Prinsessekake
Alle innlegg Baketips -gjærbakst Gjærbakst Oppskrifter

Prinsessekake 

0 Flares 0 Flares ×

Denne kaketypen ble opprinnelig laget av wienerbrøddeig, men det enkleste er å bruke en vanlig gjærdeig. Denne er fylt med vanilje og bringebær. (1 stor kake)

Grunnoppskrift:
150 g smør
4 dl melk
3 dl surmelk
1 pk. gjær for søt deig
1 egg
2¼ dl sukker
½ ts salt
2 ts kardemomme
1,2 kg hvetemel
Fyll:
1 boks ferdig vaniljekrem
1 gl. bringebærsyltetøy
Pensling:
1 egg
Glasur:
1 eggehvite
2–3 dl melis
Pynt: 
1 pk. bringebær
sitronmelisse

Grunndeig: Smelt smør i en kjele og tilsett melk og varm til ca. 30 grader. Tilsett gjær og rør den ut i væsken.
Ha væsken i en bakebolle med eltekrok, tilsett egg, sukker, salt kardemomme og det meste av hvetemelet. Elt i minst 15 minutter. Virker deigen løs, tilsett litt mer mel og elt til den slipper bakebollen. Dekk bollen med et klede og sett til heving, ca. 45 minutter.

Ha deigen over på et melet bakebord. Ta ¼ av deigen og trykk den ut i en godt smurt springform, ca. 24 cm, med bakepapir i bunnen. Legg på et lag med vaniljekrem og bre bringebærsyltetøy over.

Kjevle ut det andre emnet til et rektangel. Fordel et lag med vaniljekrem på leiven og bre bringebærsyltetøy over. Rull den sammen fra langsiden og del i passe skiver. Legg skivene tett i tett i formen. Legg over et klede og la den heve i ca. 30 minutter.

Pensle over med egg og stek på nederste rille ved 180 grader i ca. 45 minutter. Sjekk om den er ferdig med en kakenål. Det kan ta litt tid på grunn av mye fyll. Legg et bakepapir oppå hvis den blir litt mørk. Ta kaken ut av formen og avkjøl på rist.

Glasur: Bland sammen eggehvite og melis til tykk glasur. Ringle over litt glasur og pynt med bær og urter.

Ta glutentesten!

Mot slutten av eltingen kan du sjekke om deigen er klar for heving. Strekk en liten deigklump mellom fingrene og forsøk å få en tynn, gjennomsiktig hinne. Er deigen elastisk og smidig, er den klar for heving. Er den «kort» og revner, elt litt til.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *