Juleribbe
Alle innlegg

Den lille julemiddagsboken med drikkeanbefalinger

0 Flares 0 Flares ×

Julaften og romjulen er for meg den høytiden jeg gleder meg mest til gjennom året. Lunheten som oppstår i huset når det knitrer godt i peisen, de gode juleluktene som ribbe, pinnekjøtt og ikke minst rødkålen som alltid må kokes lille julaften, vitner om at høytiden er i gang. Julen byr på lange og gode middager sammen med familie og gode venner. Å be til gjestebud har vært tradisjon i Norge i mange hundre år. Våre tradisjonsrike juletradisjoner er videreførte skikker fra katolsk tid. Før reformasjonen i 1536 var hele desember fastetid hvor en kun fikk lov til å spise fisk og grønnsaker. Det var ikke før 1.juledagsmorgen det var tillatt å spise kjøtt.
Det er mange måter å feire jul på, men felles for de fleste av oss er at vi ønsker et fellesskap med slekt og gode venner rundt bordet. Når jeg sier jul, sier jeg nesten julemat i samme åndedrag. For meg henger julekosen også sammen med at vi spiser og drikker mat som vi ellers ikke nyter resten av året.
Utvalget av forskjellige øltyper, akevitt og vintyper er stort og det er fort gjort å gå seg vill i valgene. Derfor har jeg tatt meg en ringerunde for å få ekspertenes tips.
Øl og akevitt er tradisjonelt det som drikkes til de tradisjonelle julemiddagene.
Jeg startet derfor med å ta kontakt med Hege Ramseng i Bryggeriforeningen.
Hege kan fortelle at det finnes noen enkle kjøreregler når du skal velge øl til julematen.
– «det du bør gjøre er at du bør ta høyde for hvor kraftig og fet maten er, og prøv å finne smaker som balanserer hverandre og ikke konkurrerer». Hun kan videre fortelle at salte, syrlige, røkte. krydrede eller bitre retter og ingredienser bør du utvise forsiktighet med svært bitre øltyper. Smaksopplevelsen kan bli skarp, metallisk og bitter dersom du ikke støtter opp raust med sødme i maten eller ølet. Så finn en rød tråd med smaker som går igjen både i maten og ølet. Til fet mat kan du også godt gå opp i prosent.
Når det gjelder akevitt er det noe av de samme kjørereglene i følge Halvor Heuch hos Arcus. Tradisjonelt har folks valg av drikke vært at folk har holdt seg til ett merke. Men nå er det mer akseptert blant folk at ulike akevitter passer til ulike retter. Dette vil du se når du går igjennom valgene til de forskjellige matrettene jeg har lagt opp til. 

Vin i stedet for øl og dram til den tradisjonelle julematen? Ja ikke noe feil i det i følge Annette Storm hos Autentico. Stadig flere velger nemlig vin til både pinnekjøtt og ribbe selv om norsk tradisjonsmat kan by på noen utfordringer for vinene.

Noen av vinene jeg har valgt ut må bestilles, for enkelte kan dette oppleves som litt tungvint. Men det er ikke det. Du går bare inn på vinmonopolets nettside og bestiller det du måtte ønske. Deretter blir dette levert på ditt nærmeste pol, eller du kan til og med få det levert på døren.

Ønsker du ett alkoholfritt drikke alternativ har jeg lagt ved noen tips på dette også. Her skal det være noe for alle.

Juleribbe:  Bildet er klikkbart, så trenger du oppskriften er det bare å klikke deg inn og få inspirasjon til den fristene ribba.

Juleribbe
Ide og matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe

Drikkeanbefaling:

Som naturlig følge til ribbe har det vært tradisjon på å servere øl og akevitt, men noen ønsker å få servert ett godt glass med rødvin eller hvitvin i stedet for det tradisjonelle. Så her vil du få drikketipsene på både øl, akevitt og vin. I tillegg får du tips til ett alkoholfritt alternativ. Så da håper jeg du finner noe du har lyst til å prøve til julematen i år.

Øl til julemat:’

Øl en juletradisjon
Lutefisk og rakfisk ble spist på 1400 – 1500 tallet. Og enkelte juletradisjoner som det å brygge øl føres helt tilbake til hedensk tid da de feiret en høytid som de kalte «jol». Det var nedfelt i loven at nære naboer skulle gå sammen og drikke øl som en hellig handling. Først var dette en ære for Odin og Tor, men når Norge ble kristent, ble denne loven videreført og nedtegnet i Gulatingsloven, men da skulle det drikkes til ære for Jesus og jomfru Maria.

Det finnes noen enkle kjøreregler når du skal velge øl til julematen, bør du ta høyde for hvor kraftig og fet maten er. Prøv å finne smaker som balanserer hverandre og som ikke konkurrerer.

  • Til fet og kraftig mat, som ribbe og pinnekjøtt, bør man velge et juleøl med mye smak og sødme, og gjerne også et godt innslag av bitterhet.
  • Til litt lettere julemat som skinkestek, rull, kalkun, lutefisk og rakefisk velger vi gjerne et øl som har lett maltsødme og fruktighet samt avstemt bitterhet.
  • Sammen med juletorsken smaker et vinøst, sødmefylt og fruktig juleøl perfekt.
  • Sammen med salte, syrlige, røkte, krydrede eller bitre retter og ingredienser bør du utvise forsiktighet med svært bitre øl. Smaksopplevelsen kan bli skarp, metallisk og bitter derom du ikke støtter raust med sødme i maten eller ølet.
  • Finn en rød tråd med smaker som går igjen både i maten og ølet.
  • Til den feteste maten kan du også godt gå opp i prosent.
  • Til lutefisk bør du ta utgangspunkt i tilbehøret når du skal matche med øl, siden det er de smakene som ofte er mest fremtredende. Velg et fyldig øl som har nok sødme til å balansere både salt og fett.
  • Skal du servere litt av det ene og litt av det andre, kan det lønne seg å gå til innkjøp av en god allrounder. Øl som kan passe til det meste av julemat er også perfekt til buffeter og julefrokoster, når man spiser mange ulike retter.
    (Kilder: Henning Denstad Ølblogg, Ølakademiet, Vinmonopolet, bryggeriene)

Ribbe Når du skal velge drikke til ribbe bør en ta hensyn til tilbehøret. Til ribbe serveres det både rødkål, svisker og epler har jo mye sødme, og sammen med de kraftige medisterkakene, potetene og brun saus – krever måltidet drikke med kraft, noe sødme og gjerne også en del fruktighet.
Øl og akevitt:

juleol

St. Hallvards Støtte-Jul  (St. Hallvards Bryggeri), 4,7 %

Denne ølen har en smak av sjokolade, kaffe, røstet malt, svisker og er ett godt valg til ribbe.

Ønsker du ett sterkere øl, er klassiske Dahls Juleøl Sterk (6%) ett godt valg. 

 

 

Akevitt:
juleakevitt17

Årets juleakevitt er den 30 i rekken og laget av Halvor Heuch, akevittens far.
Dette er en smaksrik og velkomponert akevitt som egner seg til tradisjonell julemat. Årets Juleaquavit har et tydelig krydderbilde med godt integrert fatpreg og lang ettersmak, og tradisjonen tro inneholder den dråper fra alle de tidligere årgangene. Fint krydret akevitt med antydning til sødme og fint integrerte fattoner. Kr 400,-

 

 

 

Vinanbefalinger:

ribbevinGrevinnen og hovmesteren
Det blir ikke ordentlig jul uten alle nordmenns favorittsketsj på lille julaften. Den lettere beduggede hovmesteren har snøvlet og snublet seg over tigerskinnet i sort-hvitt siden 1963. Hvert år er det de samme faktene og de samme drikkfeldige gjestene som ikke er der.Nå ble det ikke servert rødvin til rettene James serverte Grevinnen men om du har lyst på en vin til ribba, kan dette var en valg. Denne  vinen har smak av dyp rød frukt, gode toner av plomme, sjokolade og krydder. Dette er en fyldig vin med lang og vedvarende frukt og en passe krydret avslutning. Denne må bestilles MP nr. 650401, Bestillingsutvalget. VMP pris: 139,90,-

ribbevin

Antiche Terre Ripasso, Italia
Dette er en fruktig og fyldig valpolicella med duft av kirsebær og mørk sjokolade. Druene håndplukkes og gjennomgår en gjæring. Deretter tilsettes vinen drueskallet fra produksjonen av Amarone vinen. Så gjennomgår vinene en annengangsgjæring og deretter lagres vinen i 10 måneder i små franske eikefat. Denne passer godt til ribbe, men også god til lam, ost, pasta og storfe.
Vinen finnes i basisutvalget og koster kr 150.

