Pinsessekake
Alle innlegg Gjærbakst Oppskrifter

Prinsessekake

0 Flares 0 Flares ×

Prinsessekake ble opprinnelig laget av wienerbrøddeig, men det enkleste er å bruke en vanlig gjærdeig. Denne er fylt med både vanilje og bringebær. Tips! Ta «Glutentesten» mot slutten av eltingen. Strekk en liten deigklump mellom fingrene og forsøk å få en tynn, gjennomsiktig hinne. Er deigen elastisk og smidig er den klar for heving, er den «kort» og revner, elt litt til.

12 stk.

Grunndeig:
150 g smør
4 dl melk
3 dl surmelk
1 pk. gjær for søt deig
1 egg
2¼ dl sukker
½ ts salt
2 ts kardemomme
1,2 kg hvetemel
Fyll:
1 boks ferdig vaniljekrem
1 gl. bringebærsyltetøy
Pensling:
1 egg
Glasur:
1 eggehvite
2–3 dl melis
Pynt: 
1 pk. kirsebær
½ neve urter

Smelt smør i en kjele og tilsett melk og varm til ca. 30 grader. Tilsett gjær og rør den ut i væsken.

Ha væsken i en bakebolle med eltekrok, tilsett egg, sukker, salt kardemomme og det meste av hvetemelet. Elt i minst 15 minutter. Virker deigen løs, tilsett litt mer mel og elt til den slipper bakebollen.
Dekk bollen med et klede og sett til heving, ca. 45 minutter.

Ha deigen over på et melet bakebordet. Ta ¼ av deigen og trykk den ut i en godt smurt springform, ca. 24 cm, med bakepapir i bunnen. Legg på et lag med vaniljekrem og bre bringebærsyltetøy over.
Kjevle ut det andre emnet til et rektangel. Fordel et lag med vaniljekrem på leiven og bre bringebærsyltetøy over. Rull den sammen fra langsiden og del i passe skiver. Legg skivene tett i tett i formen. Legg over et klede og la den heve, ca. 30 minutter.

Pensle over med egg. Stekes på nederste rille ved 180 grader i ca. 45 minutter. Sjekk om den er ferdig med en kakenål. Det kan ta litt tid på grunn av mye fyll. Legg et bakepapir på toppen om den blir litt mørk. Ta kaken ut av formen og avkjøl på rist.

Bland sammen eggehvite og melis til tykk glasur. Ringle over litt glasur og pynt med bær og urter.

Tips! Ta «Glutentesten» mot slutten av eltingen. Strekk en liten deigklump mellom fingrene og forsøk å få en tynn, gjennomsiktig hinne. Er deigen elastisk og smidig er den klar for heving, er den «kort» og revner, elt litt til.

Tips! Benytt gjær for søte deiger når det er sukker i deigen. Da blir den luftigere og saftigere enn med vanlig gjær.

Tips! Bytt ut bringebær med syltetøy av appelsin, jordbær, bringebær eller nøttekrem

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×