dekk-et-fint-bord
Alle innlegg Rengjøring Vaskemetoder Vaskemidler

Vasker du de fine vinglassene dine sammen med resten av oppvasken? Da kan du risiktere stygge og ødelagte glass

0 Flares 0 Flares ×

Har du fine vinglass stående i skapet, men noen av dem har fått stygge skjolder og melkehvitt utseende? Synd, for da kan jeg ikke hjelpe deg så mye. Men følger du disse rådene jeg gir deg her, vil det sikre deg at glassene dine forblir blanke og gjennomsiktige, uten belegg og riper i årene som kommer.

Melkehvite flekker  på glassene er nesten umulig å få bort i etterkant, men ønsker du  å fjerne det, kan glassene sendes bort til syrevask til profesjonelle aktører som har utstyr som fjerner dette belegget. Men det koster ofte mer enn det smaker, og det kan være billigere å kjøpe nye glass enn å rette opp det ødelagte.
Men for å slippe å kjøpe nye glass, er det lurt å forebygge glasskorreksjon gjennom at du vasker glassene skånsomt og effektiv i oppvaskmaskinen og ikke over 55 grader, eller behandler glassene med varsomhet når du vasker dem for hånd.
Følger du rådene mine her vil du ha flotte og nydelige glass i lang tid framover.

glass-christer-berens
(Foto: Orrefors by Christer Berens)

Glassvask i oppvaskmaskin – ikke over 55 grader:
De fine glassene dine liker ikke høy temperatur på vannet det vaskes i, dette er ofte noe vi synder mot. Vi tror antagelig ikke at det blir rent om det ikke vaskes på kokevask eller på høyere temperatur enn 55 grader, men jeg kan garantere deg at det blir det selv med bare lunkent vann og såpe.
Men for mange av oss er det heller ikke alltid like enkelt å få det til ettersom vi gjerne vil fylle opp oppvaskmaskinen med både bestikk og service. Vi er jo opplært til å ikke sløse med elektrisitet, vann eller oppvaskmiddel. Men for å ta vare på de fine glassene vil jeg anbefale deg å bare fylle oppvaskmaskinen med glass og kjøre den på et kort, skånsomt vaskeprogram som mulig og ikke over 55 grader.

Ikke overdoser vaskemiddel:
Les alltid oppvaskmiddelets anbefaling på dosering. Jeg liker å bruke pulver, det sikrer at vaskemiddelet løser seg opp i maskinen og jeg er alltid sikret et godt vaskeresultat. Tabletter er kanskje enklere, men det er både fordyrende og jeg opplever ofte at tabletten ligger uoppløst inne i maskinen uten at de får gjort jobben de er satt til.

Glansemiddel, ikke bare tull, det har helt klart sin funksjon.
Du tenker kanskje at det ikke er nødvendig, men det er det helt klart. Å tilsette glansemiddel i oppvaskmaskinen hjelper vannet til å renne av raskere. Glassene blir mer glansfulle og glassene tørker raskere. Stygge vannskjolder reduseres og du slipper nesten å tørke dem før de settes inn i skapet.

glass-korrosjon-fjerne

Åpne døren på oppvaskmaskinen er viktig.
Ha som vane å åpne døren på oppvaskmaskinen med en gang den er ferdig, slik at den fuktige luften slippes ut. Da vil glassene tørke raskere og du minsker faren for glasskorrosjon. Så unngå derfor å sette oppvaskmaskinen på over natten, fordi glassene da blir stående veldig lenge i rå og fuktig luft inne i maskinen.

Sett aldri glassene med kuppelen ned i skapet :
Hvorfor er det så viktig å ikke gjøre, tenker kanskje du.  Setter jeg dem med stettet opp slipper jeg jo at støvet samler seg i glassene. Men det er enklere å skylle glassene hver gang du skal bruke dem enn å skjemmes over melkehvit hinne på glassene .
Grunnen til at du ikke skal sette glasset med kuppel ned er at damp og fuktighet stenges inne i glasset og det kan føre til korrosjon, som gir dette hvite og matte belegg på glassene.

Vask gamle glass opp for hånd:
Har du gamle og flotte glass du er redd for, vask dem opp  for hånd i lunkent vann med Zalo eller annet oppvaskmiddel og tørk dem opp med oppvaskhåndkle av lin. Da slipper du at lo og støv blir liggende igjen på glasset. Det er jo ikke for noe at disse gamle oppvaskhåndkledene av lin ble kalt for glasshåndkle…

Et tips er  å skylle glassene før bruk, da fjerner du støv som har samlet seg i kuppelen og som er med på å ødelegge de gode smakene i vinen.

(Kilde: Bånn i Bøtta, Ren Kunnskap)

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×