 

Tandem Ars in Vitro
Dette er en vegansk vin, noe som betyr at denne vinen er laget uten bruk av tilsetningsstoffer for å gjøre vinen ren og klar, for eks. gelatin eller eggehviter. V
inmakeren José klarer vinen gjennom at la vinen bare stå rolig i sine kar. Han bruker tiden isteden og lar stoffer og sediment synke stille og rolig til bunn. Så på flaske! Den passer godt til  kraftige retter som ribbe. Varenr 9030801 – 159,50 kr (bestillingsutvalget)

Pinnekjøtt 
Bildet og overskriften er klikkbar, så trenger du oppskriften er det bare å klikke deg inn og få inspirasjon til  å lage det fristene pinnekjøttet.

Pinnekjøttet  slik vi kjenner de i dag har lang tradisjon og er dokumentert tilbake 1700-tallet, men tradisjonen er nok sannsynligvis atskillig eldre enn det. Pinnekjøtt ble antagelig ikke brukt til juleaftensmat før etter reformasjonen. Kjøttet gjennomgikk den samme konserveringsmetoden da som nå, nemlig at fersk kjøtt ble lagt til salting, og deretter hengt til tørket. Enkelte steder fikk kjøttet seg en tur innom pipa for røyking. Deretter ble det bløtlagt noen dager i vann, for så å legges på ett nettverk av bjørkekvister og dampet over åpen ild. Alt ble brukt før, så kjøttkraften som ble igjen etter kokingen ble brukt til kjøttmølje. Flatbrød ble dyppet i kraften og så skulle kraften siles av og så spiste en flatbrødet gjerne med tyttbærsyltetøy eller annet søtt. Pinnekjøtt eller saueribbe var for en del år siden en godt bevart hemmelighet i daldypene langs Vestlandets fjerne fjorder. Men heldigvis erobrer nå denne særnorske og spennende smaken det ganske land. Klikk på linken og få oppskrift på pinnekjøtt og verdens beste kålrabistappe, kålrotstappe eller rotmos som mange kaller det.

pinnekjott med drikke

Øl og Pinnekjøtt:

Pinnekjøtt er som kjent ganske salt, og hvis det i tillegg er røkt, så har du to kraftige smaker å ta hensyn til. Her kan du enten skape en kontrast og velge et alkoholsterkt sødmefullt øl (f.eks et belgisk klosterøl) eller du kan fremheve røyksmaken ved å velge øl som gjerne har røkt malt i seg. Det kan også være en fordel å ha en del bittertoner i ølet for å rense munnen for fettet og balansere ut saltsmaken.

ol-til-pinnekjottFærder Røkelse (7,2 %): Tydelig røykpreg med innslag av salt lakris. Også røykpreget på smak. Litt røstet preg, som balanseres av god sødme.

Til urøkt pinnekjøtt kan man gjerne ta en frisk og humlepreget IPA.  F.eks. Ægir IPA (6,5 %), som er aromatisk og sødmefylt, men likevel med en god bitterhet.

vis du har lyst på noe annet enn øl og akevitt til årets pinnekjøttt kan en cremat eller en champagne kan det være ett godt valg.


Akevitt og Pinnekjøtt:

pinnekjottakevittGilde Aquavit Smaladram er laget av kjærlighet til vestnorsk tradisjonsmat som pinnekjøtt, fårikål, smalahove og andre klassikere av røkt og saltet sauekjøtt. Raust med karve og en liten anelse sitrus gir en kraftig og smaksrik akevitt som passer helt perfekt til det salte kjøttet. Modning på sherryfat avrunder smaken og gir en sødme som harmonerer godt med klassisk tilbehør som kålrotstappe og mørkt øl. Kr 310 for 0.5l

https://www.vinmonopolet.no/vmpSite/Land/Norge/Gilde-Smaladram/p/167502

 


Vin og Pinnekjøtt

Hvis du har lyst på noe annet enn øl og akevitt til årets pinnekjøtt kan en Cremant eller en Champagne være ett godt valg.

