Alle innlegg Generelle vaskeråd Tøyvask Ull Vask av ull Vaskeguide

På tide med en ullvask? 10 råd om hvordan du skal vaske ulltøyet ditt!

0 Flares 0 Flares ×

Ull er en animalsk fiber og må alltid vaskes med et vaskemiddel som er beregnet for ullfiberen. Det mest kjente vaskemiddelet er Milo, men det finnes også andre vaskemidler for ull som er godt egnet. De fleste ullplagg som selges i butikkene i dag, tåler stort sett maskinvask og 40 grader.

Følg disse rådene og du vil ha ullplaggene like fine selv etter vask:

ull-vask

 

1. Fyll aldri maskinen for full.

2. Har du ikke så mange ullplagg, så fyll den gjerne opp med andre tekstiler som bare trenger en oppfriskning.

3. Bruk alltid et vaskemiddel som er beregnet på ull. Vanlige vaskemidler inneholder enzymer som kan skade ullfibrene. Det er derfor viktig at ull vaskes med et ph-nøytralt vaskemiddel uten enzymer og blekemidler for å bevare ullens egenskaper.

4. Mange klær og andre tekstiler inneholder flere fibre i samme plagg. Selv om tøyet bare skulle inneholde 10% ull, må de vaskes med tøyvaskemiddel beregnet på ull. En skal alltid ta hensyn til den svakeste fiberen i plagget, som er ull.

5. Etter vask kan det være lurt å strekke plaggene med jevne bevegelser tilbake til riktig fasong og størrelse.

6. Har du behov for desinfisering av ull kan du småkoke ullen i kjele med rent vann i ca.10 minutter. Men pass på at plagget ligger helt stille og at du ikke rører det eller plagget er i bevegelse. Da tover ullen seg og den kryper.

7. Ulltøy tåler godt sentrifuge, selv 1400 omdreininger går fint. Så sentrifuger alltid til slutt, også om du håndvasker. Men pass på å strekke litt i den når 

8. Har den hvite ullgenseren din blitt gul eller grå, kan den legges i lunkent vann med litt Domestos fresh. Domestos Fresh inneholder ikke klor, men hydrogenperoksid som ikke skader ullfiberen. 

9. Nå er det sånn at ull tåler høyere temperaturer så lenge ullplaggene ligger stille.  Da vil ikke temperatur ha noen betydning og ulltøyet vil ikke krympe. Men det er ingen grunn til at ull skal vaskes på høyere temperatur enn 40 grader,. Men skulle du ønske å desinfisere ullen, kan du legge ulltøyet i en stor kjele og koke opp uten bevegelser og ikke røre den før du skyller den i lunkent vann.

10. Ull er en fiber som blir sjelden veldig skitne, så ikke vask så ikke vask ulltøyet for ofte. Prøv heller å lufte dem innimellom. Dette gjelder tykkere gensere og ikke ulltøy du har rett på kroppen og som du svetter i.. Men er du så uheldig å søle på ullplagget er et godt tips å fjerne søl på ulltøyet før det blir en flekk som har satt seg fast.

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×