell i en bolle sammen med finhakket hvitløk og chili uten frø.
Ta kamskjellene opp fra kraften når de er opptinte.
Hell kraften med både hvitløk og chili over i en kjele. Kok inn kraften til halv mengde eller litt mindre.
Hell på fløten å la den koke slik at den blir tykk og henger på vispen, dette tar litt tid.
Når sausen har kokt inn, og den henger litt på sleiven, piskes smøret inn. Sausen tykner jo lenger den koker, blir den for tykk tilsettes litt vann eller melk.
Tilsett litt sitronsaft, smak til med salt og nykvernet pepper.
Kok asparges sprø i litt salt og en liten klype sukker, ca.1 minutt, avhengig av tykkelsen på stilkene. Sukkeret gjør at asparges blir sprø.
Ha ca. 1 ts salt i pannen. Brun kamskjellene, kun kort tid, 1 – 2 minutt på hver side. Hvis du steker dem mer blir de seige.
Legg salat på en tallerkenene eller bruk skjellene og legg på kamskjellene og asparges. Pynt med litt lime og koriander på toppen. Hell på saus like før servering.
Server gjerne loff eller bagetter ved siden av.

Delaunay Ceptembre Sauvignon Blanc

Frisk og fruktig, balansert, med hint av sitrus, solbær og grønne epler. Passer godt til sjømat, men også som aperiff

Kr 110,40

 

 

Ch. Bonnet Blanc Reserve 2019 

Lukt av gule og grønne frukter, mineraler, med innslag av røyk og hint av eik. Lys gul farge med grønnskjær. 

229,90 kr

Varenr. 418001

 

Louis Latour Bourgogne Chardonnay 2022

Grønne, friske epler, sitrus og mineraler preger denne vinen og passer godt til kamsjell

Kr 249,90

Hummersuppe

hummersuppe

4 porsjoner

2 levende eller ferdig kokt hummer
1 bunt frisk dill
1 løk
2 gulrøtter
2 stilker frisk timian
7 hele pepper
2 ss tomatpuré
2 dl hvitvin, evt eplemost
7 dl hummerkraft
3 dl kremfløte
½ ts salt
½ ts kajennepepper

Tilbehør:
2 plater butterdeig
1 egg til pensling

Har du kjøpt levende hummer, legg hummeren på en skjæreplate og sett en stor kniv med tuppen ned mellom øynene og del hummeren i to, det er den beste og humane måten å ta livet av hummeren på. Kok opp lettsaltet vann og la hummeren trekke noen minutter. Har du kjøpt frossen ferdigkokt hummer trenger du jo ikke koke.

Ta ut kjøttet ved å trekke kroppen og klørne fra hodet. Knekk skall og klør med en nøtteknekker. Fjern den sorte tarmstrengen i kroppen. Legg kjøttet til side.

Legg de lettknuste skallene i en gryte. Tilsett løk, gulrøtter, timian, pepper og tomatpuré. La det surre i 1 minutt under omrøring. Hell over vin og buljong. Legg på lokk og la den småkoke på svak varme i 20 minutter.
Hell kraften gjennom en sikt og ha suppen tilbake i kjelen.
Brukes ukokt hummerkjøtt må kjøttet legges i kraften, slik at kjøttet blir kokt. Brukes ferdig kokt, kan kjøttet legges i de siste minuttene og bare bli varmt.
Tilsett fløte og kok inn til passe tykk suppe.

Smak til med salt og kajennepepper.

Skjær butterdeigplatene i trekanter. Pensle dem med egg og stek på 210 °C til de er hevet og gyllenbrune (ca. 8 minutter).

Fordel hummerkjøttet i skåler og hell over suppen.

Pynt med dill og gjerne klokjøttet.

Server med butterdeigtrekanter til eller server fersk loff eller toast til.

 

Laroche Le Petit Chardonnay 2022
Friskt anslag av eple, sitrus og noe florale toner. En forholdvis rimelig vin som også kan passe uten mat. 

Kr 114,90

 

Bilde av produktet Cabriz Reserva Branco Encruzado 2020

Cabriz Reserva Branco Encruzado 2020
Saftig og litt krydret hvitvin, preg av fersken og sitrus. Noe smak av fat, nøtter og litt mineraler. Passer også godt å nytes uten mat. 

Kr 179,90

 

Landmann Freiburger Steinmauer Chardonnay Trocken 2020

Saftig preg av modne epler og sitrus, litt krydder, nøtt og urter, hint av mineraler og fat.