Leclerc Briant, Champagne
julevinVelger du champagnen så har denne en delikat duft av friske og modne epler, sitrus, blomster og ett snev gjærbakst dukt og smak.
Det som er spesielt for champagner er at de ofte har små og behagelige bobler som forsvinner i munnen. Fruktig men tørr med svært god lengde. Denne kan i tillegg nytes til aperitif,
fisk og skalldyr, god spekemat og lyse kjøttyper om du ønsker det.
Leclerc Briant, Champagne, kr 380 og finnes i bestillingsutvalget og  må bestilles gjennom ditt nærmeste pol.

 

 

ribbevinGrevinnen og Hovmesterens rødvin 2016
Denne vinen har en dyp rød frukt, intense toner av plomme, sjokolade og krydder. Elegant og fyldig med lang og vedvarende frukt og en behagelig krydret avslutning. En god vin til pinnekjøtt.
VMP nr. 650401, Bestillingsutvalget. VMP pris: 139,90,-

 

 

 

Vilstek eller dyrestek med soppstuing og stekte poteter.

Bildet og overskriften er klikkbar, så trenger du oppskriften er det bare å klikke deg inn og få inspirasjon til  å lage den fristene viltsteken. 

Noen ganger er kun det beste godt nok. Filet av rådyr, rein eller hjort er vilt som garantert gir store matopplevelser. Dette er perfekt mat å invitere gjester på enten i romjulen eller på nyttårsaften!

dadyr-vilt
Ide og matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe

Drikkeanbefaling:
Til denne viltsteken kan en drikke både øl, akevitt og vin. Det mest vanlige er nok en rødvin med kraftige smaker. Men igjen er det helt opp til deg hva du og gjestene dine vil ha. 

Øl og viltstek:
Frydenlund Juleøl.
Ringnes Sterk Juleøl
Berentsens Julefnugg

Akevitt og viltstek:

Gammel Opland
Ønsker du å servere en akevitt til denne retten vil Gammel Opland passe. Dette er en akevitt med god fylde og fint preg av karve, sitrus, anis og hit av fat som vanilje og sherry. Gammel Opland, 70 cl k 439,

 

 

 

Vin og vilt:

Masi Campolongo di Torbe Amarone della Valpolicella Classico 2007
Dette er vinen om du virkelig skal kose deg og unne deg noe godt. Denne amaronen har en kraftig smak av frukt og mørke bær som skogsbbær, kirsebærmarmelade og svisker. Den har en kraftig og intens smak med god fylde. I tillegg til å passe perfekt til storvilt passer den også til storfe, ost og ikke minst mørk sjokolade

Denne vinen må bestilles og koster Kr. 800,-

 

 

Hedonist Cabernet Sauvignon

Wvin til ribbealter Clappis, vinmaker i McLaren Vale i Australia, har jobbet etter biodynamiske prinsipper siden 30 år. Når man dyrker biodynamisk er målet å styrke jordsmonnet ved hjelp av ulike preparater fra dyr, planter og mineraler. Han gjør alt etter boken og det funker!
Denne vinen har intens duft, modne mørke bær, krydder, mørk sjokolade og sorte oliven. Kraftig smak med god fylde, balansert syre og saftig ettersmak.
Varenr 1823901 – 219,50 kr (bestillingsutvalget)

 

 

Cvin til vilthateau Musar Red 2010
Dette er en spennende vin med masse smaker. Denne vinen produseres i Libanon. Landet ligger solbadet store deler av året og vinmarkene finnes først og fremst i Bekaadalen på rundt 1000 meters høyde. Det er høyden og de kalde nettene som gjøre at Musar sine viner blir balanserte selv om solen steker. Høres et møte mellom østens sofistikerte og varme kryddertoner og klassiske franske viner spennende ut, så er dette vinen å velge. Nyt den uforstyrret ved bare å lukte og smake på alle lagene av aromaer eller prøv den til retter av lam fra gryte eller grill. Den passer svært godt med vilt – fileter av reinsdyr, stek, skogsfugl. Går godt med tradisjonell viltsaus med fløte og den komplekse smaken med frukt og varme kryddertoner er også nydelig til innslag av sopp. Lagrer svært godt og tåler fint et tiår eller tre med stabil temperatur.
1005301 Chateau Musar Red 2010  75cl kr 329,90

 

vn til viltAntiche Terre Valpolicella Superiore Ripasso 2015
Denne vinen er bløt og smaksrik, og har ett preg av tørket frukt og røde bær med en svakt bitter ettersmak. Passer godt å servere til vilt om du ikke har lyst på en tung Amarone. Kr 190

 

 

 

 

Røkt lammelår med Waldorfsalat

Bildet og overskriften er klikkbar, så trenger du oppskriften er det bare å klikke deg inn og få inspirasjon til å lage det fristene lammelåret.

Er du glad pinnekjøtt vil du elske denne middagsretten. Ønsker du kan du bytte ut Waldorfsalaten med kålrabistappe er det fult mulig det også og veldig nydelig Oppskriften på stappe finner du under pinnekjøttoppskriften

røkt lammelår
Ide og matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe

Drikkeanbefaling:
Øl og røkt lammelår:
juleolDahls Juleøl (6,5 %) er et godt følge. Et rikt juleøl med god friskhet og balansert bitterhet som tar både røyken, lammefettet og den kremete salaten.

Er lammelåret ganske lettsaltet, kan en klassisk pilsnertype, som f.eks. Aass Premium Pilsner (6,5 %) fungere godt.

 

juleakevittAkevitt og røkt lammelår:
Steinvikholm Aquavit
Lagd etter gamle tradisjoner i Stjørdal, og lagret på gamle sherryfat. Akevitten er ravgul og whiskyaktig med tiltalende dufter av røyk, karve, tørket appelsinskall og fennikel.
Kr. 499,90

Vin og røkt lammelår: 
HvitvinMasi Masianco 2015 
Dette er en fyldig hvitvin med blomsterpreg og friske grønne og gule frukter. På smak er det fruktig, bløt og lett krydderpreget og med innslag av eple, sitrus og urter. Vnr: 4222101, Kr 135.

 

 

 

vin til jul

 Deux Roches Saint Veran.
Dette er en vin med god fylde. Den er smaksrik med ett hint av honning. Denne vinen har duft av sitrus og eksotisk frukt og passer godt til røkt lammelår.Vnr:9196001, Kr 229,90

 

 

 

Cantina Zaccagnini Montepulciano d’Abruzzo dal Tralcetto – pinnevin

julevinVinen har mørk rødlilla farge og dufter av mørke skogsbær, som  bjørnebær og moreller, fiol og noe
krydder. Smaken bærer preg av bær og har god fylde, lang frisk og fast ettersmak. Dette er
en fruktig og smaksrik vin som går godt sammen med de fleste kjøttretter av lam, okse og svin samt til pizza og kraftige pastaretter. Vnr: 4513001, Kr 150,- 

 

 

Svinefilet med blåmuggsaus
Bildet og overskriften er klikkbar, så trenger du oppskriften er det bare å klikke deg inn og få inspirasjon til  å lage den fristene svinefileten.

Svin er mer enn bare ribbe i jula, prøv en deilig indrefilet og lager du denne deilige sausen ved siden av, vil dette bli en av dine favorittsauser framover. Denne sausen passer like godt til kalkun og kylling.

svinefilet med blamuggsaus

Øl og svinefilet:
Berentsen julefnugg
Ringnes Sterk Juleøl
Nøgne Ø Global Pale Ale
Hansa Spesial Hvete
Aass Bock

Akevitt og svinefilet:
juleakevitt17
Gilde Juleaquavit 2017
Årets juleakevitt er den 30 i rekken og laget av Halvor Heuch, akevittens far.
Dette er en smaksrik og velkomponert akevitt som egner seg til tradisjonell julemat. Årets Juleaquavit har et tydelig krydderbilde med godt integrert fatpreg og lang ettersmak, og tradisjonen tro inneholder den dråper fra alle de tidligere årgangene. Fint krydret akevitt med antydning til sødme og fint integrerte fattoner. Kr 400

 

 

Vin og svinefilet:
Masi Campofiorin 50 
juledrikkeDette er en vin som er noe utviklet men har ett fint innslag av mørke bær, litt tørket frukt, urter og fat. Den har en god ettersmak og smaken varer. VNR: 2014 333901, Kr 160,-

 

 

 

 

Umberto Cesari Ca´Grande Sangiovese Superiore 2016
vin til julemiddagerUng og saftig, med fint preg av røde bær og grønne urter. Aromatisk med tydelig preg av røde og mørke bær. En vin med god lengde og behagelig tanninstruktur, gjør dette til en vin det er trygt å sette frem til julematen enten det er ribbe eller kalkun som står på menyen.
VMP nr. 7872401. Kr 109,-

 

 

 

 Villa giada suri Barbera d`Asti

julevinDette er en ung, fruktig og ørlite sødmefull vin med preg av røde bær og urter, frisk ettersmak. Denne passer til lyst kjøtt som svin og kylling. Vrnummer: 1543101, Kr 140,-

 

 

 

 

 

Viltgryte med kantareller og potetpuré

Bildet og overskriften er klikkbar, så trenger du oppskriften er det bare å klikke deg inn og få inspirasjon til  å lage den fristene viltgryta.

Enklere og bedre enn dette skal du lete lenge etter. Sprøstekt kantareller og deilig potetpure gjør denne retten eksklusiv uten at du sliter deg ut med mange på besøk.

viltgryte

Drikkeanbefaling: 
Øl og viltgryte: 
juleolSødmen fra  viltkjøttet, soppen og den kremede potetpureen bør kombineres med både sødme i ølet, litt bitterhet og fruktighet  i ølet. Aja Julekvad (10%) i klosterstil er ypperlig følge.  God syrlighet, vinøs med smak av karamell og nøtter.

 

 

 

Akevitt og viltgryte:  

akevittGilde Aquavit Fjøllmat er en klassisk fatmodnet akevitt, krydret på tradisjonelt vis. Den milde og runde smaken med innslag av røkt malt passer perfekt til det tradisjonsrike spekemåltidet som serveres i den norske fjellheimen.
Kr. 424,90

 

 

Vin og viltgryte: 

muga-jule-vin-Bodegas Muga Muga Reserva 2013

Den er smakfull og konsentrert med tydelige aromaer av mørke bær og plommer med innslag av krydder og toner fra eikefat. VInen består av en miks av tempranillo, garnacha, graciano og mazuelo fra gamle vinstokker. Passer med smakfulle retter av okse, lam, smakfullt svinekjøtt og vilt. Kommer I gaveeske,  kr 230,-

 

Musso Pinot Noir 2016
vin til jul

Smaksrik og lett sødmefull, preg av tørkete frukter. Fast og svakt bitter ettersmak. (2011)Kr. 369,90

 

Masi Costasera Amarone Classico 2012
julevin
 Dette er en smaksrik og lett sødmefull vin med preg av tørkete frukter.
Fast og svakt bitter ettersmak. Passer perfekt til vilt og storfe med tunge sauser.
Varenr:774101Kr. 369,90

Sennepspanert kalkunbryst

Bildet og overskriften er klikkbar, så trenger du oppskriften er det bare å klikke deg inn og få inspirasjon til  å lage det fristene kalkunbrystet.

