vask av ull
Alle innlegg Generelle vaskeråd Tøyvask Ull Vask av ull

Husker du å vaske luer, votter og ullskjerfene dine regelmessig?

0 Flares 0 Flares ×

I dag snør det utenfor vinduene hos meg, det betyr at når jeg skal ut må jeg huske å ta på meg både votter, lue og ikke minst skjerf i halsen. Men husker jeg når vasket det sist egentlig?

Nei det må jeg innrømme at jeg nesten ikke husker. For det er fort gjort å legge det tilbake i skuffen. Så er du som meg,så glemmer du at det er superlenge siden det fikk en runde i vaskemaskinen eller kummen.   Det er på en måte ute av syne ute av sinn….

Men det er nesten ingen ting som er bedre enn å trekke lua nedover ørene, surre ett stort mykt ullskjerf rundt halsen og trekke på seg noen gode votter eller hansker av ull på fingrene. Passer en på å ta det på, holder en seg også god, varm og er også mer frisk når influensavirusene og forkjølelsene svirrer rundt hodet på oss.
I hvert fall er det min erfaring.  I tillegg frisker både lue, skjerf og luer oss opp og personlig blir jeg også i bedre humør når jeg bruker fargerike skjerf, luer og votter på en kald og mørk vinterdag.

Men luer passer ikke alltid å tre over nystylet hår.

Nei det er sikkert, men da kan skjerfet gjøre samme nytte. Skjerfet legges forsiktig opp på hodet og surrer endene rundt halsen. Enkelt og greit. Da holder du deg både varm på ørene og rundt halsen.

Jeg elsker skjerf og det er jeg ikke alene om. Både unge og eldre bruker de samme skjerfene og luene. Og ettersom moten i dag er preget av skjerf og sjal i forskjellige materialer og farger kan det være lurt å vite hvordan du skal ta vare på det i år etter år, for ofte er de dyre i innkjøp.

Så hvordan kan du enkelt og greit skal ta vare på ullplaggene dine og gjerne dem plaggene som er tett opp i ansiktet, på hendene eller på hodet?

Tipset mitt er å først sjekke vaskelappen og hva plagget inneholder. En regel er at du alltid skal ta hensyn til den svakeste fiberen, og når det gjelder skjerf, lue og votter inneholder de ofte ull. Skulle for eksempel plagget bare inneholde 20 %, skal plagget vaskes med ullvaskemiddel og på ullvask. Så vask derfor det på ullvaskeprogram i maskinen med ett ullvaskemiddel, eller for hånd om du er mest komfortabel med det.

Her er 4 enkle tips til hvordan du skal vaske ullen din .

1.      Fyll en balje eller kummen med lunkent vann, ikke over 40 grader. Tilsett en kork med vaskemiddel beregnet for ullvask. Legg plaggene i og kryst dem forsiktig fram og tilbake i vaskevannet. De skal aldri ligge stille i vannet, men krystes på eller klemmes lett.

2.      Klem ut vannet av plaggene og hell ut såpevannet. Fyll opp med lunkent vann, samme temperatur som du vasket i, da slipper du å være redd for at fibrene henger seg opp i hverandre og tover. Kryst og klem ut såpen i plaggene i vannet og gjenta prosessen til det ikke mer mer såpe igjen i vannet. Klem vannet ut av skjerfet, men vær forsiktig. Stoffet må ikke vris for hardt.

3. Du kan også vaske det meste av ullen  på ullprogrammet i vaskemaskinen. Men husk å sjekke vaskelappen hva den vil at du skal gjøre,  før det legge i maskinen. Å vaske små plagg for hånd tar nesten ikke noe tid og du har god kontroll på alle prosesser.

4.      Legg plaggene på et håndkle, og rull håndkleet sammen. Dette vil hjelpe til med å fjerne fuktighet, slik at det tørker fortere. Men du kan også kjøre plaggene raskt i sentrifugen noen få sekunder. Legg plaggene til tørk, men ikke heng det opp. Da dras fibrene og plaggene blir ujevne. Det beste er om du legger det på ett bord eller på gulvet med ett håndkle under.

4.    Når du skal legge skjerfet, votter og lue til tørk, skal de ikke henges opp.  Det kan skade fibrene. Du bør heller legge det på et tørt håndkle på gulvet eller på ett flatt bord.

Er skjerf, lue og votter ikke skitne, men du synes det lukter litt vondt av dem. Heng det ut til luftig og la det vaie i vinden. Da fjernes lukten og de er like fine igjen.

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×