Kr 219,90

Toast med røkelaks og dillkrem

toast-med-urtekrem

2 – 4 porsjoner

4 skiver pariserloff
1½ ss dill
75 g røkelaks
100 g kremost, naturell eller urter
3 ss melk
2 ss lodderogn sort
1 – 2 ss limesaft
evt litt grovkvernet pepper

Pynt:
litt dill

1 ss lodderogn sort
Stek loffskivene i stekeovnen ved 200 grader til de er sprø. Alternativt kan de ristes i brødrister.
Finhakk dill og kutt laksen i terninger. Bland kremost, melk, rogn, sitronsaft, hakket dill og 2/3 av laksen.
Smak til med litt lime, den gjør kremen frisk. Fordel laksesalaten på de stekte skivene.

Topp med resten av laksen, en liten skje med rogn og pynt med litt ekstra dill på toppen.
Kvern gjerne litt pepper på toppen.
Server gjerne en båt med lime ved siden av.

Drikkeanbefaling:

Anselmo Mendes Alvarinho Contacto 2022

Fyldig og kompleks. Lang ettersmak.

Kr 199,90

 

Monte del Frá Cà del Magro Custoza Superiore 2021

Fruktig og saftig med myk munnfølelse, preg av moden steinfrukt og krydder, litt urter og mineraler.

Kr 167,90

 

Esprit d’Éole Natural Wind

Frisk og balansert med vedvarende fruktaromaer i ettersmaken.

Kr 149,90

Potet og purresuppe med røkelaks

potetogpurresuppe

4 porsjoner

400 g poteter
1 purre
1 løk
1/4 rød chili, kan utelates
1 båt hvitløk
2 ss smør
1
 l vann
2 terninger kyllingbuljong
2 dl fløte, evt melk
ca. 1 ts 
salt
1/4 ts 
pepper

PYNT:
4 – 8 skiver røkelaks, kan utelates
olivenolje eller trøffelolje
Litt purre
Frisk gressløk

Skrell potetene og kutt i tynne skiver.
Vask og rens purren og skjær den i skiver.
Finhakk løk, chili og hvitløk ha alt i en kjele med smøret.
Fres alt lett i smør i ca. 2 minutter.
Tilsett vann, buljongterninger og fløte eller melk.
La alt koke i ca. 10 minutter,
Kjør suppen glatt med en stavmikser eller bruk en foodprosessor.
Smak til med salt og pepper.
Legg på roser med røkelaks, strø på litt purre og gressløk og server gjerne med godt brød ved siden av.

 

Une L’Atelier Pet Nat

Saftig og litt fast med myk brus, preg av røde bær, eple og fersken, litt krydder og kjeks.

Kr 191,30

Palmer Blanc de Blancs Brut

Frisk og fint balansert, preg av eple og sitrus, ettersmak med god lengde, streif av mineraler. Passer også godt som aperitiff 

Kr 699,90

 

 

Esprit d’Éole Natural Wind

Frisk og balansert med vedvarende fruktaromaer i ettersmaken.

Kr 149,90

 

 

Kongekrabe med chili og asparges

4 porsjoner

2 klør kongekrabbe
1 båt hvitløk
1/2 rød chili uten frø
2 dl kraft fra kongekrabben
3 dl fløte
1 ss smør
2 ss sitronsaft
1 pk asparges
litt salat
4 skiver lime
dill
Legg frosne kongekrabbe i en bolle sammen med finhakket hvitløk og chili
Har du opptinte kongekrabber, kok litt kraft på skallet og bruk det.
Ta kongekrabbeklørne opp fra kraften når de er tinte. Ta vare på kraften, den er utgangspunkt i sausen som skal lages.
Fjern skallet av kongekrabbene, bruk gjerne en saks og klipp opp skallet.
Ha kraften i en kjele og kok inn kraften til halv mengde eller litt mindre sammen med finhakket hvitløk og chili.
Hell på fløten å la den koke til passe tykk saus, dette tar litt tid, så pass på slik at sausen ikke brenner seg.
Når sausen er passe tykk piskes smøret inn. Tilsett litt sitronsaft og smak til med salt.
Kok asparges sprø i litt salt og en liten klype sukker, ca. 2 minutter.
Stek kongekrabben, kun kort tid, ca .1 minutt på hver side.
Legg kongekrabbe og asparges på litt salat i en liten bolle eller en tallerken.
Hell over saus og pynt med en skive lime og dill på toppen.
Server gjerne bagetter ved siden av.

Bilde av produktet Cabriz Reserva Branco Encruzado 2020

Cabriz Reserva Branco Encruzado 2020
Saftig og litt krydret hvitvin, preg av fersken og sitrus. Noe smak av fat, nøtter og litt mineraler.

Kr 179,90

 

 

Von Buhl Ungeheuer GG

Lang ettersmak med fruktig og mineralsk avslutning. Passer også godt som aperitiff.

Kr 399,90

 

 

Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc Organic 2022

Ung, frisk og fruktig, preg av urter, sitrus og litt stikkelsbær.

Kr 144,90

 

 

Foto Kim Holthe og matstylist: Kristin Jøtun

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×