Følg oppskriften her eller lag din egen panering av brød, hasselnøtter og sesamfrø om du har heller lyst på det. Men prøv deg på denne for jeg er sikker på at du kommer til å like denne.

sennepspannert kalkun

Vin og sennepskalkun:

Tommasi Rafaél Valpolicella Classico Superiore 2015
julevinMørke bær, hint av vanilje, lette kryddertoner med lær og kirsebær er det som karakteriserer denne vinen. Vinen har mye kirsebær og mørke skogsbær, med intense kryddertoner,  lang ettersmak med bær og litt skogsbunn. En vin det er lett å sette frem til både kalkun, forretter av storfe, faste oster og alt av spekemat. Vnr:
621801, Basis, kr 180,-

 

 

Pestre Hautes Côtes de Beaune Blanc
vin til julChardonnay fra Burgund er et «must» i jul. Pestre Hautes Côtes de Beaune Blanc  fermenteres og modnes i brukte ganske gamle franske eike-fat, det gir et diskret og elegant fatpreg. Vinen er et kjempegodt alternativ til lyst kjøtt som kalkun.  
Varenr 5985701 – 199,50 kr (bestillingsutvalget)

 

 

 

 

 

Antiche Terre Villa Vittoria Corvina 2016
julevinDenne vinen er saftig på smak med preg av røde bær og urter. Duften er ung og fruktig også med preg av røde bær og urter.
Varenr: 5220101 og koster Kr 125,-

 

 

 

 

 

HvitvinMasi Masianco 2015
Dette er en fyldig hvitvin med blomsterpreg og friske grønne og gule frukter. På smak er det fruktig, bløt og lett krydderpreget og med innslag av eple, sitrus og urter. Vnr: 4222101, Kr 135.

 

 

 

Lutefisk
Bildet og overskriften er klikkbar, så trenger du oppskriften er det bare å klikke deg inn og få inspirasjon til  å lage den fristene lutefisken.

Lutefisk er et helt spesielt og velsmakende måltid basert på eldgamle norske tradisjoner. Vi anbefaler å tilberede fisken i stekeovnen. Slik får den godgjort seg i egen kraft og dermed den beste smak og perfekt konsistens.

lutefisk-med-tradisjonelt-tilbehor
Matstyling: Kristin Jøtun Foto: Kim Holthe

Akevitt og lutefisk:
Gilde Norsk Lutefisk Akevitt
lutefiskakevittGilde Aquavit Lutefisk er en mild og godt avrundet akevitt, med et pent integrert krydderbilde. Sherrytoner og eik fra spanske sherryfat gjør akevitten spesielt velegnet til det klassiske norske lutefiskmåltidet med ertestuing, bacon og gode poteter.
Kr. 424,90

 

 

 

Øl og lutefisk:

Balder Bergen Pale Ale, 

Berentsen Juleøl

Frydenlund Juleøl.

Nøgne Ø Saison

Hansa Spesial IPA

Aass Bayer

Kveite med spekeskinke

Bildet og overskriften er klikkbar, så trenger du oppskriften er det bare å klikke deg inn og få inspirasjon til  å lage den fristene kveita med spekeskinken.

Kveite er virkelig den flotteste festfisken du kan tenke deg. Hvit og fin i kjøttet og nydelig på smak. Pass bare på at du ikke steker den for mye, for da blir den tørr. Rull den inn i spekeskinke, lag en god rødvinssaus og server stekte poteter til.

kveite parmaskinke rodvinsaus
(Matstyling: Kristin Jøtun, Foto; Kim Holthe)

Vin og Kveite med spekeskinke:

JulevinA.A. Badenhorst Secateurs Chenin Blanc
Frisk, fyldig og flott vin med duft av moden sitron, appelsin, blomster og en røykaktig mineralitet. Balansert og fruktig og lett fedme. Vinen passer til det meste av fisk og skalldyr, kylling, spekemat og grønnsaker.Vnr:1695701 kr 165,- Basisutvalget

 

 

 

 

Julevin

Louis Guntrum Riesling 
Nordmenn har fått øynene opp for vinene riesling. Denne vinen har en mineralsk duft og har gode aromaer av modne grønne epler og fersken og pærer.
Varenr 7651401 – 189,50 kr (bestillingsutvalget)

 

 

 

 

Alternative drikker:

Det er en del om ønsker alkoholfritt alternativer i jula. Det er mye å velge mellom, en alkoholfri øl eller en most av epler passer godt å servere til den fete maten som ofte serveres i jula.

Santa Clausthaler
Hansa Null
Hansa vørterøl
Munkholm juleøl
Ringi eplemost eller Dyre eplemost
Vår eple og rabarbra,
Vår eple, rød rips og rabarbra

 

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×