var-vask-enkel
Alle innlegg Generelle vaskeråd Rengjøring Tips og råd Vaskemetoder Vaskemidler

Vårrengjøring i en fei

0 Flares 0 Flares ×

Det er vår i luften, solen titter inn gjennom skitne vinduer og hybelkaninene danser bortover gulvet. Det er virkelig på tide å lufte litt ekstra, svinge kosten fra vegger til tak og igjen skal vinduene skinne om kapp med sola. En tøff jobb tenker du. Men fortvil ikke, det er heldigvis ikke så krevende og slitsomt som det høres ut som. Fra gammelt av var det helt vanlig å vaske alt fra tak til vegger to ganger i året, men ettersom vi nå jevnt over holder det rent og ryddig rundt oss, er det ikke lenger en like omfattende oppgave. Sot, røyk og skitt er ikke lenger så vanlig, de fleste som røyker i dag,gjør ikke det inne.  Det fyres mer med strøm enn ved, og støvsugeren hjelper oss til å holde det jevnt over renere enn den gamle feiekosten. Så med enkle rengjøringsmetoder og utstyr som mopper, sprayer, engangskluter og ikke minst mikrofiberkluter, er nå rengjøringsjobben blitt mye mer overkommelig og enkel.

 Men allikevel er det ikke så lett å vite hvor jeg skal starte. Følger du disse rådene her vil vårens rengjøringsjobb gjøres unna på 1-2-3.

 

 • Det kan være lurt å begynne med å ta ned alt fra veggene. Tomme vegger er lettere å starte med.
  Når det er gjort starter du med taket. Bruk et moppestativ hvor du fester på en tørrmopp og drar over. Da får du fjernet spindelvev og annet rusk som gjemmer seg i kriker og kroker. Tak blir lett skjoldete, så det er kanskje ikke så lurt å bruke vann og såpe, om du er opptatt av å ikke ha skjoldete tak. Er de så skitne er det nok det beste å male takene.

 

 • Veggvask
  Ta så for deg veggene med samme utstyr og jobb deg systematisk fra side til side.
  Lag en bøtte med godt vaskevann. Hell i litt vaskemiddel og er det ekstra skittent, tilsetter du noen dråper med salmiakk. Salmiakk løser opp fettholdig smuss og sot.
  Vask alltid vegger nedenfra og opp. Da slipper du stygge skjolder på veggene og at vaskevann renner nedover og lager striper.

 

 • Tak- og gulvlister
  Både taklister og gulvlister tiltrekker seg støv. Så la støvsugeren gjøre jobben eller vask over med en mikrofiberklut som er godt oppvridd i vaskevann

 

 

 •  Bøker samler støv.
  Bøker og bokhyller er støvsamlere, med mindre de har glassdører. Støvsug bøkene med et munnstykke med myk børste. Støvet i hyllene fjernes med en tørr klut og så settes bøkene på plass igjen.
 •  Lamper og skjermer
  De fleste lampeskjermer er i stoff så da tar du dem av og støvsuger dem lett. Du kan også støvtørke dem ed en myk klut eller en støvmopp.
 • Generell støvtørking:
  Bruk en myk klut og tørk bort støvet. Men er det flekker, så bruk gjerne en spray og litt tørkepapir, eller en klut godt oppvridd i såpevann.
 • Dørhåndtak og kraner
  Det er mange hender som er i berøring med dørhåndtak, knotter og kraner hver dag. Så husk på å gå over med en fuktig klut. Start med kjøkkenet, og beveg deg videre til soverom, stue, gang og avslutt på badet. Husk å gi badet litt ekstra vask, for der er det ekstra mye bakterier
 • Luft ryer og tepper.
  Heng gjerne ut ryer og tepper og gi dem litt ekstra bank med en teppebanker. Eller putt dem i vaskemaskinen å la dem få en runde med vaskemiddel. Heng dem så til tørk og pass på at de ikke legges på gulvet før dem er helt tørre.

 

 • NB! Bland aldri salmiakk og klor. Kun en liten skvett med klorin og salmiakk i samme bøtte, vil føre til gass som gir fysiske reaksjoner. Får man høy konsentrasjon av kloramingassen, eller blir utsatt for den over lengre tid, kan gassen trenge dypere ned i luftveiene. Dette kan medføre utvikling av bronkitt, brystsmerter og pustevansker.

 

 

 

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×