frukt-bar
Alle innlegg Tips og råd

Fang sommerens bær i krukker og glass!

0 Flares 0 Flares ×

Sylte kan du egentlig gjøre når du vil, men aller best er det å safte og sylte når hagen, skogen eller torget bugner av deilige bær og frukt i friske nydelige farger. Så nyt sensommeren og lag deilig saft og syltetøy som gir deg sommerfornemmelse langt ut i sene høstkvelder og vintermørke.

Ved å sylte bær og frukt nå på sensommeren kan du ha glede av høstens avling langt utover høsten og vinteren. Men det finnes mange måter å sylte på.
Råsyltet og snarkokt er de mest brukte teknikkene. For når du råsylter er det ekstra viktig å bruke fin frukt og bær, for det gir et frisk og godt syltetøy som også holder seg lenger. I tillegg så blir fargen på syltetøyet bedre.

Når du koker, er det viktig å koke bær og frukt akkurat så lenge at det er gjennomkokt, men ikke lenger. Når du skal lage saft er det viktig at bærene må være fullmodne, for det betyr med saft og det gir også beste smak.
Så her er en liten huskeliste over hva du må huske på når du skal i gang.
◾Velg råvarer av god kvalitet
◾Fjern frukt og bær som er skadd eller angrepet
◾Vær nøye med hygienen
◾Skum grundig! Skummet inneholder bakterier og muggsopp
◾Fyll glass og flasker helt opp til kanten, slik at det blir så lite luft som mulig. Sukrede bær holder seg lenge!
◾Steriliser glass og flasker slik at de er helt rene når saft og syltetøy helles på.
◾Sukre bærene du skal fryse ned eller legg dem i en sukkerlake. Husk at sukkerlaken skal være kald før du heller den over bærene. Usukrede bær holder seg 3–4 måneder i fryseren, mens sukrede bær holder seg i minst 1 år.
saft-sylt
Matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe

Gjærer saften?

Dette skyldes at frukten eller bærene er av for dårlig kvalitet, for lite sukker, for kort koketid, dårlig rengjorte flasker eller oppbevaring ved for høy temperatur. Hvis saften nettopp er begynt å gjære, kan man redde den ved å koke den sammen med 1–2 dl sukker pr. liter saft. Er saften derimot begynt å mugne, skal den kastes. Dette gjelder også syltetøy, marmelade og gelé
Sterilisering av glass og flasker
Sett ovnen på 140 grader. Vask flasker, glass, korker og lokk i godt såpevann, skyll godt i rennende vann.
Ha en langpanne med vann og legg glassene deretter inn i ovnen i minimum 20 minutter
Hell så saft eller syltetøy på de varme glassene, sett på kork eller skru ett lokk på toppen.
Oppbevar saft og syltetøy kjølig og mørkt.

Lag i etapper – lag aldri dobbel oppskrift.

Lag aldri dobbel oppskrift. Dels fordi det blir tungt å røre, løfte osv, men også fordi koke- og tilberedelsestiden ikke vil bli riktig. Vil du lage mye, er det bedre å lage flere porsjoner eller fryse bærene ned og koke dem senere. Tenk å ha et kjøkken som dufter av bær eller frukt når høstvindene hviner rundt hushjørnene! Man kan jo bruke sommeren til noe bedre enn å stå inne og sylte og safte
Skum av
Når du koker saft og syltetøy, skal du være nøye når du skummer av. Skummet inneholder bakterier og muggsopp og kan få katastrofale følger for saften, syltetøyet eller marmeladen din.
Men kok ikke syltetøyet mer enn nødvendig – og spesielt ikke etter at sukkeret er hatt i. Syltetøy som blir kokt lenge med sukker, blir mørkt og får en stram, sterk smak som minner lite om frisk frukt og bær.
syltettoy
Matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe

 

Mengde sukker

Oppbevares syltetøyet i krukker, ikke hermetisk lukket, må vi bruke fra 600 – 800g sukker pr. kg frukt eller bær for holdbarhetens skyld.
Ønsker du å bruke mindre sukker, må du bruke konserveringsmiddel, 1 ts sorbinsyre eller ½ ts natriumbensoat pr. kg bær eller frukt.
Har du tette syltetøyglass vil 400 g sukker til 1 kg bær være passsende for de fleste bærslagene, til blåbær kan det greie seg med 300 g til 1 kg.
0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×